Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Το Δημόσιο στο επίκεντρο και του νέου μνημονίου - Από το 2016 το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Tον Ιούλιο το “κόψιμο” της “προσωπικής διαφοράς” για το υπ. Οικονομικών


Μπορεί να μην ονομαστεί μνημόνιο, αλλά η ουσία είναι ότι θα πρόκειται για δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως ορίζονται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξασφαλιστεί οικονομική στήριξη μέσω της λειτουργίας μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης, που θα ενεργοποιείται κάθε φορά που χρειάζεται. Αν και κανείς δεν γνωρίζει η συζήτηση που ξεκίνησε στο τελευταίο Γιούρογκρουπ καθώς η αρχική επιθυμία της χώρας να ολοκληρωθεί στο Γιούρογκρουπ της 8ης Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να ικανοποιείται, αφού με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την Τρόικα που εκκρεμεί, ήδη έγινε γνωστό από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη το περίγραμμα του προγράμματος που θα παρουσιαστεία από την ελληνική πλευρά στο τέλος του χρόνου προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας σε περίπτωση ανάγκης.


Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε σε πέντε άξονες μεταξύ των οποίων η βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα. Είπε χαρακτηριστικά «ό,τι κάνουμε στον ιδιωτικό τομέα, να πληρώνουμε αυτόν που θέλει να δουλέψει και να προσφέρει, πρέπει να το κάνουμε και στο Δημόσιο». Αυτή η αναφορά φωτογραφίζει τη σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα, επομένως και την αξιολόγηση που εκ των πραγμάτων θα προηγηθεί. Αλλά είναι μια τόσο γενική και αόριστη αναφορά που μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα. Το βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι το Δημόσιο θα βρίσκεται στο επίκεντρο και του επόμενου προγράμματος και αυτό αποτελεί οπωσδήποτε απαίτηση των πιστωτών, όσο και αν παρουσιάζεται ως ελληνική επιλογή.

Νέο μισθολόγιο από το 2016

Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί από το 2016 και θα συνδεθεί με το νέο σύστημα αξιολόγησης επιβεβαίωσε οι σημερινές δύο συσκέψεις στο υπουργείου Οικονομικών, στη μία εκ των οποίων (σ.σ. την απογευματινή) συμμετείχε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η aftodioikisi.gr και επιβεβαιώνονται μετά τις συσκέψεις παρά τη γενικότερη ασυμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, οι δύο πλευρές, βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί μόνο για τους νεοεισερχόμενους από 1/1/2015 και για όλους τους υπαλλήλους από 1/1/2016, προκειμένου για τους τελευταίους να συνδεθεί με το νέο σύστημα αξιολόγησης. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία ότι για τους νεοεισερχόμενους, ο μισθός των οποίων πέφτει από 780 σε 684 ευρώ, που καλούνται να υπηρετήσουν μακριά από τα σπίτια τους (σ.σ. κυρίως καθηγητές και ιατρικά επαγγέλματα) η μείωση θα καλυφθεί εν μέρει από επίδομα στέγασης.

Από 1/7/2015 το “κόψιμο” της “προσωπικής διαφοράς” στο υπουργείο Οικονομικών

Αναφορικά με τις “προσωπικές διαφορές” που οδηγούν σε μισθολογικές ανισότητες έως 2.000 ευρώ μεικτά μηνιαίως, αποφασίστηκε να περικοπούν από 1/7/2015 στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι εμφανίζουν και τις μεγαλύτερες αποκλίσεις (σ.σ. πρόκειται κυρίως για εφοριακούς και τελωνειακούς που εισπράττουν μέρος των ειδικών επιδομάτων τους τα οποία καταργήθηκαν με το Ενιαίο Μισθολόγιο). Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι σήμερα καταβάλλονται ετησίως συνολικά περίπου 203,69 εκατ. ευρώ ως προσωπική διαφορά σε 66.000 δημοσίους υπαλλήλους. Περισσότερα από τα μισά (112,77 εκατ. ευρώ) καταβάλλονται σε υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι βρίσκονται στη λεγόμενη «υψηλή κλίμακα» και έχουν μεικτή προσωπική διαφορά που κυμαίνεται μηνιαίως έως και 2.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr οι μισθοί για τους νεοεισερχόμενους με βάση τους αντίστοιχους του ιδιωτικού τομέα πρόκειται να διαμορφωθούν ως εξής:

-Υποχρεωτικής εκπαίδευσης: 684 ευρώ από 780 ευρώ

-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 752 από 858 ευρώ

-Τεχνολογικής Εκπαίδευσης: 889 από 1.037 ευρώ

-Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: 957 από 1.092 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου