Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Βόμβα ΣτΕ : "Προσαρμόστε τις αντικειμενικές αξίες εντός 6μήνου"

Απόφαση του ΣτΕ βάζει φωτιά στα δημόσια έσοδα και ανατρέπει όλο το κυβερνητικό φορολογικό σχεδιασμό


Τελεσίγραφο στη Διοίκηση να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εντός 6 μηνών έστειλε με δύο αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τις υπ. αριθμ.1055/2014 και 4003/2014 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας «Διαπιστώνεται ότι η Διοίκηση έχει παραλείψει παρανόμως να προβεί στην επιβαλλόμενη από το άρθρο 41.1 του νόμου 1249 του 1982 έκδοση αποφάσεως αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών της χώρας. Αναβάλει την έκδοση οριστικής αποφάσεως και τάσσει στη Διοίκηση εξάμηνη προθεσμία από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης προκειμένου να προβεί στην άνω οφειλόμενη ενέργεια».


Μετά την παρέλευση του εξαμήνου, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συνέλθει εκ νέου προκειμένου να ελέγξει αν το υπουργείο Οικονομικών έχει συμμορφωθεί ώστε να προχωρήσει στην έκδοση των οριστικών αποφάσεων. 

Όπως επισημαίνουν οι δικαστές θα έπρεπε να ακυρώσουν αναδρομικά την παράλειψη της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών αλλά έδωσαν περιθώριο 6 μηνών στη Διοίκηση καθώς στάθμισαν το συμφέρον των πολιτών και το έντονο δημόσιο συμφέρον, που θα πλήξει αιφνιδιαστικά τα έσοδα του κράτους με την έκδοση μιας αρνητικής απόφασης για την Κυβέρνηση.

Για αυτό το λόγο αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι: «συνιστάμενο στην αποφυγή αιφνίδιας διαταραχής των φορολογικών εσόδων του Κράτους υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, κρίνει ότι πρέπει, αντί αναδρομικής ακυρώσεως, να αναβληθεί η έκδοση οριστικής απόφασης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στη διοίκηση να προβεί στην άνω οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια».

Λένε μάλιστα ότι «κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και ιδίως από το 2011, οι τιμές των ακινήτων της χώρας μειώνονται» και επικαλούνται έκθεση του Διοικητή της Ττε η οποία σχετικά με την πτώση των τιμών των ακινήτων αναφέρει ότι το δ΄ τρίμηνο του 2012 έφθασε η υποχώρηση των τιμών στο 27,9% και το 2013 στο 33,4%. : «…η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στην διάρκεια της κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση…η στρέβλωση η οποία προκαλείται από την ύπαρξη των αντικειμενικών αξιών που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, οδηγεί σε τεχνική υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και σε περαιτέρω μη ορθολογική πλέον συμπίεση των αξιών»

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει στελέχη, φίλοι αλλά και ο πρόεδρος της «Δράσης» Θόδωρος Σκυλακάκης ζητώντας την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Στην δεύτερη περίπτωση είχαν καταθέσει προσφυγή 13 πολιτών οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας και ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να εκδώσει -ανά διετία, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές οι επίμαχες αποφάσεις του ΣτΕ θα προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος που στηρίζεται στην ακίνητη περιουσία αλλά και η φορολογία μεγάλης ακίνητης περιουσίας) με αποτέλεσμα μόλις εφαρμοστούν να επιφέρουν τεράστιο δημοσιονομικό κενό. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ειδική επιτροπή επεξεργάζεται τις νέες τιμές και θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τις αλλαγές προς το τέλος του 2016, δηλαδή θα ισχύσουν από το 2017. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου