Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

Στις χώρες τους μπορούν να εκτίουν τις ποινές τους αλλοδαποί που καταδικάστηκαν στην Ελλάδα

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις ποινές των αλλοδαπών


Στον τόπο καταγωγή τους θα μπορούν να εκτίουν τις ποινές τους αλλοδαποί που καταδικάστηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η χώρα καταδικασμένων μπορεί να είναι υπεύθυνη για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων που ενδεχομένως τους έχουν επιβληθούν.


Σκοπός του νομοσχεδίου, στο οποίο ενσωματώνονται στο Ελληνικό δίκαιο τρεις αποφάσεις πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2008/909/ΔΕΥ, 2008/947/ΔΕΥ και 2009/829/ΔΕΥ), είναι να μην διαρρηγνύονται οι οικογενειακοί δεσμοί τους.

Οι ρυθμίσεις αυτές συνιστούν εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις που
α) επιβάλουν ποινές στερητικές της ελευθερίας ή μέτρα στερητικά της ελευθερίας,
β) προβλέπουν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή απόλυσης υπό όρους και
γ) επιβάλουν, κατά την προδικασία, μέτρα επιτήρησης εναλλακτικά προς την προσωρινή κράτηση.
Ουσιαστικά οι αποφάσεις αυτές εννοούν πλέον και επισήμως την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενιαίο που επιβάλλει κοινούς κανόνες και αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων

Στόχος του σχεδίου νόμου είναι να αναγνωρισθεί και να επιτραπεί σε ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφορετικό εκείνου που εξέδωσε την σχετική απόφαση:

α) η εκτέλεση ποινών στερητικών της ελευθερίας
β) η επιτήρηση των ποινών με αναστολή, των ποινών υπό όρο και της απόλυσης υπό όρους και
γ) η επιτήρηση μέτρων εναλλακτικών προς την προσωρινή κράτηση.
Είναι σαφές πως οι ρυθμίσεις επηρεάζουν άμεσα τους καταδικασθέντες και τους επιτηρούμενους στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις οικογένειές τους. Ομοίως επηρεάζουν του υποδίκους που έχουν τη συνήθη διαμονή τους σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διώκονται όμως ποινικά στο Ελληνικό κράτος ή αντίστροφα.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές το μέτρο θα έχει και οικονομικά οφέλη αφού η ρύθμιση αναμένεται να ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμού, λόγω της μείωσης του αριθμού των προσωρινά κρατουμένων και του κόστους που συνεπάγεται ο εγκλεισμός τους στη φυλακή.

Επίσης οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα έχουν ευεργετικές συνέπειες για τους πολίτες εκείνους που εκτίουν ποινή φυλάκισης σε άλλο κράτος μέλος και, με βάση τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, θα έχουν τη δυνατότητα να εκτίσουν την ποινή τους ή να εφαρμόσουν τα μέτρα αναστολής ή τις εναλλακτικές κυρώσεις στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η έκτιση της ποινής σε κοινωνικό περιβάλλον γνώριμο στον καταδικασθέντα ευνοεί και διευκολύνει την κοινωνική του επανένταξη, επ’ ωφελεία και του κοινωνικού συνόλου. Περαιτέρω, ενόψει του ότι κάτοικοι που έχουν τη συνήθη διαμονή τους σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατρέχουν τον κίνδυνο να υποβληθούν σε προσωρινή κράτηση λόγω του ότι κρίνονται ύποπτοι φυγής, ακόμη και στην περίπτωση, κατά την οποία, υπό παρόμοιες συνθήκες, ένας κάτοικος ημεδαπής δεν θα υφίστατο το ίδιο μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου