Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ "σώζει" το μισθολόγιο - Ο Κυρ. Μητσοτάκης "σώζει" την υπόληψή των δημοσίων υπαλλήλων

Τα προεκλογικά τυράκια και η φάκα της επόμενης ημέρας...

Είναι πραγματικά εκπληκτικό πόσο εύκολα μπορείς να αντιληφθείς ότι οι εκλογές πλησιάζουν. Η πολιτική επιβίωση και η προσωπική στοχοθεσία για επανεκλογή μετατρέπουν το νερό σε κρασί. Η ακόμα καλύτερα κάνουν κάποιους να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Τα "ευχάριστα νέα" ξεκινούν με την διαρροή για αποφυγή περαιτέρω περικοπών στους ήδη πετσοκομμένους μισθούς του δημοσίου. Το ΠΑΣΟΚ, σε ρόλο πράσινου ΣΥΡΙΖΑ, ξέχασε ξαφνικά ότι τα μέτρα των περικοπών τα είχε πρώτο εφαρμόσει, τότε που δεν είχε ακόμα απολέσει το 70% της πολιτικής του δύναμης και άρχισε τις "κόνξες" με αίσθημα δήθεν προστασίας για το δημόσιο υπάλληλο. Υποτιμώντας την νοημοσύνη ή ακόμα πιο πονηρά ξεγελώντας - όποιον ακόμα μπορεί να ξεγελάσει - αφορίζει και ξεχνά τις αείμνηστες εμφανίσεις του Θρακιώτη Υπουργού, του κ. Πεταλωτή, που κάθε φορά που εμφανίζονταν για να βγάλει διάγγελμα, το έμφραγμα μας περίμενε στη γωνία ή το ρίχναμε συνήθως στον τζόγο , ποντάροντας όμως σίγουρα στο "θα μας κόψουν κι άλλα".

Έτσι λοιπόν , ο κος Βενιζέλος, που ετοιμάζει τα ψηφοδέλτιά του, "έδειξε σθεναρά αντίσταση" στον Υπουργό των Απολύσεων -ένας είναι δεν χρειάζονται συστάσεις- και κατάφερε η περικοπή να αφορά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους. Kαι σαν Δημοκρατική (πρώην Σοσιαλιστική ) Παράταξη, να καταργήσει τη μονιμότητα για όσους θα προσλαμβάνονται πλέον στο δημόσιο, καθώς θα υπάρχει διετής δοκιμαστική περίοδος όπου ο υπάλληλος δεν θα είναι μόνιμος. Αναρωτιέται βέβαια κανείς ποιος κλείνει πια διετή περίοδο γενικά στο δημόσιο, μιας και οι περισσότερες προσλήψεις είναι με ολιγόμηνες συμβάσεις. Και πράγματι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί και να πείσθηκαν από αυτές τις καλοστημένες αψιμαχίες, ξεχνώντας βέβαια πολύ εύκολα ότι η πολιτική του μαστιγίου και καρότου έχει δύο φάσεις. Το καρότο συνήθως μας το κερνούν πριν τις εκλογές και το μαστίγιο πέφτει για καιρό μετά από αυτές.

Έτσι , όποιος ακόμα δεν έχει υποστεί προεκλογική λοβοτομή, μπορεί να αντιληφθεί ότι όλα γίνονται για τις εκλογές και αν τελικά ξανακυβερνήσουν οι ίδιοι, και θα ξαναγίνουν μειώσεις και θα καταργηθεί ολοκληρωτικά η μονιμότητα και θα έρθουν νέες διαθεσιμότητες , καθώς τότε θα έχουν καπαρώσει για ακόμη μία τετραετία τις βουλευτικές έδρες και θα τους έχει ξαναπιάσει το πολιτικό αλτσχάϊμερ. 

Από την άλλη , ο άκαμπτος Υπουργός των απολύσεων που μεταρρυθμίζει και (δήθεν) σπάει τα ταμπού , έχοντας καταλάβει ότι με όσα κάνει "σπάει" και τα μούτρα του κόμματός του, αρχίζει σιγά σιγά και υποκύπτει στις σοσιαλιστικές κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ και με την γνωστή στροφή του "με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω", ξαναθυμάται ότι στο δημόσιο υπάρχουν και εργαζόμενοι που προσφέρουν, που έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλο φόρτο εργασίας και κάθονται ως το απόγευμα για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις πολιτών. Βέβαια δεν βρήκε ποτέ την ευθιξία να τα πει ο ίδιος, αλλά επέτρεψε να τα πούνε οι τρεις φοιτητές που επέλεξε να κάνουν την τρίμηνη πρακτική τους στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Οι φοιτητές μιλούν στην Καθημερινή και μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής :

«Οι άνθρωποι με τους οποίους δούλεψα ήταν μορφωμένοι, άξιοι, παραγωγικοί, ενδιαφέρονταν για τη δουλειά τους», λέει στην «Κ» η Δάφνη. «Περίμενα να δω άλλα πράγματα και άλλα είδα. Με όλα αυτά που ακούμε για το Δημόσιο, περίμενα να μη βρω κανέναν εκεί, ήταν και καλοκαίρι, αλλά είδα ανθρώπους που πάλευαν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, είχαν προσόντα. Ξέρω ότι δεν είναι παντού έτσι, αλλά... ακούς για το Δημόσιο και νομίζεις ότι είναι ανοσιούργημα. Ισως δεν είναι έτσι...», προσθέτει ο Δημήτρης. Αντίστοιχη ήταν η αίσθηση που αποκόμισε η Μαρία - Ελένη. «Αλλαξε η απόψή μου για τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι άνθρωποι που δούλευαν εκεί έμεναν πιο αργά από το ωράριό τους και οι μισθοί τους είναι μάλλον χαμηλοί. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν συχνά οι πολίτες είναι ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας».

Όλα αυτά βέβαια δύο μέρες μετά την ανακοίνωση του Υπουργού στην προσωπική του σελίδα στο facebook, στην οποία μας μίλησε για δισεκατομμυριούχους δημοσίους υπαλλήλους με εμβάσματα στο εξωτερικό και καταθέσεις, ενώ την ίδια στιγμή δεν μιλά κανείς για τις λίστες Λαγκάρντ και δεν διαπομπεύεται κανένας πολιτικός από αυτούς που "μαζί τα φάγανε..." Όλα αυτά πάλι, έχοντας ο ίδιος απολύσει οριζόντια και κάθετα μόλις πέρσι, σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες και εκπαιδευτικούς για τις ανάγκες της δόσης, που κάθε φορά κάποιοι αποβιώνουν εργασιακά από υπερβολική "δόση".

Η αλήθεια είναι μία και κανείς δεν μπορεί να την αποκρύψει. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι κυβερνητικοί του εταίροι έκαναν παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο ξεκινώντας από λάθος αφετηρία. Κανείς δεν θεωρούσε και θεωρεί ότι το ελληνικό δημόσιο δεν πάσχει. Όταν όμως υπό την πίεση των οργάνων της Τρόικα , παίρνεις αποφάσεις στο πόδι , τότε θα πρέπει να είσαι έτοιμος να πάρεις ότι έδωσες... πόδι δηλαδή. Αυτό το έχουν αντιληφθεί πολύ καλά στα δύο αυτά κόμματα , καθότι ο πολιτικός χρόνος τους τελειώνει και επίκειται για κάποιους και η παραλαβή των ατομικών πράξεων διαθεσιμότητας (στην γλώσσα των καναλιών λέγεται παράδοση - παραλαβή Υπουργείου από τη νέα κυβέρνηση).

Από την άλλη, για να μην φανεί ότι "χαϊδεύουμε" πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα παραπάνω αφορούν - και με το παραπάνω - κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι πλέον έχει την ευθύνη και το βάρος να αποδείξει ότι δεν είναι μία από τα ίδια και κυρίως να μην απογοητεύσει τους πολίτες της χώρας που περιμένουν από αυτόν πραγματική αναδιοργάνωση του κράτους , αποκατάσταση των αδικιών και φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις. Οι εκλογές είναι πάντα κοντά. Αυτό θα πρέπει να το θυμούνται όλοι.Και  συνήθως έρχονται και νωρίτερα από ότι κανείς περιμένει. Ιδιαίτερα όταν προηγούνται των εκλογών η απογοήτευση και η αγανάκτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου