Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει: Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο από το 2016

Τι άλλο θα συζητηθεί με την τρόικα


Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και οι απολύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης της Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύης Χριστοφιλοπούλου σε ραδιοφωνικό σταθμό. Όσον αφορά τις  εκκρεμότητες του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης απέναντι στην τρόικα η υπουργός είπε : “Εκτιμούμε ότι μετά τη συμφωνία των κομμάτων της συγκυβέρνησης γύρω από τη μεταρρύθμιση του μισθολογίου, το οποίο θα τύχει μεγάλης επεξεργασίας και θα εφαρμοστεί από 1/1/2016, δεν υπάρχουν άλλα ανοιχτά μέτωπα” και πρόσθεσε “σχετικά με τις απολύσεις βρισκόμαστε στο τέλος μίας μεγάλης πορείας. Συνεχίζονται οι έξοδοι λόγω πλαστών και πειθαρχικών παραπτωμάτων. Ωστόσο οι απολύσεις δεν είναι το θέμα γιατί δεν υπάρχει νέος αριθμητικός στόχος για το 2015″.


Επίσης η υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων οτι η συζήτηση με την τρόικα θα επικεντρωθεί στα θέματα του μισθολογίου, και του νέου, παγίου συστήματος αξιολόγησης. “Επίσης θα μας απασχολήσει η δοκιμαστική περίοδος των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία υπάρχει μεν εδώ και δεκαετίες αλλά δεν έχει εφαρμοστεί. Θέλουμε η διετία της δοκιμαστικής περιόδου να είναι ουσιαστική, έτσι ώστε οι υπάλληλοι να αναπτύξουν την αίσθηση της αποστολής που πρέπει να έχουν. Μία αποστολή απέναντι στον πολίτη και στο δημόσιο συμφέρον. Θα υποστηρίξουμε τον υπάλληλο εκπαιδευτικά, με εξ αποστάσεως επιμορφωτικά  σεμινάρια, αλλά στο τέλος της διετίας θα κριθεί το αν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στο Δημόσιο ή όχι” είπε η υπουργός.

Για τις απαιτήσεις της τρόικα η κα Χριστοφιλοπούλου σχολίασε το εξής: “Όταν ακούω τους δανειστές να σφίγγουν τόσο πολύ τη μέγγενη  γύρω από το  δημοσιονομικό κενό, πραγματικά απορώ. Θυμίζω ότι τα ίδια έλεγαν και πέρσι αλλά τελικά εμείς δικαιωθήκαμε.  Είμαι σε θέση να γνωρίζω από το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών ότι όλα στον προϋπολογισμό είναι πλήρως τεκμηριωμένα. Με εξυγιάνσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΚΟ. Έχουμε επιμείνει στην εξυγίανση οργανισμών, αλλά δεν θα βάλουμε άλλο το μαχαίρι στις συντάξεις και στους μισθούς γιατί δεν αντέχει η κοινωνία και επιπλέον δυναμιτίζεται το γενικότερο οικονομικό κλίμα“.

Τέλος, πρόσθεσε οτι η αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στον τουρισμό και στην ιδιωτική κατανάλωση. “Χρειάζεται ένα πιο ουσιαστικό παραγωγικό μοντέλο που να αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις” είπε η υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου