Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, τα καταστήματα και η … Μύκονος

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές


Οι παρεμβάσεις του πρόεδρου της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζου ήταν αυτές που προκάλεσαν αίσθηση κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης των προσφυγών του εμπορικού κόσμου κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.


«Ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι υπεράνω από δόγμα και θρησκεία», ήταν ένα μόνο από τα σχόλια του προέδρου που με έντονο ύφος παρατήρησε : «Όταν αλλάζει η ζωή των ανθρώπων πρέπει να έχετε κάνει μεγάλη μελέτη… Πολλοί παίζουν με τα δικαστήρια, οι πολιτικοί και η δημοσιογραφία». Αφορμή το γεγονός ότι δεν προσκομίστηκαν στο δικαστήριο οι αναγκαίες μελέτες πριν την έκδοση της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης για την λειτουργία των καταστημάτων στις Κυριακάτικες αργίες.

Ο κ. Ρίζος επισήμανε ότι θα σταθμιστεί από το ΣτΕ η προστασία της Κυριακάτικης αργίας και σύμφωνα με το Εργατικό Δίκαιο.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ υπογράμμισε ότι το δικαστήριο αφουγκράζεται την ροή των πραγμάτων επισημαίνοντας ότι η διοίκηση βγάζει ένα νόμο που δεν έχει αιτιολογική έκθεση, αλλά δεν έχει και τα αναγκαία στοιχεία και μελέτες.
Ο κ. Ρίζος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα επιχειρήματα της δικηγόρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ότι δεν μπορούν να «βαδίσουν» τα νέα τουριστικά προϊόντα χωρίς να είναι ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές. «Δηλαδή θα έρθει ο Ιταλός τουρίστας στην οδό Πανεπιστημίου την Κυριακή για να ψωνίσει;» είπε ο πρόεδρος τους ΣτΕ και πρόσθεσε: «Αυτά είναι πράγματα ξένα προς την πραγματικότητα».

Όσο για την επιχειρηματολογία, ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τα καταστήματα που είναι ανοικτά τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές, ο κ. Ρίζος απάντησε: «αυτό είναι απλό… Ο νομοθέτης είναι σοφός. Έλαβε υπόψη του τις τοπικές ιδιομορφίες» και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Μύκονο, όπου τα καταστήματα 6 μήνες είναι ανοικτά όλο το 24ώρο και οι καταστηματάρχες τους υπόλοιπους 6 μήνες ταξιδεύουν και νεκρώνει μια πόλη, αλλά βέβαια, όπως υπογράμμισε ο κ. Ρίζος οι καταστηματάρχες έχουν υπερκέρδη.

Η μάχη των νομικών επιχειρημάτων

Η μάχη των νομικών επιχειρημάτων ήταν σκληρή με τον δικηγόρο των εμπόρων να υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη στην Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία η υπουργική απόφαση που επιτρέπει πιλοτικά για ένα χρόνο της λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε εννέα περιοχές. Παράλληλα, ο δικηγόρος επικαλέστηκε απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ο νομοθέτης παραβιάζει το καθήκον του καθώς πλήττεται η εξοικονόμηση των δυνάμεων των εργαζομένων.

Όπως ανέφερε η αργία της Κυριακής έχει μια «κοινωνική λειτουργία» και ο μικροκαταστηματάρχης που δεν θα ανοίξει θα καταστραφεί λόγω του ανταγωνισμού. Εξάλλου το 85% των εμπόρων διαφωνεί με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Οι έμποροι προσκόμισαν πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου του περασμένου Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία μέσα στην αυξημένη τουριστική περίοδο του περασμένου καλοκαιριού δεν έγιναν προσλήψεις εμποροϋπαλλήλων ενώ αυξήθηκε το λειτουργικό κόστος των καταστημάτων. 

Από την πλευρά του ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστήριξε ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και υπογράμμισε ότι μπορεί στην Γερμανία η αργία της Κυριακής να αποτελεί ψυχική ανάπαυση, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη νομοθετική διάταξη. 

Οι συνήγοροι του Δημοσίου, υποστήριξαν, μεταξύ των άλλων, ότι το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έγινε σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και σημείωσαν ότι πολλοί κλάδοι εργαζομένων απασχολούνται τις Κυριακές.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του, η οποία αναμένεται να εκδοθεί πριν την εκπνοή του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου