Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Στο «στόχαστρο» της τρόικα οι συντάξεις

Πόσο θα μειωθούν από τα μέτρα των δανειστών – Ποιους αφορούν


Νέες μειώσεις έως και 20% στις κύριες συντάξεις θα επιφέρουν τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα για το Ασφαλιστικό σε περίπτωση που εφαρμοστούν. Πάντως, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση στις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν «Τα Νέα», τα τρία μέτρα που θέτει η τρόικα για το Ασφαλιστικό είναι τα εξής:


* Η μείωση των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 με το επιχείρημα ότι τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο Ν. 3863/10 λαμβάνονται υπόψη μόνο για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν μπορούν μέσα από το Ασφαλιστικό να περάσουν άλλα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

* Η σταδιακή αύξηση όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από το 62ο και το 67ο έτος (τα οποία ισχύουν για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2013 και μετά). Στο υπουργείο Εργασίας απορρίπτουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο ενώ και στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι τα περισσότερα δικαιώματα είναι θεμελιωμένα και συνεπώς συνταγματικά κατοχυρωμένα. Τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και το ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν επίσης τις πιέσεις για επιβολή επιπλέον αντικινήτρων στην περίπτωση της πρόωρης συνταξιοδότησης, καθώς το -30% για 5 χρόνια πρόωρης εξόδου θεωρείται ήδη σκληρό μέτρο.

* Η ένταξη του ΕΚΑΣ ως προνοιακής παροχής στα κριτήρια χορήγησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και, συνδυαστικά, η επανεξέταση της χορήγησης συντάξεων με δεκαπενταετία που, επίσης, ενσωματώνουν ένα προνοιακό (μη ανταποδοτικό σε σχέση με τις εισφορές) τμήμα. Στις πιέσεις των τροϊκανών για αλλαγή στα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ το υπουργείο επισημαίνει ότι το θέμα θα διευθετηθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων χωρίς να καταργηθεί η παροχή. Και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ συζητούνται δυνατότητες επιπλέον εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων έπειτα από μελέτη και διάλογο.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ. Μάλιστα όπως αποκάλυψε χτες ο Γιώργος Κουτρουμάνης σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι αλλαγές τις οποίες προτείνει η τρόικα θα επέλθει νέα μείωση στις συντάξεις σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως το 18% – 20%. Ο πρώην υπουργός μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι «αν εφαρμοστούν όλα αυτά τα μέτρα, μπορεί να οδηγήσουν σε μια μείωση της τάξης από 10%-12% έως 18-20%».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αλλαγές αυτές, αν εφαρμοστούν, θα αφορούν στις κύριες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους. Εκτίμησε ότι αυτή θα είναι η θέση της τρόικας και πρόσθεσε ότι με τον παλιό νόμο προβλεπόταν μια σταδιακή μείωση αλλά με τρόπο μεταβατικό μέσα σε μια 20ετία και «έτσι έπρεπε να γίνει».

Επιπλέον ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι «η τρόικα ζητάει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει και από εκεί και πέρα ζητάει εναλλακτικές προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση που να είναι πειστικές ότι θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα». Ωστόσο τόνισε ότι δεν μπορεί το όποιο δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί για μια ακόμα φορά μέσα από τη μείωση των συντάξεων.

ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ φαίνεται ότι διασώζονται το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και η απαγόρευση του λοκάουτ. Το τελικό σχέδιο του υπουργείου που τέθηκε ήδη σε διαβούλευση προβλέπει ισχυροποίηση του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας στη διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων, διορθώσεις στον συνδικαλιστικό νόμο (λήψη αποφάσεων με 50%+1 στα πρωτοβάθμια σωματεία, 48ωρη προειδοποίηση για απεργία στον ιδιωτικό τομέα, λιγότερα από τα έξτρα προνόμια συνδικαλιστών). Μεταξύ άλλων προβλέπεται αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας στον ιδιωτικό τομέα στις 48 ώρες (από 24), κατάργηση κάποιων προνομίων προς συνδικαλιστές όπως η προστασία από απόλυση έναν χρόνο μετά τη λήξη της συνδικαλιστικής θητείας και ο περιορισμός των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας των συνδικαλιστών από την εργασία τους (πιθανότατα σε 3 από 7 ημέρες που ισχύει σήμερα).



Πηγή: «Τα Νέα» / Aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου