Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Αν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί και οι Σχολικοί φύλακες είχαν προσληφθεί το 1993...

Γύρω - γύρω έλεγχοι στη μέση... οι προσλήψεις του 1993


"Η ζωή μας πιο εύκολη". Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του οποίου προΐσταται ο "αγαπητός" των δημοσίων υπαλλήλων Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Υπουργός των οριζόντιων απολύσεων και των μελλοντικών περικοπών στους μισθούς του δημοσίου (όπως όλα δείχνουν),αυτοχαρακτηρίζεται ως μεταρρυθμιστής που "ξύνει ακόμα και παλιές πληγές της ΝΔ" , όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Η πραγματικότητα όμως είναι λίγο διαφορετική και δεν έχει να κάνει τόσο με την εμπάθεια προς το πρόσωπο του υπουργού, αλλά ως προς τις επιλογές που ο ίδιος έχει κάνει και τον αφήνουν έκθετο, μολονότι αυτές δεν γίνονται γνωστές , μιας και τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κυριολεκτικά τον "χαϊδεύουν".


Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και χωρίς καμία διάθεση να στοχοποιήσουμε ένα συγκεκριμένο κλάδο εργαζομένων, έπεσαν πάνω στην έρευνά μας ορισμένα άρθρα που αφορούν το σώμα των αγροφυλάκων. Η αγροφυλακή, που σήμερα δεν υπάρχει σαν σώμα, καταργήθηκε το 2011 με απόφαση του τότε Υπουργού Χ. Καστανίδη και οι υπάλληλοί της μετατάχθηκαν στα δασαρχεία. Σημασία όμως δεν έχει τόσο το πότε καταργήθηκε αλλά το πότε ιδρύθηκε και επανιδρύθηκε.

Είναι γνωστό ότι οι πρώτες προσλήψεις στην Ελληνική Αγροφυλακή έγιναν το 1993, από την τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μάλιστα οι προσλήψεις δέχθηκαν τεράστιες επικρίσεις για το κατά πόσο αξιοκρατικά έγιναν και τελικώς από το 1993 ολοκληρώθηκαν το ...2007! Αυτό συνέβη γιατί τότε  "έπεσε" η κυβέρνηση Μητσοτάκη , την οποία διαδέχθηκε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο άφησε μετέωρους τους 1000 επιτυχόντες. Τη λύση βέβαια έδωσε το 2007 η κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία αποφάσισε 14 χρόνια μετά να προχωρήσει σε επανασύσταση της Αγροφυλακής και να μονιμοποιήσει τους 1000 επιτυχόντες του 1993. Έπειτα ήρθε η κατάργηση της υπηρεσίας από το ΠΑΣΟΚ το 2011 και η μετάταξή των υπαλλήλων στα δασαρχεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σήμερα ανοίγει - ορθώς - θέματα (από το παρελθόν) ελέγχου των πιστοποιητικών και των συμβάσεων των υπαλλήλων που διορίστηκαν και μονιμοποιήθηκαν αντιστοίχως στο δημόσιο τομέα, έχει ήδη προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις καταργώντας υπηρεσίες πολύ σημαντικές και απαραίτητες για την κοινωνία. Η Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες είναι από το χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτών των οριζόντιων παρεμβάσεων, εκτός βέβαια από τους καθηγητές και τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. 

Από τη μία η Δημοτική Αστυνομία που έφερνε τεράστια έσοδα στους Δήμους και διατηρούσε την ευταξία στις μεγάλες πόλεις και από την άλλη οι σχολικοί φύλακες που είχαν καταφέρει να προστατεύουν την σχολική περιουσία όσο και τους ίδιους τους μαθητές από τυχόν περιθωριακά στοιχεία και εμπόρους ναρκωτικών. Όλα αυτά ενώ έμειναν ανέγγιχτοι οι αγροφύλακες που δεν χρειάστηκε μία αλλά δύο πολιτικές παρεμβάσεις από τη ΝΔ για την πρόσληψή τους. 

Έχει όμως σημασία να δούμε τι έγραφαν οι εφημερίδες που σήμερα φαίνεται να στηρίζουν τις παρεμβάσεις του Υπουργού:

Απόσπασμα από το Έθνος (2008)

Κανένα έργο στην προστασία των παράνομων αγωγών υδάτων, στα παράνομα σφαγεία και την αλιεία δεν έχει παρουσιάσει το Σώμα. Αντίθετα, κρίνεται αποτελεσματικό μόνο στην επίλυση διαφορών μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων
[...]
Ο αγροφύλακας σήμερα έχει έδρα το... σπίτι του. Η περιοχή της ευθύνης του έχει καθοριστεί από τη διοίκηση της περιφέρειάς του, ενώ οι περιπολίες που είναι υποχρεωμένος να κάνει καθορίζονται από αρχιφύλακα της Αγροφυλακής ή αγρονόμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στην κεντρική διοίκηση της Αγροφυλακής, οι αγροφύλακες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της γνωριμίας με την τοπική κοινωνία.
Περνούν από τα καφενεία των χωριών που έχουν στην αρμοδιότητά τους και δίνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στους κατοίκους για την περίπτωση που τους χρειαστούν.
Το κατά πόσο κάνουν τις περιπολίες που είναι υποχρεωμένοι ή όχι, κανένας δεν μπορεί να το ελέγξει απόλυτα. Ενδεικτικό στοιχείο για το αν κινούνται ή κάθονται στο σπίτι τους είναι μόνο το έργο που έχουν να επιδείξουν

Απόσπασμα από το Έθνος (2009)
"Αγροφυλακή για τα... ρουσφέτια"

"Στα δύο χρόνια λειτουργίας της υπηρεσίας δεν έγινε τίποτα για να δικαιολογηθεί η ύπαρξή της εκτός από κάποιες ενέργειες αγροφυλάκων, με δική τους πρωτοβουλία, για να δηλώσουν την παρουσία τους"
[....]
Επανίδρυσαν την Αγροφυλακή προκειμένου να κλείσουν την κομματική εκκρεμότητα για την πρόσληψη των 1.200 «επιτυχόντων» στον διάτρητο διαγωνισμό του 1993 και στη συνέχεια την κατέστησαν διακοσμητικό στοιχείο, αφήνοντας τον Ελληνα φορολογούμενο να πληρώνει τα «γαλάζια» παιχνίδια.

"Ανοιξαν την πόρτα σε αγροφύλακες, που ήδη εργάζονταν πάνω από τριάντα χρόνια, να ξαναγυρίσουν από τις νομαρχίες όπου είχαν απορροφηθεί, στη νέα αγροφυλακή, ώστε να πάρουν καλύτερη σύνταξη, αλλά και αυτούς τους άφησαν παραπονεμένους.
Στην ουσία έπαιξαν στην πλάτη του ελληνικού λαού, κάτι που φαίνεται από την εξέλιξη της πολυσυζητημένης «Αστυνομίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας».

Στα δύο χρόνια λειτουργίας της νέας Αγροφυλακής δεν έγινε τίποτα για να δικαιολογήσει τουλάχιστον την ύπαρξή της η υπηρεσία, πέρα από κάποιες ενέργειες των αγροφυλάκων, κυρίως με δική τους πρωτοβουλία, για να δείξουν ότι υφίστανται.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε το πράσινο φως για την πρόσληψη περίπου 2.000 νέων αγροφυλάκων και αγρονόμων, χαρακτηρίζοντας συνταγματικές τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τους όρους αυτών των προσλήψεων, αλλά μάλλον αποτελεί εξ αντικειμένου ακόμα μία προεκλογική αβάντα για τη Νέα Δημοκρατία. Ολο αυτό το κατασκεύασμα ήταν μια ρουσφετολογική «φούσκα».

Ενας σημαντικός αριθμός από τους παλιούς αγροφύλακες που προέρχονταν από μετατάξεις βγήκαν ήδη στη σύνταξη.

Οι προερχόμενοι από τον διαγωνισμό του 1993 άρχισαν κιόλας να παραιτούνται, επειδή τακτοποιήθηκαν σε καλύτερες δουλειές και ξέφυγαν από την ανασφάλεια και το αβέβαιο μέλλον.
Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν αρχίσει να κλείνουν τμήματα Αγροφυλακής σε όλη την Ελλάδα, αφού συνεχίζεται η συνταξιοδότηση των παλιών και δεν υπάρχει προσωπικό για να τα επανδρώσει."

Όμως ακόμα και το 2014 οι εφημερίδες συνεχίζουν να αναφέρονται στο θέμα αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνεται σε καθηγητές

Άρθρο στην Καθημερινή 23.02.2014


Δασαρχείο με 52 δασοφύλακες, αλλά ελάχιστες δασικές εκτάσεις στην περιοχή ευθύνης του. Δασαρχεία με έναν δασολόγο ή δασοπόνο, που επιτηρεί ολόκληρες οροσειρές. Δασαρχεία με εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες υποθέσεις να εκκρεμούν... από το 2003 ή νωρίτερα. Δασαρχείο που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει καταγράψει μόλις 7 παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας, παρότι επιτηρεί ολόκληρο βουνό με χιονοδρομικό κέντρο. Εκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», αποκαλύπτει δεκάδες παράλογα στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των 103 δασικών υπηρεσιών της χώρας. Αλλά και τον αγώνα που πολλές από τις υπηρεσίες αυτές δίνουν για να ανταποκριθούν χωρίς πόρους και προσωπικό.

Η έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο και έχει κοινοποιηθεί στα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης). «H ανάγκη διενέργειας της επιθεώρησης προέκυψε από τον μεγάλο αριθμό καταγγελιών πολιτών, οι οποίες υποβάλλονται στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, και οι οποίοι αναφέρουν προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους από τις δασικές υπηρεσίες, που αφορούν κυρίως μεγάλες καθυστερήσεις για τη διεκπεραίωση υποθέσεών τους και παραλείψεις οφειλομένων ενεργειών ως προς την επιτήρηση και προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων», αναφέρεται στην έκθεση. Στην έρευνα περιλαμβάνονται οι 103 δασικές υπηρεσίες της χώρας (80 δασαρχεία και 23 Διευθύνσεις Δασών χωρίς δασαρχείο), οι οποίες εποπτεύουν 280 δασονομεία και 1.023 δασοφυλακεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ενσωμάτωση της αγροφυλακής το 2011, τα δασαρχεία πλέον επιτηρούν και γεωργικές εκτάσεις.

Αλαλούμ

Ποιο είναι το κύριο συμπέρασμα της έρευνας; Όπως αναφέρεται, μόλις το ένα τρίτο (35,9%) των δασαρχείων επιτηρεί επαρκώς την περιοχή ευθύνης του. Ενώ 8 στα 10 δεν εξυπηρετούν όλους τους πολίτες στις οριζόμενες από τον νόμο προθεσμίες.

[...]
Χωρίς επιμόρφωση

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως, όπως παρατηρεί η έκθεση, μετά την κατάργηση της αγροφυλακής το 2011 και τη μεταφορά της αρμοδιότητας στα δασαρχεία, δεν έγιναν προγράμματα επιμόρφωσης του προσωπικού ώστε οι μεν παλαιοί δασοφύλακες να επιμορφωθούν στα αγροτικά ζητήματα, οι δε προερχόμενοι από την αγροφυλακή στα δασικά. Επίσης, πολλοί τέως αγροφύλακες είναι βασικής εκπαίδευσης και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα ανακριτικά καθήκοντα των δασοφυλάκων. Σε ορισμένες περιοχές, η κακή κατανομή του προσωπικού είναι εντυπωσιακή:

[...]

Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρονται σε δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων που εύλογα μπορεί κανείς να αντιληφθεί το πόσο στήριξαν την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις στην εποχή του μνημονίου, Εκείνο όμως που σίγουρα μπορεί κανείς να συμπεράνει είναι ότι τελικά οι προσπάθειες για έλεγχο και μεταρρύθμιση είναι μάλλον επιλεκτικές και συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα "ιερές προσλήψεις" και "επίτιμες υπηρεσίες" που δεν αγγίζονται από τον Υπουργό που φωνάζει ότι θέλει να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο, αρκεί το κόκκαλο βέβαια να είναι σε "ξένο πόδι". Βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον Υπουργό ότι διαθέτει τουλάχιστον ισχυρή πειθώ, αφού κατάφερε να πείσει τους Τροικανούς - που εδώ που τα λέμε δεν πείθονται και εύκολα - ότι είναι καλύτερο να καταργήσει έναν εισπρακτικό μηχανισμό για τους ΟΤΑ όπως η Δημοτική Αστυνομία και να απογυμνώσει τα σχολεία από σχολικούς φύλακες και καθηγητές, όταν άλλες υπηρεσίες παραμένουν υπό την κομματική προστασία.
Για να συνοψίσουμε, κανένας δεν υπερασπίζεται όσους προσλήφθηκαν με πλαστά πιστοποιητικά και μονιμοποιήθηκαν με παραποιημένα στοιχεία. Ίσως είναι οι μοναδικές απολύσεις που έγιναν με ηθικό πρόσημο και δεν πιστεύουμε να υπάρχει λογικός άνθρωπος που θα ήθελε να δει κάποιον από αυτούς να συνεχίσουν να εργάζονται στο δημόσιο. Όταν όμως προηγουμένως έχουν απολυθεί και μετακινηθεί υπάλληλοι που προσλήφθηκαν νόμιμα έχοντας καταργηθεί οι υπηρεσίες τους που ήταν τουλάχιστον πλεονασματικές, τότε δεν είναι "η ζωή μας πιο εύκολη"... αλλά μάλλον "η ζωή μας μία βόλτα" (απ'τα γραφεία της ΝΔ)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου