Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Πήραν εφάπαξ οι πρώτοι 3.600 από το Δημόσιο

Οι επόμενοι «τυχεροί» της λίστας


Με καθυστέρηση 16 μηνών 3600 συνταξιούχοι του δημοσίου είδαν επιτέλους (την Τετάρτη) να πιστώνεται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς η εφάπαξ παροχή η οποία κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 29.000 ευρώ.  Πρόκειται για συνταξιούχους που είχαν αποχωρήσει πριν από τον Ιούλιο του 2013 ενώ η συνταξιοδοτική τους απόφαση είχε εκδοθεί έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Η καταβολή του εφάπαξ καλύφθηκε από την πρώτη δόση της έξτρα επιδότησης προς το ταμείο πρόνοιας ύψους 100 εκατ. ευρώ.


Οι επόμενοι 6.000 «τυχεροί» της μακριάς λίστας θα πληρωθούν σύντομα μέσω της δεύτερης δόσης ύψους 175 εκατ. ευρώ ευρώ που αναμένεται να εισρεύσει στο ταμείο την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για συνταξιούχους που αποχώρησαν πριν από τον Αύγουστο του 2013 ενώ η συνταξιοδοτική τους απόφαση είχε εκδοθεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2014.

Οι επόμενες 23.000 εκκρεμείς υποθέσεις παραμένουν «στον αέρα» καθώς  δεν έχουν  ανακοινωθεί συγκεκριμένες ημερομηνίες καταβολής  του εφάπαξ. Να σημειωθεί ότι όσοι αποχώρησαν μετά τον Αύγουστο του 2013 θα λάβουν μειωμένο εφάπαξ έως και 30% όπως εκτιμά ο Γενικός Διευθυντής του ταμείου πρόνοιας κ. Νίκος Καλάκος.

Το νέο «κούρεμα» στα εφάπαξ θα προέλθει από το νέο τρόπο υπολογισμού βάσει του μαθηματικού τύπου (συντελεστής βιωσιμότητας) ο οποίος θα «διορθώσει» συμπιέζοντας προς τα κάτω τις μεγάλες αναντιστοιχίες εισφορών και παροχών που εντοπίστηκαν στα περισσότερα ταμεία. Το νέο σύστημα  υπολογισμού  που θα εφαρμοστεί σε όλα τα ταμεία εφάπαξ  από την 1/1/2015 είναι διανεμητικό, καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Το ύψος  του εφάπαξ θα καθορίζεται όχι μόνο από το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί αλλά και από τον αριθμό των ασφαλισμένων που βγαίνουν στη σύνταξη στη συγκεκριμένη χρονιά. Για παράδειγμα ο δημόσιος υπάλληλος θα πάρει λιγότερα αν έχει την ατυχία να αποχωρήσει χρονιά μαζικής φυγής από το δημόσιο τομέα.

Πηγή : Aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου