Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

«Παγώνουν» 40.000 εφάπαξ

Οι υπηρεσίες των ταμείων αδυνατούν να υπολογίσουν τους συντελεστές βιωσιμότητας των ταμείων


Στον «πάγο» μπαίνουν μέχρι το Μάιο 40.000 εφάπαξ! Οι αιτήσεις μπαίνουν σε λίστα αναμονής καθώς υπάρχει σημαντική εμπλοκή. 

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος σημειώνεται εμπλοκή στις πληρωμές των εφάπαξ καθώς οι υπηρεσίες των ταμείων αδυνατούν να υπολογίσουν τους συντελεστές βιωσιμότητας των ταμείων.

Πρόκειται για τους συντελεστές που θα κρίνουν τις μειώσεις που θα γίνουν στα εφάπαξ. Οι 40.000 αιτήσεις έχουν κατατεθεί από το Σεπτέμβριο του 2013. 


Στο τραπέζι έχει πέσει η αλλαγή του μαθηματικού τύπου, ωστόσο ακόμη όλα τα σενάρια μένουν ανοιχτά.

Η αναβολή έχει να κάνει με τις μειώσεις που προκαλεί ο νέος τρόπος υπολογισμού του βοηθήματος, αλλά και με την αδυναμία των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας να καθορίσουν επακριβώς τον ειδικό συντελεστή βάσει του οποίου τα εφάπαξ θα μειώνονται ανάλογα με τα ελλείμματα του κάθε φορέα!

Ακόμη και αν υπάρχουν τα χρήματα, μέχρι τον Μάιο του 2015 κανένα Ταμείο δεν θα μπορεί να βγάλει νέα εφάπαξ πέραν αυτών που έχουν προγραμματιστεί να πληρωθούν σε όσους αποχώρησαν μέχρι τις 31/8/2013.

Στην πράξη παγώνουν ως και 20 μήνες οι πληρωμές εφάπαξ από τα Ταμεία και τους λογαριασμούς Πρόνοιας του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, καθώς και των φορέων πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα για ασφαλισμένους που αποχώρησαν για σύνταξη μετά την 1/9/2013.

Αυτή η ανεπίσημη οδηγία έχει δοθεί σε διοικήσεις που ζητούν να ενημερωθούν από αρμόδιους παράγοντες για το αν μπορούν να προχωρούν σε πληρωμές νέων εφάπαξ.

Η «τεχνητή αναστολή πληρωμών» βολεύει όπως φαίνεται και το υπουργείο Εργασίας καθώς ο νέος τύπος για τον υπολογισμό του εφάπαξ οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις ως και 30% ή ακόμη και 40% για τους φορείς που έχουν λίγα έσοδα, πολλές αποχωρήσεις και υψηλά ελλείμματα, σύμφωνα με τα παραδείγματα που έχουν κάνει στο υπουργείο, όταν καθοριζόταν νομοθετικά το νέο σύστημα υπολογισμού του εφάπαξ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου