Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Τι «κόβεται» στο δημόσιο με βάση το e-mail της τρόικας - Τέλος στην "προσωπική διαφορά" για όλους

Βonus σε εφοριακούς-τελωνειακούς


Επιμονή δείχνει η τρόικα στην περικοπή του μη μισθολογικού κόστους αλλά και στις μειώσεις της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν 66.000 υπάλληλοι στο δημόσιο κυρίως στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο ηελληνική κυβέρνηση και η τρόικα βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας καθώς οι αλλαγές στο μισθολόγιο δεν θα επιφέρουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα όπως αναφέρει το Μνημόνιο. Στόχος της κυβέρνησης, είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, που θα ανακατανεμηθούν με τη μορφή αυξήσεων σε υπαλλήλους με υψηλά προσόντα αλλά και επιδομάτων που θα λαμβάνουν οι 4.408 νέοι προϊστάμενοι. Το συνολικό μισθολογικό κόστος θα παραμείνει στα 15,2 δισ. ευρώ που αφορούν τη μισθοδοσία των 630.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων,


Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα εξετάζουν

Μείωση του μη μισθολογικού κόστους που αφορά κυρίως την περικοπή των ιδιωτικών ασφαλιστικών συμβολαίων που απολαμβάνει το 30% των μονίμων και το 50% των υπαλλήλων αορίστου χρόνου καθώς και οι παροχές σε είδος που δίνονται σε υπαλλήλους όπως π.χ. γάλα κα. Συνολικά εκτιμάται ότι το σύνολο των περικοπών θα ξεπεράσει τα 10 εκ. ευρώ

Εξίσωση του εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο με αυτόν του ιδιωτικού τομέα που θα εφαρμοστεί από 1-1-2015, καθώς και θεσμοθέτηση δοκιμαστικής διετίας για τους νεοπροσληφθέντες. Έτσι ο εισαγωγικός μισθός θα φτάσει στα 680 ευρώ (για τους ΥΕ) και θα συμπαρασύρει τους βασικούς μισθούς όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών, χωρίς όμως να επηρεάσει τα υπόλοιπα κλιμάκια, καθώς θα δημιουργηθεί ο βαθμός Ζ όπου θα εντάσσονται όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι για δοκιμαστική περίοδο των 2 ετών πριν μονιμοποιηθούν (σσ μέχρι τώρα, το εισαγωγικό κλιμάκιο ήταν το στ.). Συγκεκριμένα ο μισθός του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) διαμορφώνεται στα 684 από 780 ευρώ (-96), του υπαλλήλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα 752 από 858 (-106) , ενώ στους ΤΕ από 1.037 σε 889 ευρώ (- 148) και στους ΠΕ από 1092 σε 957 ευρώ (-135).

Μειώσεις μισθών θα επιβληθούν για τους 66.000 υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά έναντι των συναδέλφων τους με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία που ξεκινά από 50 έως και 1.000 ευρώ προσωπική διαφορά. Τα κονδύλια που θα περικοπούν στο υπουργείο Οικονομικών θα δοθούν ως μπόνους στους εφοριακούς και τελωνιακούς ενώ από τα άλλα υπουργεία θα συγκεντρωθεί ένα κονδύλι το οποίο θα κατευθυνθεί στην αύξηση των επιδομάτων θέσεων. Στα υπουργεία, όπως για παράδειγμα στο υπ. Ανάπτυξης , από 1/7/2015 όπου υπάρχει προσωπική διαφορά θα επιβληθεί μείωση της τάξης του 5-10%. 

Θα καθιερωθεί νέο σύστημα αξιολόγησης με στοχοθεσία από το 2016 όπου θα συνδέεται ο μισθός και η εξέλιξη με την παραγωγικότητα. Καταργείται η ποσόστωση του 15% για την αρνητική βαθμολόγηση των υπαλλήλων.

Το μόνιμο σύστημα αξιολόγησης από το 2016 θα επιφέρει και μερικό ξεπάγωμα των προαγωγών που έχουν σταματήσει από το 2010 για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης . Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δυσκολέψει την βαθμολογική εξέλιξη θέτοντας ποσοστά ανά βαθμό και να αυξήσει τα μισθολογικά κλιμάκια στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ. Για τους υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ υπάρχει η σκέψη να αυξήσουν τον χρόνο παραμονής στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο από 2 σε τέσσερα χρόνια προκειμένου να παραμείνουν στάσιμοι και να αυξηθεί η ψαλίδα από τους προσοντούχους υπαλλήλους .

Πηγή : www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου