Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

Ανάγκη για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

Ο υπουργός Παιδείας για το 1 προς 10 στην εκπαίδευση


Στην ανάγκη για μόνιμους διορισμούς αναφέρθηκε ο Υπουργός Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς και στην έξοδο της εκπαίδευσης από το 1 προς 10.

Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «η Κυβέρνηση πήρε μια απόφαση να ζητήσει να βγούμε από το 1 προς 10 για την εκπαίδευση, γιατί του χρόνου σχολεία, όπως άνοιξαν φέτος, δεν θα ανοίξουν. Και μάγος να είσαι, δεν θα τα ανοίξεις, όσο αποτελεσματικός κι αν είσαι και όσο κι αν κοπιάζεις».


Όσον αφορά το χρονικό ορίζοντα κατά τον οποίο αναμένονται νεότερα για το θέμα των προσλήψεων ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι θα το γνωρίζουμε τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και τις επόμενες μέρες ενώ μεταξύ των άλλων είπε « κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί η ενέργεια. Υπολογίσαμε την περασμένη εβδομάδα, μετά πήγαμε αυτή την εβδομάδα, γιατί η επίλυση του προβλήματος σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνηγορήσει στην έξοδο από το 1 προς 10 το Υπουργείο θα ζητήσει 10.000 θέσεις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 5.000 για την ειδική αγωγή.

Ο αριθμός των 15.000 θέσεων δεν είναι δεδομένος, όπως εξάγεται από τα λεγόμενα του Υπουργού. « Δεν ξέρω πόσες θέσεις τελικά θα μας δώσει η Κυβέρνηση, αλλά αυτός ο αριθμός είναι αναγκαίος. Πείτε τώρα εσείς ότι καταλήγουμε κάπου στις οκτώ χιλιάδες ή στις εννέα χιλιάδες» ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Λοβέρδος.

Στην περίπτωση διορισμών προτεραιότητα θα έχουν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008 που ακόμα δεν έχουν διοριστεί υπογράμμισε ο Υπουργός ενώ είπε ότι « επίσης θα δούμε τον κατάλογο, τον ενιαίο πίνακα από τον οποίον αντλείται το 40%, γιατί το 60% αντλείται από τον πίνακα τον επιτυχόντων. Αφού κλείσουμε μ’ αυτό, πάμε μετά στις προκηρύξεις».

Το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης κρίνει 1.000 προσλήψεις
Στις 100 οι προσλήψεις μονίμων

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιμένει το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να προχωρήσει σε προσλήψεις αναπληρωτών σε Αθμια και Βθμια Εκπαίδευση αλλά και σε προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών.

Ήδη ο Υπουργός Παιδείας έχει καταθέσει αίτημα ώστε να προχωρήσει στην πρόσληψη 1.000 αναπληρωτών αξιοποιώντας τις άδειες άνευ αποδοχών που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 1.000.

Φυσικά αυτή δεν είναι η μοναδική ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας καθώς ήδη επέστρεψαν 86 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στις σχολικές αίθουσες από τις υπηρεσίες που είχαν αποσπαστεί ενώ εγκρίθηκαν μόνο 50 περίπου άδειες για σοβαρούς λόγους υγείας αν και τα αιτήματα έφθασαν τα 350.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας να δοθούν 300 ευρώ για τη στήριξη των μονίμων εκπαιδευτικών που θα θελήσουν «να διδάξουν στο σχολείο της γειτονίας τους χωρίς να διακόπτεται η άδεια» όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας.

Αυτοί τη στιγμή οι εκπαιδευτικοί που έχουν άδεια ανατροφής ανέρχονται σε περίπου 3000. Το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει ότι δεν θα είναι μεγάλος ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα επιλέξουν να επιστρέψουν στα σχολεία με το θέλγητρο των 300 ευρώ. Ωστόσο, όπως μας ανέφεραν παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας, ένας αριθμός της τάξης των 300 – 350 ατόμων θα συμβάλει στον περιορισμό των κενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου