Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις με μειώσεις και αντικίνητρα

Ποιοι κερδίζουν αν επιλέξουν “έξοδο” τώρα (παραδείγματα)


Aναστάτωση σε μεγάλες ομάδες υποψηφίων συνταξιούχων προκαλούν και οι πιέσεις της τρόικας για νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.

Η “ατζέντα” των εκπροσώπων των δανειστών περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις (πριν τα 62 χρόνια), αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20 για την ελάχιστη σύνταξη και επιτάχυνση του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Το Έθνος”, ουσιαστικά μιλάμε για κίνδυνο μεγάλων μειώσεων σε χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν τη σύνταξη των κατώτατων ορίων και η οποία ενσωματώνει μεγάλο ποσοστό προνοιακής παροχής.

Η έκθεση του ΚΕΠΕ σημειώνει πως το 26% -δηλαδή το ένα τέταρτο- των νέων συντάξεων του ΙΚΑ αφορά ασφαλισμένους με πληρωμένες εισφορές που δεν ξεπερνούν τη 15ετία. Σήμερα με καθεστώς 15ετίας, δηλαδή τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθεί μία σειρά από ασφαλισμένους με διατάξεις που ποικίλλουν από Ταμείο σε Ταμείο, ενώ ευνοϊκότερες συνθήκες ισχύουν στο ΙΚΑ.

«Οι περισσότεροι αυτών που βγαίνουν με 15ετία λαμβάνουν συντάξεις της τάξης των 480 ευρώ συν την επικουρική με πολύ χαμηλές εισφορές. Στην πραγματικότητα το οργανικό ποσό, δηλαδή το ποσό που θα λάμβαναν αναλογικά με τις εισφορές τους είναι της τάξης των 280 ευρώ», εξηγεί ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου.

Ταυτόχρονα παρελθόν πρέπει να θεωρείται η δυνατότητα για έξοδο στη σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης για τις μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα που έχουν κατοχυρωμένο, αλλά όχι θεμελιωμένο δικαίωμα, δηλαδή δεν έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά με τα ισχύοντα σήμερα μπορούν να φύγουν στο 50 ό έτος με μειωμένη σύνταξη αν κατοχύρωσαν δικαίωμα το 2010, στο 52 ο αν κατοχύρωσαν το 2011, στο 55 ο αν κατοχύρωσαν το 2012 κ.λπ.

Το υπουργείο τονίζει πάντως ότι ούτε μειώσεις στα ποσά θα γίνουν, ούτε και αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, όμως η τρόικα φαίνεται ότι συνεχίζει να πιέζει σε όλα τα επίπεδα.

Ποιοι κερδίζουν αν βγουν τώρα στη σύνταξη

Διορία σαράντα ημερών για να αποφασίσουν το αν θα βγουν φέτος στη σύνταξη έχουν δεκαπέντε κατηγορίες ασφαλισμένων. Πρόκειται για ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο “εξόδου” μέχρι το τέλος του χρόνου. Βασικό κριτήριο είναι το κατά πόσο αποτελεί συμφέρουσα οικονομικά επιλογή η περαιτέρω παραμονή στην εργασία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου