Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Μισθολογικό χάσμα μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων ίδιων προσόντων …αλλά διαφορετικών θέσεων

Μητσοτάκης – Χαρδούβελης εναντίον Βενιζέλου στο «ματς» του νέου μισθολογίου


Τεράστιες αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα στο ενιαίο μισθολόγιο, αλλά και μισθολογικές ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων ίδιας εκπαίδευσης και αντίστοιχων προσόντων, που απασχολούνται σε διαφορετικούς τομείς του Δημοσίου, καταγράφονται στο πλαίσιο της μελέτης για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, το οποίο εντός των προσεχών εβδομάδων θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με την «Καθημερινή».


Στόχος του νέου μισθολογίου είναι να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων κατά τρόπο μισθολογικά ουδέτερο και να χρησιμοποιηθεί η προσωπική διαφορά (σ.σ.: δηλαδή η αμοιβή των υπαλλήλων πάνω από τα προβλεπόμενα στο ενιαίο μισθολόγιο) για την αύξηση της αμοιβής, μεταξύ άλλων, όσων υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης, δηλαδή, των γενικών διευθυντών, των διευθυντών προϊσταμένων και άλλων ανωτέρων υπαλλήλων του Δημοσίου. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι σήμερα καταβάλλονται ετησίως συνολικά περίπου 203,69 εκατομμύρια ευρώ ως προσωπική διαφορά σε 66.000 δημοσίους υπαλλήλους. Περισσότερα από τα μισά -112,77 εκατομμύρια ευρώ- καταβάλλονται σε υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι βρίσκονται στη λεγόμενη «υψηλή κλίμακα» και έχουν μεικτή προσωπική διαφορά που κυμαίνεται μηνιαίως από 500 έως 1.000 ευρώ. 

Το υπουργείο Οικονομικών αιτιολογεί ότι οι αυξημένες αμοιβές αφορούν υπαλλήλους που εργάζονται σε «ευαίσθητες υπηρεσίες», όπως είναι οι εφορίες, ωστόσο με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται ότι εκτός από τους εφοριακούς και λοιπές κατηγορίες εργαζομένων σε «ευαίσθητες υπηρεσίες», υψηλές αποδοχές λαμβάνουν και διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, εντοπίστηκαν κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που πέραν του βασικού τους μισθού λαμβάνουν μηνιαία προσωπική διαφορά μεγαλύτερη από τον μηνιαίο μεικτό μισθό νεοδιοριζόμενου δασκάλου ή καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (1.092 ευρώ). Εξ αυτών μερικοί λαμβάνουν προσωπική διαφορά που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ μεικτά μηνιαίως. 

Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις: 

• Υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 12 έτη προϋπηρεσία, που υπηρετεί στο υπουργείο Υγείας, λαμβάνει κατά μέσο όρο μεικτές μηνιαίες τακτικές αποδοχές 1.567 ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας 1.602 ευρώ, σε περιφέρειες και δήμους 1.620 ευρώ, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών 2.119 ευρώ.

• Υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 25 έτη προϋπηρεσία που υπηρετεί στο υπουργείο Υγείας λαμβάνει κατά μέσο όρο μεικτές μηνιαίες τακτικές αποδοχές 1.486 ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας 1.431 ευρώ, σε περιφέρειες και δήμους 1.428 ευρώ, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών 2.239 ευρώ.

• Υπάλληλος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με 31 έτη προϋπηρεσία που υπηρετεί στο υπουργείο Υγείας λαμβάνει κατά μέσο όρο μεικτές μηνιαίες τακτικές αποδοχές 1.317 ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας 1.279 ευρώ, σε περιφέρειες και δήμους 1.376 ευρώ ενώ στο υπουργείο Οικονομικών 2.094 ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

Ανοίγει μέτωπο και με τους εφοριακούς ο υπουργός Οικονομικών

Εξελίξεις αναμένονται από τη Δευτέρα στο θέμα του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να λάβει πρωτοβουλίες μεταστροφής της άποψης στελεχών του ΠΑΣΟΚ και ειδικά του Ευάγγελου Βενιζέλου για τις αλλαγές στις αμοιβές των δημοσίων υπάλληλων. 

Στη προσπάθεια αυτή ο κ. Μητσοτάκης θα αναζητήσει τη στήριξη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, οι οποίοι «καίγονται» να κλείσουν τις εκκρεμότητες με την τρόικα.

Πάντως, ενδεχόμενη στήριξη του κ. Μητσοτάκη από τον κ. Χαρδούβελη θα φέρει τον υπουργό Οικονομικών «απέναντι» στους υπαλλήλους του υπουργείου του, οι οποίοι θίγονται ιδιαίτερα από το νέο μισθολόγιο. Αν και οι εφοριακοί υποστηρίζουν πως σε όλες τις ευρωπαϊκές διοικήσεις υπάρχουν υψηλότερες αμοιβές για τους εργαζόμενους της φορολογικής διοίκησης ώστε να μην ρέπουν στην διαφθορά, ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως ειδικά για το προσωπικό υποχρεωτικής εκπαίδευσης του ΥΠΟΙΚ είναι αδιανόητο να παίρνει 600 ευρώ περισσότερα από ό,τι το προσωπικό υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα λοιπά υπουργεία.

Εφόσον το ΠΑΣΟΚ συμφωνήσει στις επιλογές που προκρίνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο κατώτατος μισθός που ισχύει εδώ και δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2015 και για τους νεοεισερχομένους στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι ο εισαγωγικός μισθός για τον απόφοιτο υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα είναι 680 ευρώ τον μήνα από 780 ευρώ σήμερα. Το ποσό αυτό, που καταβάλλεται για 12 μήνες, αντιστοιχεί στις αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη που είναι 586 ευρώ τον μήνα, αλλά καταβάλλεται επί 14 φορές, συμπεριλαμβανομένων των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Ακόμα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να μεταπείσει για την κατεύθυνση που δόθηκε από την τρόικα να διευρυνθεί η διαφορά των αποδοχών των αποφοίτων Λυκείου με τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που εργάζονται σε διοικητικές θέσεις και ακόμη περισσότερο με τους καθηγητές των σχολείων, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου