Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Μετά τις 100 δόσεις και το νέο μισθολόγιο στο βωμό της τρόικας

Πιέσεις για να εφαρμοστεί από το 2015


Μετά από το «κούρεμα» στη ρύθμιση των 100 δόσεων, στο… βωμό της Τρόικα φαίνεται ότι θα θυσιαστεί και το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida, στις επικαιροποιημένες θέσεις της Αθήνας, που απεστάλησαν στους εκπροσώπους των δανειστών με στόχο να επισπευσθεί η επιστροφή τους, οι αναφορές στο νέο Μισθολόγιο είναι… ελαφρώς πιο χαλαρές, ανοίγοντας έτσι «παράθυρο» σε παρεμβάσεις.


Ειδικότερα, έως τώρα οι κυβερνητικοί εταίροι επέμεναν ότι το νέο μισθολόγιο πρέπει να εφαρμοστεί μόνο πιλοτικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε κάποια υπουργεία και μόνο στις αποκαλούμενες «προσωπικές διαφορές» συγκεκριμένων κατηγοριών υπαλλήλων- πρόκειται κυρίως για εφοριακούς και τελωνειακούς που εισπράττουν μέρος των ειδικών επιδομάτων τους τα οποία καταργήθηκαν με το Ενιαίο Μισθολόγιο- με την προοπτική να εφαρμοστεί σε όλο το Δημόσιο στις αρχές του 2016, με τη διασύνδεση των αποδοχών των υπαλλήλων με κίνητρα απόδοσης και θέσεων ευθύνης.

Πλέον, γίνεται λόγος για περικοπές στο μη μισθολογικό κόστος, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι μπαίνουν στην… προκρούστεια κλίνη της Τρόικα όλα τα μη τακτικά επιδόματα όπως τα εκτός έδρας, τα οδοιπορικά, οι υπερωρίες. Παράλληλα, αν και οι δανειστές φέρονται να μην επιμένουν στην εφαρμογή του Μισθολογίου από την επόμενη χρονιά, επιμένουν ότι ο σχετικός νόμος πρέπει να έχει ψηφιστεί στις αρχές του 2015!

Ο υπόλοιπος φάκελος με τις ελληνικές θέσεις, που έχει στα χέρια της η Τρόικα, περιλαμβάνει την κατηγορηματική άρνηση της Αθήνας να συζητήσει αλλαγές στο Ασφαλιστικό εκτός των διοικητικών ενοποιήσεων ταμείων, την αντίθεση των κυβερνητικών εταίρων να απελευθερώσουν πλήρως τις ομαδικές απολύσεις, όπως και το «όχι» στο ενδεχόμενο κατάργησης του ειδικού χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και μεταφοράς αγαθών ευρείας κατανάλωσης από το χαμηλό συντελεστή 13% στον ανώτατο συντελεστή 23%.

Η εκτίμηση κυβερνητικών αξιωματούχων είναι ότι το αργότερο σε 48 ώρες οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν απαντήσει και θα έχει οριστεί η ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα. Ωστόσο, ακόμα κι αν επιστρέψουν άμεσα, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι οι δύο πλευρές δεν θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία επί της αξιολόγησης, ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

 Πηγή : Aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου