Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Έρχεται αναχρηματοδότηση των δανείων δήμων και περιφερειών

Προβλέπεται σε τροπολογία νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών


Τροπολογία, που συμπεριλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών που αφορούν τις άδειες εργασίας και διαμονής μεταναστών, επιτρέπει την αναχρηματοδότηση των δανείων, δήμων και περιφερειών, μέσω αναγνωρισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων ή χρηματοπιστωτικών οργανισμών της Ελλάδας.


Σύμφωνα με την τροπολογία, επιτρέπεται η συνομολόγηση δανείων με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση δανείων, χωρίς τις μέχρι σήμερα δεσμευτικές προϋποθέσεις, με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.

Τα δάνεια μπορεί να χρηματοδοτεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), με αποκλειστική, καταληκτική ημερομηνία συνομολόγησης δανείων την 31η Δεκεμβρίου 2014 με όρους και προϋποθέσεις που θα αποφασίσει το ΔΣ του ΤΠΔ.

Επίσης, ρυθμίζεται η αποπληρωμή βεβαιωμένων οφειλών των ΔΕΥΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης) προς το ελληνικό Δημόσιο, χωρίς φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις, που προήλθαν από δάνεια που έχουν συνομολογηθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Όλοι οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ απαλλάσσονται από τις οφειλές και οι επιχειρήσεις γίνονται φορολογικά ενήμερες. Τυχόν καταλογιστικές πράξεις και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος των προσώπων ή των επιχειρήσεων, ακυρώνονται.

Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπεται η παράταση έως τις 31.12.2015 της διάρκειας του αναπτυξιακού προγράμματος τοπικής αυτοδιοίκησης «Θησέας», το οποίο είχε ήδη παραταθεί έως τις 31.12.2014

Σε ό,τι αφορά τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που καταργούνται, το μόνιμο προσωπικό, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, οι νομικοί σύμβουλοι και οι δικηγόροι με σχέση έμμισθης εργασίας καθίστανται αυτοδικαίως προσωπικό του οικείου δήμου με την ίδια σχέση εργασίας. Συμβάσεις μίσθωσης έργου εκτελούνται από τον δήμο μέχρι τη λήξη τους. Τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μπορούν να μεταφέρονται στον δήμο, εφόσον προβλέπεται ως δυνητικός φορέας υλοποίησης των σχετικών υπηρεσιών, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου.

Τα μεταφερόμενα προγράμματα συνεχίζουν να υλοποιούνται από τον δήμο που θεωρείται καθολικός διάδοχος ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τα προγράμματα. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ανανεώνονται ή παρατείνονται. Σε περίπτωση προκήρυξης θέσεων, εάν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έχουν συνολική απασχόληση άνω των τριών ετών δικαιούνται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό με προσαύξηση του βαθμού που λαμβάνουν στην κατάταξη κατά 10/100.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου