Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων : Όταν η «Προπαγάνδα» ξέρει καλά από Δημιουργική Λογιστική

Η πραγματικές διαφορές με τον Ιδιωτικό Τομέα που εσκεμμένα αποκρύπτονται 


Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για το Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Από το Νοέμβριο του 2011 έχουν ήδη περικοπεί, κατά πολύ μεγάλο ποσοστό οι αποδοχές των δημοσίων (πολιτικών) υπαλλήλων, ύστερα από το νομοθέτημα του Αντιπροέδρου (σήμερα) της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ν.4024/2011. Παρά το ότι ο ίδιος ισχυριζόταν λίγες μόλις μέρες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή πως περίπου το 80% των Δ.Υ δε θα θιγεί από το νέο μισθολόγιο. Εδώ ας παραθέσουμε απόσπασμα της συνέντευξης τύπου που είναι αναρτημένη ακόμα και σήμερα στον ιστότοπο του Υπουργείου:


27/9/2011 Ε.Β.: «Άρα, λοιπόν, η εκτίμηση μας είναι ότι το νέο μισθολόγιο, το οποίο δεν θα θίξει καθόλου το 80% των δημοσίων υπαλλήλων -μπορεί και ένα 10% να ευνοηθεί ελαφρώς με μια αύξηση της τάξεως του 7%- θίγει κάποιους λόγω της προσωπικής διαφοράς. Θα υπάρχει η πρόβλεψη για το πριμ παραγωγικότητας, ιδίως σε υπηρεσίες, η προσφορά των οποίων μπορεί να αποτιμηθεί άμεσα γιατί συνδέονται με έσοδα και δαπάνες του Δημοσίου ή των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, αλλά η συνολική μισθολογική δαπάνη ναι, μειώνεται κατά 20%.» 

http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/ae1facb7-097a-4448-a643-c3442af1d1fe  

Μετά από αυτήν την σύντομη ιστορική αναδρομή, στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν, ας έρθουμε στο τι προβλέπεται σήμερα (σύμφωνα με τον 4024/2011).

Σήμερα ένας υπάλληλος μέχρι τεσσάρων πέντε ετών προύπηρεσία αμοίβεται στην κατηγορία  ΥΕ με 580 € περίπου,  ΔΕ με το καθαρό ποσό των 650 € περίπου, ενώ ένας αντίστοιχος ΠΕ με το ποσό των 840 €  περίπου.  Στον ιδιωτικό τομέα ο κατώτατος μισθός ενός ΥΕ είναι καθαρά 450 € περίπου (προφανώς μπορεί να είναι και παραπάνω, καθώς σε αντίθεση με το δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα διασφαλίστηκε μόνο το κάτω όριο, αφήνοντας ανοιχτό το άνω). Στο δημόσιο τομέα οι μισθοί είναι 12 (όσοι και οι μήνες), στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί είναι 14 όσοι ακριβώς γνωρίζαμε για χρόνια και ίσχυε για όλους τους υπαλλήλους (ιδιωτικούς και δημοσίους) πριν έρθει η Τρόικα με τα Μνημόνια.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ένας ΥΕ υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα (με κατώτατο μισθό) αμοίβεται σε αναγωγή 12 μισθών με 525, ενώ ένας του δημοσίου με 580 €, θα σκεφτείτε και πάλι υπάρχει διαφορά…. Αν ο υπάλληλος είναι παντρεμένος (χωρίς παιδιά) και εργάζεται στον Ι.Τ. τότε ο μισθός του φθάνει τα 577,5 €, ενώ ενός παντρεμένου Δ.Υ. παραμένει στα 580€.  Αυτές λοιπόν είναι οι διαφορές των Δ.Υ. με τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους ως προς τις απολαβές τους.

Για την προπαγάνδα βέβαια οι Δ.Υ. έχουν προνομιακή μεταχείριση. Και όταν η προπαγάνδα για τους Δ.Υ. προέρχεται από τους ακραίους νεοφιλελεύθερους πολιτικούς, από τα τζάκια, που είναι δέσμιοι του "ναι σε όλα" και των εκπροσώπων της διαπλοκής και που με τα ρουσφέτια φροντίζουν να εξασφαλίσουν χιλιάδες ψηφοφόρους αμετανόητους, είναι κάτι το αναμενόμενο. Όταν όμως προέρχεται από τους «κάποτε ήμασταν Σοσιαλιστες», είναι να αναρωτιέται κανείς «του Έλληνα (Δ.Υ. ή και Ι.Υ.) ο τράχηλος τέτοιο ζυγό πώς τον υπομένει;»

Το «επιμύθιο» (αν και όλα τα παραπάνω δεν είναι μύθος αλλά η σκληρή πραγματικότητα) είναι πως ο Δημόσιος Υπάλληλος και ο Ιδιωτικός Υπάλληλος δεν έχουν να χωρίσουν τόσα πολλά μεταξύ τους. Με αυτούς που έχουν να χωρίσουν είναι με αυτούς τους πολιτικούς που για να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα από αυτά του ελληνικού λαού, τον έχουν υποβάλλει σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική αφαίμαξη, έχοντας εξασφαλίσει για τους εαυτούς τους μια χλιδάτη ζωή, που δε μπορούμε ούτε να ονειρευτούμε.  

Επομένως λαϊκιστής πολιτικός είναι όποιος υπόσχεται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε ανθρώπους με αποδοχές όπως οι παραπάνω ή αυτός που υπόσχεται και δίνει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης με μισθούς πείνας για λίγους μόνο μήνες, μόνο και μόνο για να φτιάξει λίγο τους δείκτες και όχι τις ζωές των ανθρώπων;

Δεν είναι λαϊκιστής αυτός που υβρίζει τους Δ.Υ. ως προνομιούχους απευθυνόμενος στον άνεργο, που τον έχει δέσμιο για μια θέση 500 € / μήνα για ένα 8μηνο;   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου