Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο από το 2015

Φάκελος για κάθε φορολογούμενο


Ατομικό φάκελο για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση, καθώς και για τις δαπάνες διαβίωσης των φορολογουμένων θα δημιουργήσει η Εφορία από το 2015. 

Το 2014 είναι η τελευταία χρονιά που τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακούς βοηθούς λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των φορολογουμένων σύμφωνα με το Έθνος.


Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει νέα «εργαλεία» για τον υπολογισμό των καθαρών εισοδημάτων και της φορολογητέας ύλης. Πρόκειται για τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου και ήδη εφαρμόζονται και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το οποίο θα είναι έτοιμο εντός του Απριλίου του 2015. Με βάση το περιουσιολόγιο υα γίνεται ηλεκτρονικός έλεγχος του πόθεν έσχες για τα εισοδήματα και την περιουσία 8.5 εκατ. φορολογουμένων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές, καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά τους.

Κάθε χρόνο μέσα από τις δηλώσεις φορολογίας που θα υποβάλλουν σε ηλεκτρονική μορφή οι φορολογούμενοι θα καταγράφονται όλες οι πληροφορίες για τις μεταβολές στα εισοδήματα, τα έσοδα, την κινητή και ακίνητη περιουσία, τις αποταμιεύσεις και τις δαπάνες διαβίωσης.

Ειδικότερα θα ελέγχονται:

-Καταθέσεις τράπεζας
-Τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων
-Απόκτηση ακινήτων
-Απόκτηση, συντήρηση και επισκευή Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων, σκαφών αναψυχής
-Κατασκευή πισινών
-Αγορές λοιπών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας (π.χ. κοσμήματα, πίνακες)
-Αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών
-Δωρεές - γονικές παροχές χρηματικών ποσών
-Ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλσιτρα ζωής, αποπληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνίας, ύδρευσης, φυσικού αερίου κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου