Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Εκατοντάδες οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύθηκαν από το δημόσιο - Ούτε κουβέντα για όσους απολύονται από τις διαθεσιμότητες!

Η ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης είναι ο στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης


Η ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης στη δημόσια διοίκηση και η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, που αποτελούν προτεραιότητες για την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχουν αρχίσει να φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς το πρώτο οκτάμηνο του 2014, μέσα από προβλεπόμενες διαδικασίες, έχουν απομακρυνθεί για ποινικούς ή πειθαρχικούς ελέγχους 562 υπάλληλοι. 

Σημειώνεται ότι κατά τα έτη 2012 και 2013 είχαν απολυθεί συνολικά για τους ίδιους λόγους 351 υπάλληλοι (οι 218 το 2013).


Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την επίτευξη των παραπάνω στόχων αποκαθίσταται το κύρος και η αξιοπιστία των δημοσίων υπαλλήλων, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία επιτελούν με εντιμότητα και συνέπεια τα καθήκοντά τους, ενώ ενισχύεται και η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.
Επίσης, τονίζεται, ότι έχει γίνει πλέον σαφές ότι συμπεριφορές και νοοτροπίες του παρελθόντος δεν γίνονται πια αποδεκτές. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, έχουν εξεταστεί εκατοντάδες εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις και έχουν συστηματοποιηθεί οι έλεγχοι για τον εντοπισμό πλαστών δικαιολογητικών και παράνομων προσλήψεων. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής είναι μετρήσιμα και αποδεικνύουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, στις ανωτέρω απομακρύνσεις περιλαμβάνονται περιπτώσεις υπαλλήλων που υπέπεσαν σε πολύ σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα ή διέπραξαν σοβαρά ποινικά αδικήματα και καταδικάστηκαν τελεσίδικα και αμετάκλητα, καθώς επίσης και περιπτώσεις υπαλλήλων που συστηματικά και αδικαιολόγητα απουσίαζαν επί μακρόν από τις υπηρεσίες τους ή εξαπάτησαν το Δημόσιο, καθώς κατά την πρόσληψη ή την υπηρεσιακή τους εξέλιξη κατασκεύασαν πλαστούς τίτλους ή παραποίησαν τους αληθινούς τους τίτλους σπουδών ή άλλα απαραίτητα για τον διορισμό τους πιστοποιητικά.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που προκύπτουν από τον έλεγχο των πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με το υπουργείο, αποδεικνύεται ότι ο κύριος όγκος των κατασκευασμένων ή πλαστογραφημένων τίτλων που έχουν εντοπιστεί αφορά τίτλους που χρησιμοποιήθηκαν για τον διορισμό ή την πρόσληψη υπαλλήλων κατηγορίας ΔΕ και ΥΕ κυρίως τεχνικών ειδικοτήτων. Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις υπαλλήλων άλλων κατηγοριών που είχαν κατασκευάσει ή αλλοιώσει τίτλους σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρόβλημα των πλαστών δικαιολογητικών και των παράνομων προσλήψεων είναι υπαρκτό. Αποδεικνύεται, όμως ταυτόχρονα, ότι με πολιτική βούληση και σωστό σχεδιασμό, το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί. Δημιουργούμε δομές και διαδικασίες που δεν θα επιτρέπουν σε κανένα να επαναλάβει συμπεριφορές που αποδείχθηκαν επιζήμιες για το κοινωνικό σύνολο και που αδιαμφισβήτητα έπληξαν το κύρος του δημοσίου υπαλλήλου. Πλέον όλοι γνωρίζουν ότι το πάρτι τελείωσε και η ώρα του λογαριασμού έφτασε».
Επίσης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε στη δημοσιότητα και ενδεικτικές περιπτώσεις υπαλλήλων που έχουν απολυθεί από το Δημόσιο, το τελευταίο οκτάμηνο:

- Υπάλληλος εφοριακός, που κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων εξαπάτησε την υπηρεσία με το τέχνασμα της έκδοσης χρηματικών ενταλμάτων για δήθεν πληρωμή δήμων και ιδιοποιήθηκε σε βάρος του Δημοσίου παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους άνω των 150.000 ευρώ, δημιουργώντας αντίστοιχο ισόποσο έλλειμμα στη διαχείριση του ταμείου.

- Υπάλληλος εκπαιδευτικός, που προήδρευε σε πειθαρχικό συμβούλιο διότι αλλοίωσε πειθαρχική απόφαση, προκειμένου να ευνοήσει πειθαρχικώς διωκόμενη υπάλληλο και δεν την κοινοποίησε στα αρμόδια όργανα της διοίκησης (υπουργό, Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης), προκειμένου να ασκήσουν ένσταση υπέρ της διοίκησης.

- Υπάλληλος εφοριακός διότι προέβη σε αλλοίωση στοιχείων φορολογουμένου.

- Υπάλληλος εκπαιδευτικός, διότι εντός του χώρου του σχολείου παρενόχλησε σεξουαλικά μαθήτρια με απρεπείς χειρονομίες στα γεννητικά της όργανα.

- Υπάλληλος εκπαιδευτικός, διότι προέβη σε πλαστογραφία μετά χρήσεως ξενόγλωσσου πτυχίου και σε υποβολή ψευδούς υπευθύνου δηλώσεως.

- Υπάλληλος εφοριακός, διότι χρηματίστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

- Υπάλληλος τελωνειακός, διότι παρέβη το καθήκον του κατά την εισαγωγή πετρελαιοειδών.

- Υπάλληλος δήμου, που πέραν των δύο ετών υπεξαίρεσε το συνολικό ποσό των 126.608,27 ευρώ και το ίδιο χρονικό διάστημα πλαστογράφησε διπλότυπα είσπραξης που αφορούν πολιτογραφήσεις αλλοδαπών.

- Υπάλληλος δήμου, που δημιούργησε ταμειακό έλλειμμα ύψους 374.671,94 ευρώ και επιχείρησε να αλλοιώσει και να αποκρύψει τα σχετικά χρηματικά εντάλματα πληρωμών.

- Υπάλληλος δήμου, που κατήρτισε πλαστά έγγραφα, πλαστογράφησε υπογραφές επ' αυτών, ώστε να υπάρχει νομιμοφάνεια, και υπεξαίρεσε χρήματα συνολικού ύψους 327.000 ευρώ.

- Υπάλληλος δήμου, ο οποίος στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως ταμίας μετέφερε μέσω συστήματος e-banking το ποσό των 578.035,18 ευρώ στον προσωπικό του λογαριασμό.

- Υπάλληλος δήμου, στον οποίο από του έτους 1990 είχε ανατεθεί η διαχείριση χρηματικών ποσών σχετικώς με την πληρωμή εισφορών και κρατήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και τρίτους. Καταχρώμενος της εμπιστοσύνης των προϊσταμένων του και της υπηρεσίας, κατά την άσκηση των ανατιθεμένων σε αυτόν καθηκόντων παραβίασε τις υποχρεώσεις διαχείρισης, χρεοπίστωσης που ανέρχονται στο ποσόν των 4.000.000 ευρώ.

- Υπάλληλος ασφαλιστικού ταμείου, ενεργώντας με πρόθεση, λόγω της ιδιότητάς του, έχοντας ως αντικείμενο την πληρωμή των νοσηλίων και την έκδοση και χορήγηση των εγγυητικών επιστολών, μεταχειριζόμενος ιδιαίτερα τεχνάσματα, ιδιοποιήθηκε παράνομα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας χρηματικά ποσά (156.000 ευρώ) που εισέπραξε είτε από τους ασφαλισμένους για έκδοση εγγυητικών επιστολών, και το οποίο όφειλε να καταθέσει σε λογαριασμό της υπηρεσίας του, είτε από την υπηρεσία του για καταβολή νοσηλίων στους ασφαλισμένους και δεν τα απέδωσε.
- Υπάλληλος περιφέρειας, που ζήτησε και έλαβε χρηματικό ποσό, ως μέλος της επιτροπής ελέγχου αξιολόγησης δικαιολογητικών των υπό ένταξη στο πρόγραμμα επενδυτών για παραλαβή μηχανημάτων ή ζώων που είναι στο πρόγραμμα του έργου επενδύσεων για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό της υλοτόμησης, μετατόπισης και εμπορίας δασικών προϊόντων.

- Υπάλληλος περιφέρειας, που ζήτησε και έλαβε υλική εύνοια, προκειμένου να γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση αδείας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προς τούτο προϋποθέσεις.

- Υπάλληλος ΝΠΔΔ (πανεπιστήμιο), με την ιδιότητά του ως υπαλλήλου βεβαίωσε ψευδώς ότι η ιατρική γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, που προσκόμισε ενδιαφερόμενη, ήταν ακριβές αντίγραφο εκ του πρωτοτύπου, ενώ ήταν εμφανώς νοθευμένο, προέβη στην εγγραφή αυτής στο ανωτέρω πανεπιστήμιο, ως άτομο με ειδικές ανάγκες, γνωρίζοντας ότι αυτή δεν πληρούσε τις νόμιμες προς τούτο προϋποθέσεις, υπεξήγαγε έγγραφα που του είχαν εμπιστευθεί και ήταν προσιτά σ' αυτόν λόγω της υπηρεσίας του, προκειμένου να καταστεί αδύνατη η έρευνα που είχε αποφασισθεί να διαταχθεί στο άνω πανεπιστήμιο.

- Υπάλληλος υπουργείου, που απουσίαζε αδικαιολογήτως από τα καθήκοντα του 101 ημέρες κατά το έτος 2006, 252 ημέρες κατά το έτος 2007 και 565 ημέρες το διάστημα από το 2008 έως το 2011. Συνολικά, η υπάλληλος απουσίαζε αδικαιολογήτως από την υπηρεσία της 944 εργάσιμες ημέρες.

- Δυο υπάλληλοι περιφέρειας, που τιμωρήθηκαν με την ποινή της οριστικής παύσης ως υπότροποι, αφού κατά το παρελθόν είχαν τιμωρηθεί για το πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής και τους είχαν επιβληθεί πρόστιμα και περικοπές αποδοχών.

- Υπάλληλος δήμου, που απουσίαζε αδικαιολογήτως από τα καθήκοντά του, 703 ημερολογιακές ημέρες τα έτη 2011 έως το 2013, χωρίς να προκύπτει κάποιος ιδιαίτερα σοβαρός λόγος που να δικαιολογεί την παρατεταμένη αποχή από τα καθήκοντά του.

- Υπάλληλος δήμου, που απουσίαζε αδικαιολογήτως από τα καθήκοντά του 558 ημερολογιακές ημέρες τα έτη 2012 και 2013, καθώς είχε μετακομίσει στο εξωτερικό.

- Υπάλληλος δήμου, που απουσίαζε αδικαιολογήτως από τα καθήκοντά του 1.005 ημερολογιακές ημέρες το διάστημα τα έτη 2010 έως το 2013, χωρίς να προκύπτει κάποιος ιδιαίτερα σοβαρός λόγος που να δικαιολογεί την παρατεταμένη αποχή από τα καθήκοντά του.

- Υπάλληλος δήμου, που απουσίαζε αδικαιολογήτως από τα καθήκοντά του 504 ημερολογιακές ημέρες τα έτη 2012 και 2013. Ο υπάλληλος δεν εκδήλωσε κανένα ενδιαφέρον να επιστρέψει ή να ενημερώσει την υπηρεσία του παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της υπηρεσίας του, δεν υπέβαλε απολογητικό υπόμνημα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μετά την κλήση του σε απολογία, ούτε παρουσιάστηκε την ημέρα συζήτησης της πειθαρχικής του υπόθεσης.

- Υπάλληλος δήμου, που απουσίαζε αδικαιολογήτως από τα καθήκοντά της 915 ημερολογιακές ημέρες τα έτη 2011 έως το 2013.

Πηγή : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου