Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Κύμα φυγής επίορκων από το Δημόσιο

Παραιτούνται υπό την πίεση των ελέγχων για πλαστά πιστοποιητικά


Κύμα παραιτήσεων υπαλλήλων οι οποίοι βρίσκονται μακριά από το όριο συνταξιοδότησής τους, αλλά αποχωρούν από την εργασία τους υπό το βάρος πειθαρχικών και ποινικών διώξεων, καταγράφεται στο Δημόσιο. 

Οι έλεγχοι των επιθεωρητών για πλαστά πιστοποιητικά έχουν καταγράψει 150 περιπτώσεις παραιτήσεων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι ελέγχονται για σοβαρά πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους».


Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορούν υπαλλήλους που απέχουν χρονικά από το όριο της συνταξιοδότησής τους και αποχωρούν από το Δημόσιο προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου, όπως η άσκηση ποινικών διώξεων και η πειθαρχική δίωξη, που επιφέρουν κοινωνικό στιγματισμό, αλλά και οικονομικές συνέπειες όπως ο καταλογισμός αμοιβών που παράνομα ελάμβαναν.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να διπλασιαστεί μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς αυξάνεται η πίεση που ασκείται από τα αποτελέσματα των ελέγχων για τα πλαστά δικαιολογητικά, ο οποίος διενεργείται στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού με εντολή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ένας αριθμός υπαλλήλων που έχουν... λερωμένη τη φωλιά τους επιλέγουν να φύγουν από το Δημόσιο, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί είτε η πλαστογραφία που έχουν διαπράξει για τον διορισμό ή την εξέλιξή τους είτε οικονομικά στοιχεία που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν.

Η πίεση που ασκείται με την εντατικοποίηση των ελέγχων αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των παραιτήσεων, καθώς καθημερινά αναδεικνύονται παρόμοιες περιπτώσεις που τελικά δεν θα καταφέρουν να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων, αφού, σύμφωνα με νόμο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ακόμα και μετά την παραίτησή τους διώκονται ποινικά, αφού κοινοποιούνται όλα τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα συνεχίζεται και ο πειθαρχικός έλεγχος.

Δηλαδή ένας υπάλληλος που έχει παραιτηθεί, αλλά διαπιστώθηκε ότι έχει καταθέσει πλαστό τίτλο σπουδών για τον διορισμό και την εξέλιξή του, ακόμα και μετά την αποχώρησή του από το Δημόσιο, θα ελεγχθεί από την ελληνική δικαιοσύνη για πλαστογραφία αλλά και από τα πειθαρχικά όργανα της Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν λάμβανε παράνομα επιδόματα όπου ενδέχεται να του ζητηθεί η επιστροφή των επιπλέον χρημάτων.

Πηγή : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου