Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Σε χρόνο …dt θα εκδίδεται η αστυνομική ταυτότητα

Ξεκινά νέο σύστημα έκδοσης που ξεκινά πιλοτικά και θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο σε όλη την επικράτεια


Πιλοτικά ξεκινά σε ορισμένες περιοχές της χώρας εντός των προσεχών ημερών το νέο, πιο γρήγορο και απλό σύστημα έκδοσης αστυνομικής ταυτότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τον Οκτώβριο η νέα διαδικασία έκδοσης αστυνομικής ταυτότητας θα εφαρμόζεται σε ολόκληρη την επικράτεια και κάθε πολίτης θα μπορεί πλέον να πηγαίνει μόνο με δυο φωτογραφίες του στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου διαμονής του και να λαμβάνει μέσα σε λίγα λεπτά την ταυτότητα του, χωρίς να προσκομίζει πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις.

Αυτό γίνεται εφικτό χάρη στην πρώτη «government to government» (διασύνδεση δημοσίων υπηρεσιών) υπηρεσία, τη διασύνδεση εν προκειμένω των αστυνομικών τμημάτων με τα δημοτολόγια.


Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ, θεσμοθετείται η αυτεπάγγελτη αναζήτηση, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ), των απαραίτητων στοιχείων για την έκδοση δελτίου ταυτότητας (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, επώνυμο πατέρα, όνομα μητέρας, επώνυμο μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, δήμος δημοτολογίου, αριθμός οικογενειακής μερίδας, ιθαγένεια).

Με αυτό τον τρόπο, η διαδικασία έκδοσης αστυνομικής ταυτότητας συνοπτικά θα διαμορφωθεί ως εξής: Μετά την ολοκλήρωση της αυτεπάγγελτης αναζήτησης και την ταυτοποίηση του αιτούντος από τον αρμόδιο υπάλληλο της αστυνομικής αρχής, διαμορφώνεται αυτόματα η σχετική αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται μέχρι τρία τυχαία ερωτήματα επί των δημοτολογικών στοιχείων που βρίσκονται καταχωρημένα στο ΟΠΣΕΔ. Τα ερωτήματα εκτυπώνονται και ο αιτών απαντά εγγράφως σε αυτά. Αφού υπογράψει την αίτηση − υπεύθυνη δήλωση, ο αρμόδιος υπάλληλος της αστυνομικής αρχής καταχωρεί στην εφαρμογή τις σχετικές απαντήσεις. Στη συνέχεια ο υπάλληλος εκτυπώνει την αίτηση, επικολλά τη φωτογραφία και καλεί τον αιτούντα και τον μάρτυρα να υπογράψουν. Το δελτίο ταυτότητας πλαστικοποιείται και παραδίδεται στον αιτούντα.

Επίσης, με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κερδίζουν χρόνο και γλιτώνουν κόπο οι πολίτες, εξοικονομούνται πάνω από 200.000 ανθρωποώρες εργασίας δημοτικών υπαλλήλων και αστυνομικών υπαλλήλων ετησίως και εξοικονομούνται οικονομικοί πόροι και ενέργεια από τις εκτυπώσεις και τις πολλαπλές μετακινήσεις των πολιτών.

Πηγή : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου