Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014

Αγώνας δρόμου για τα κενά στα σχολεία

Ανακοινώθηκαν 3.000 προσλήψεις αναπληρωτών


Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί το υπουργείο Παιδείας, λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εστιάζονται στο Ολοήμερα και τα Ειδικά σχολεία.

Ήδη, έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες 3.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων, ενώ καθημερινά θα τοποθετούνται και άλλοι έως ότου αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί τα κενά κατά 65% στα νηπιαγωγεία και κατά 66,4% στους δασκάλους, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν ακόμη 2.000 ονόματα αναπληρωτών για την Ειδική Αγωγή.


Σε ό,τι αφορά τα Ολοήμερα, πολλά είναι τα κενά που αναμένονται για τα απογευματινά προγράμματα και ιδίως στα 1.282 δημοτικά με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).

Η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι κατά προτεραιότητα οι δάσκαλοι θα τοποθετούνται στο πρωινό πρόγραμμα και τουλάχιστον ένας στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, πλην των ΕΑΕΠ στα οποία το Ολοήμερο θα λειτουργήσει με βάση τις διαθέσιμες ώρες δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Μεγάλες ελλείψεις καθηγητών σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ

Συνολικά 498 προσλήψεις μέσω κρατικού προϋπολογισμού πραγματοποιήθηκαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις ειδικότητες φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών, χημικών και βιολόγων. Αρκετές ήταν οι προσλήψεις στα Δωδεκάνησα καθώς και σε Κυκλάδες, Έβρο και Ηράκλειο. Ο αριθμός των προσλήψεων δεν επαρκεί για την κάλυψη των κενών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γεγονός που ισχύει και για την πρωτοβάθμια.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στον Έβρο σύμφωνα με στοιχεία του αιρετού κ. Κορδή υπήρχαν μετά τις αποσπάσεις 20 κενά φιλολόγων, 19 κενά μαθηματικών, 2 φυσικών και 4 βιολόγων, ωστόσο οι προσλήψεις ήταν αρκετά λιγότερες αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτουμε προσλήφθηκαν για τα 45 κενά μόνο 15 εκπαιδευτικοί με αποτέλεσμα να παραμένουν 30 κενά εκπαιδευτικών.

Άλλο ένα παράδειγμα αποτελεί ο νόμος Ηρακλείου που με 65 λειτουργικά κενά μετά τις αποσπάσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο 25 προσλήψεις. Επιτακτική είναι η πρόσληψη και άλλων εκπαιδευτικών προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ. 

Βέβαια το υπουργείο Παιδείας έδωσε προτεραιότητα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία γεγονός που το είχε προαναγγείλει με τηλεοπτικούς του συνεντεύξεις ο υπουργός Παιδείας. Χαρακτηριστική η δήλωση του στον ΣΚΑΪ όπου και ανέφερε ότι τα κενά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία «σκοτώνουν».

Μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένονται και άλλες προσλήψεις αναπληρωτών και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το πότε θα πραγματοποιηθούν εξαρτάται από το χρόνο που θα έχει διαθέσιμα τα 43.000.000 ευρώ των Δημοσίων Επενδύσεων το υπουργείο Παιδείας.


Εξαντλήθηκαν οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για πρόσληψη αναπληρωτών

Στενεύουν οι οικονομικές δυνατότητες για την κάλυψη των κενών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς μετά την εξάντληση των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού για την πρόσληψη αναπληρωτών, το υπουργείο έχει στη διάθεσή του τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τις οποίες και ψηφίστηκε τροπολογία στις 3 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ αυτό θα καλύψει ανάγκες εκπαιδευτικών για τα ολοήμερα, τα μουσικά σχολεία και την ειδική αγωγή. Για το σχολικό έτος δεν αναμένεται η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη δευτεροβάθμια όπως συνέβη το 2013-14 όπου λόγω των μεγάλων κενών, αναγκάστηκε το υπουργείο να εκπονήσει το πρόγραμμα «Διερεύνηση των παραμέτρων αναμόρφωσης και εξορθολογισμού της διδακτέας ύλης και του εκπαιδευτικού υλικού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Βέβαια το εν λόγω πρόγραμμα, όπως προκύπτει από τα τεχνικά δελτία, έχει ημερομηνία λήξης προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών την 31/12/2015, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί κάποια τροποποίησή του όπως συμβαίνει με άλλα προγράμματα, ενώ το συνολικό ποσό των 14.790.000 ευρώ φαίνεται σε ένα μεγάλο μέρος του να έχει απορροφηθεί.

Στα παραπάνω να αναφέρουμε ότι πριν πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση πρόσληψης των αναπληρωτών υπήρχαν σκέψεις για λιγότερες προσλήψεις μέσω κρατικού προϋπολογισμού για την πρωτοβάθμια καθώς δεν θα απέμεναν κονδύλια για τη Βθμια εκπαίδευση. Ωστόσο ο μεγάλος αριθμός κενών σε δασκάλους και νηπιαγωγούς οδήγησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην πλήρη αξιοποίηση του συνόλου των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού.

Απομένει το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το οποίο θα διατεθούν 43.000.000 ευρώ από τα συνολικά 90.000.000 ευρώ των εθνικών πόρων για την πρόσληψη 3.000 αναπληρωτών. Για την αξιοποίηση των πιο πάνω χρημάτων ψηφίστηκε τροπολογία ώστε το υπουργείο Παιδείας να καταφέρει να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά για τους αναπληρωτές. Από τα χρήματα αυτά αναμένεται να καλυφθούν οι μισθοδοτικές δαπάνες δασκάλων, νηπιαγωγών αλλά και εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Πηγή : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου