Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

«Πρώτο πιάτο» στο μενού της τρόικας το μισθολόγιο του Δημοσίου - Χρόνια πολλά στη ΝΔ με 11 μονάδες πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ

Κατά 656 εκατ. ευρώ μειωμένες το 2015 οι δαπάνες για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων


«Πρώτο πιάτο» στο μενού της τρόικας είναι το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, καθώς οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν ότι η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο θα περιοριστεί και άλλο σε βάθος τριετίας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2015 οι δαπάνες για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων το 2015 θα μειωθούν από τα 15,480 δισ. ευρώ φέτος, στα 14,824 δισ. ευρώ το 2015 , δηλαδή θα υποχωρήσουν κατά 4,2% ή κατά 656 εκατ. ευρώ !


Τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν ήδη εξετάσει τις αλλαγές που θα φέρουν στο υφιστάμενο Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου και θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στην τρόικα την επομένη εβδομάδα. Στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνία εγκαίρως ώστε να ψηφισθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις το αργότερο έως στα μέσα Δεκεμβρίου και να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Οι αλλαγές που επιθυμούν τρόικα και κυβέρνηση κινούνται στις εξής κατευθύνσεις:

- Θεωρούν πως υπάρχουν ακόμα στρεβλώσεις στο Ενιαίο Μισθολόγιο που έχουν να κάνουν με τον τρόπο με το οποίο αυτό εφαρμόστηκε. Συγκεκριμένα θεωρεί πως υπάρχουν υπάλληλοι σε υπουργεία που αμείβονται περισσότερο από υπαλλήλους με ίδια προσόντα σε άλλα υπουργεία. Στην βάση αυτή θέλει να εξισωθούν οι μισθοί υπαλλήλων με ίδια προσόντα, αλλά και να καταργηθούν οι μη μισθολογικές παροχές ( μεταφορές, σίτιση, κ.α.).

- Θεωρούν πως απαιτείται διεύρυνση της μισθολογικής διαφοράς ανάμεσα στους υπαλλήλους με πανεπιστημιακή ή τεχνολογική εκπαίδευση και σε εκείνους με δευτεροβάθμια ή υποχρεωτική. Στη βάση αυτή θα υπάρξει αύξηση του ελάχιστου χρόνου παραμονής στα μισθολογικά κλιμάκια κατά δύο έτη για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Έτσι, θα παραμένουν για περισσότερο καιρό στο ίδιο κλιμάκιο οι εν λόγω υπάλληλοι και αυτομάτως θα διευρύνεται η μισθολογική τους διαφορά με τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης.

- Θεωρούν πως πρέπει να μειωθούν περαιτέρω από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι μισθοί εκείνων των υπαλλήλων που έχουν μείνει στάσιμοι διότι είχαν περικοπεί πάνω από το 25% τα προηγούμενα χρόνια (υπερβάλλουσα μείωση).

Για να γλυκάνουν το «πρώτο πιάτο» τρόικα και κυβέρνηση εξετάζουν την αναγνώριση από το Δημόσιο της προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρχει με τον τρόπο αυτό και ένα προσθετό κίνητρο για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα να εργαστούν στο δημόσιο τομέα.

Το συνεχές κυνήγι των εργαζομένων οδηγεί τη ΝΔ σε εξευτελιστική ήττα


Δυναμική αυτοδυναμίας στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της Public Issue για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει φτάσει τη διαφορά του στις 11 ποσοστιαίες μονάδες (36% έναντι 25%), προβάδισμα που είναι το μεγαλύτερο από τις αρχές του έτους. Ακολουθούν το Ποτάμι με 9,5%, η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 6,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4% και η ΔΗΜΑΡ με 1%.

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 40 μονάδων (64% έναντι 24%) ανοίγοντας την ψαλίδα στο απώτατο σημείο από τον Ιανουάριο του 2014 και με αυξητική τάση μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας το 42% απαντάει καμία από τις δύο, ενώ το 31% επιλέγει ΣΥΡΙΖΑ και το 22% ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. 

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με 38% έναντι 34% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 28% λέει «κανένας από τους δύο» ή δεν εκφράζει γνώμη.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί «κεφάλι» με 47%, με δεύτερο τον Σταύρο Θεοδωράκη 39% και ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς 38%, Φώτης Κουβέλης 33%, Πάνος Καμμένος 30%, Δημήτρης Κουτσούμπας 27% και Ευάγγελος Βενιζέλος 21%.

Στο αν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές και με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πολίτες εμφανίζονται μοιρασμένοι, με το 49% να λέει «μάλλον δεν χρειάζεται» και το 46% «μάλλον χρειάζεται», ενώ το 5% δεν διατυπώνει γνώμη.

Στο πεδίο της οικονομίας ο Γκίκας Χαρδούβελης ξεπέρασε τα ποσοστά έλλειψης εμπιστοσύνης του Γιάννη Στουρνάρα (68% έναντι 67%), ενώ ένας στους δύο πολίτες εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί.

Πηγή : www.newsbeast.gr

1 σχόλιο: