Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Το βάρος του στη ΔΕΘ ετοιμάζεται να ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ - «Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Σαμαράς στη ΔΕΘ δεν έχουν εγκριθεί από την τρόικα»


Σε πλεονεκτική θέση εκτιμούν ότι βρίσκονται μετά τις συγκρατημένες εξαγγελίες


Το χρονόμετρο της Κουμουνδούρου μετά και τις εξαγγελίες Σαμαρά στη ΔΕΘ μετρά πλέον αντίστροφα για τη ρελάνς του ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα το μεσημέρι της Κυριακής. 

Στο μέτωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεξεργάζονται πυρετωδώς και τις τελευταίες λεπτομέρειες του οικονομικού προγράμματος που θα ανακοινωθεί, έχοντας πλέον πλήρη γνώση του τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι η δεινή θέση του κυβερνητικού συνασπισμού είναι πασίδηλη, πράγμα που επιβεβαιώνεται από τις «πολυδιαφημισμένες» ελαφρύνσεις, οι οποίες όπως τονίζουν τελούν υπό την αίρεση της τρόικας και δεν είναι δεδομένες. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι γίνεται εμφανής η ένδεια ικανότητας ελιγμών από την κυβέρνηση εξαιτίας της πλήρους σύμπραξης με την τρόικα, του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι και της απουσίας διάθεσης για ρήξη προς όφελος του λαού.

Στις συγκρατημένες εξαγγελίες Σαμαρά η Κουμουνδούρου ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» για βιώσιμη ανάπτυξη και ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, με αιχμή του δόρατος την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος ανεργίας και τη σταδιακή αποκατάσταση συντάξεων μέσα από την επαναφορά της 13ης και 14ης. Στο επίκεντρο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η διόρθωση των αβελτηριών και της αδικίας που έχει φέρει η πενταετής επιμονή στη λιτότητα. 

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν παράλληλα λόγο για ένα πλήρως οικονομοτεχνικά μελετημένο πρόγραμμα και κοστολογημένα μέτρα, πράγμα που επανέλαβε και σε χθεσινή του συνέντευξη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος στον τομέα των Οικονομικών, Γιάννης Μηλιός. Ωστόσο, από το επιτελείο της Κουμουνδούρου, σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν θα προβεί σε υποσχέσεις και εξαγγελίες που θα αφήσουν το περιθώριο να κατηγορηθεί για λαϊκισμό και παροχολογία.

Μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι, έχοντας καθιερώσει κατά γενική ομολογία την δημοσκοπική πρωτοκαθεδρία, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται από όλες τις τελευταίες μετρήσεις μετά και τις εκλογές, από το βήμα της ΔΕΘ μπορούν να ανοίξουν σημαντικά την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία και να δρομολογήσουν σε τελική ευθεία τις εξελίξεις για την προσφυγή στις κάλπες.

Δημοσίευμα των «New York Times» αποδομεί την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, η εφημερίδα «New York Times» αναφέρεται στην ομιλία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε «σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους κουρασμένους Έλληνες μετά από τέσσερα χρόνια λιτότητας που έχουν επιδεινώσει το επίπεδο διαβίωσης και να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο, καθώς η αντιπολίτευση πιέζει για πρόωρες γενικές εκλογές», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς δεν έχουν εγκριθεί από την τρόικα των διεθνών δανειστών της Ελλάδας -ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ- που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα δυο δανειακά προγράμματα ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2010. Οι επιθεωρητές της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα εντός του μήνα για την επόμενη αξιολόγησή τους, μετά από τρεις μέρες συνομιλιών με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Παρίσι, αυτή τη βδομάδα. Εάν δεχτούν τα μέτρα, θα ζητήσουν πιθανώς εναλλακτικές περικοπές για να αντισταθμιστεί η απώλεια εσόδων», υποστηρίζεται στην ανταπόκριση.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά σε συνομιλίες που σχεδιάζονται για αργότερα εντός του έτους, ώστε «να εξεταστεί η πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους» για την Ελλάδα και επισημαίνεται ότι «όλο και περισσότερο, ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει την ανάγκη να προσφερθεί μια "ανάσα" στους απογοητευμένους Έλληνες, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις, αναμένεται φέτος έξοδος της χώρας από τη βαθιά ύφεση».

Τέλος, γίνεται αναφορά στην κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «αρνείται τους όρους» των δανειακών συμβάσεων της Ελλάδας και «υπόσχεται χρήματα που», όπως σχολίασε ο πρωθυπουργός, «δεν έχει», ενώ ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δήλωσε ότι «κάτι τέτοιο θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, καθώς, εάν αρχίσει τώρα μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία, ό,τι έχουμε επιτύχει θα χαθεί».

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου