Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

«Μπλόκο» του ΣτΕ στην κινητικότητα δημόσιων υπαλλήλων στα δικαστήρια - Νόμιμες οι περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Έκανε δεκτή προσφυγή του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιώς


«Μπλόκο» της Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας στην κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων που τοποθετούνται στα δικαστήρια καθώς δεν ελήφθη υπόψιν η άποψη των υπηρεσιακών συμβουλίων της δικαιοσύνης όπως επιτάσσει το Σύνταγμα για τους εργαζόμενους στα δικαστήρια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή προσφυγή του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιώς και ακύρωσε απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατά το μέρος με το οποίο το Καλοκαίρι του 2013 ενέκρινε την μετάταξη υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια Πειραιά με την ίδια εργασιακή σχέση και σε προσωποπαγείς θέσεις διοικητικών γραμματέων.


Η μετάταξη έγινε στο πλαίσιο της κινητικότητας με βάσει τον νόμο 4093/2012 από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ύστερα από απόφαση των υπηρεσιακών τους συμβουλίων. Το ΣτΕ έκρινε όμως ότι ενόψει των διατάξεων του Συντάγματος για τον τομέα της Δικαιοσύνης και τον συνταγματικό κανόνα για την στελέχωση των γραμματειών των δικαστηρίων και εισαγγελιών με μονίμους δικαστικούς υπαλλήλους, για την μετακίνηση τέτοιων υπαλλήλων στα Δικαστήρια απαιτείται σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου των δικαστηρίων (άρθρο 92 του Συντάγματος). Γι΄ αυτό η Ολομέλεια ακυρώνοντας την μετάταξη αναπέμπει την υπόθεση στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο των δικαστηρίων του Πειραιά για να ακολουθεί η Συνταγματικά επιβεβλημένη διαδικασία και να κρίνει η ίδια η Δικαιοσύνη για τα προσόντα τους και την δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους.

Συνταγματικές και νόμιμες έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση, που ελήφθη κατά πλειοψηφία με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης και αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει στο σκεπτικό της ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την μείωση του εφάπαξ δεν παραβιάστηκαν οι συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την αναλογικότητα, την κοινωνική ασφάλιση, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς την Πολιτεία. Μάλιστα, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, την ίδια τύχη θα έχουν οι προσφυγές και των άλλων συνταξιούχων του δημοσίου που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για το «τσεκούρι» στο εφάπαξ τους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να απορριφθεί αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει συνταξιούχος εκπαιδευτικός κατά της απόφασης του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων με την οποία της είχε χορηγηθεί μειωμένο εφάπαξ με βάσει τις νομοθετικές περικοπές που έγιναν μετά την συνταξιοδότηση της και ενόσω περίμενε την καταβολή του εφάπαξ. Στο Δικαστήριο είχε προσφύγει κατά του Ταμείου πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων συνταξιούχος εκπαιδευτικός (με 28 χρόνια και 8 μήνες ασφάλιση) η οποία με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών έλαβε μειωμένο εφάπαξ (31.2677 ευρώ). Ζητεί ,επίσης, να της καταβληθεί το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση.

Η υπάλληλος χαρακτήριζε αντισυνταγματική την περικοπή καθώς πρόκειται για άδικη οικονομική επιβάρυνση της ευπαθούς πληθυσμιακής κατηγορία των συνταξιούχων. Το Ταμείο όσο και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου τόνισαν ότι η περικοπή του εφάπαξ είναι συνταγματικά ανεκτή.


Πηγή : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου