Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Δέκα αλλαγές στις συντάξεις

Νέος τρόπος υπολογισμού από το 2015


Δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, διαβεβαιώνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι αλλαγές που πρόκειται να εφαρμοστούν από το 2015 αφορούν -μεταξύ άλλων- το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, την αύξηση ημερών ασφάλισης για κατώτατη σύνταξη, την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και τις εφάπαξ παροχές.

Ειδικότερα ο δεκάλογος του νέου ασφαλιστικού αφορά:


1. Αύξηση του ορίου χορήγησης της κατώτατης σύνταξης από την 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) που ισχύει σήμερα στην 20ετία (6.000 ημέρες ασφάλισης). Επίσης, θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν τα πάσης φύσης μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη.

2. Κατάργηση ή περιορισμός των πάσης φύσεως μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και τα οποία προκαλούν έως και 30% αύξηση στις τελικές αποδοχές που λαμβάνει ο συνταξιούχος.

3. Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων.  Στα ταμεία κύριας σύνταξης ο τρόπος υπολογισμού αλλάζει από το 2015 και υιοθετείται μεικτό σύστημα το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση αποδοχών. Το ύψος της θα είναι 360 ευρώ, όσα είναι η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ. Θα χορηγείται κατά το χρόνο συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου, ωστόσο μετά το 2015 θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα για όσους θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα έτη.

4. Λειτουργική ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων. Το ΙΚΑ θα περιλαμβάνει όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού/δημόσιου τομέα, ο ΟΑΕΕ όλους τρους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ τους αγρότες

5. Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015: συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης.

6. Ενιαίο σύστημα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Τον κρίσιμο ρόλο αναλαμβάνει το Κέντρο είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Μέσα στο 2015 υα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πιθανότατα κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

7. Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων. Η στελέχωση θα γίνει από υπαλλήλους όλων των ασφαλιστικών Ταμείων και εκεί θα κατευθύνεται το σύνολο των συντάξεων.  Οι αλλαγές θα συνδυαστούν με την καθιέρωση του λεγόμενου «ασφαλιστικού βιογραφικού» με στόχο την ηλεκτρονική καταγραφή των ενσήμων.

8. Ενιαίο δίκτυο εξυπηρέτησης ασφαλισμένων. Οι υπηρεσίες όλων των Ταμείων θα στεγάζονται σε ένα μόνο κτήριο σε επίπεδο δήμων ή νομών

9. Μετά τις επικουρικές καθιερώνεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από 1/1/2015 και στις εφάπαξ παροχές.

10. Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου