Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Απλουστεύεται η εισαγωγική διαδικασία στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

Σε σχέδιο νόμου προτείνεται οι υποψήφιοι να διαγωνίζονται σε μόνο ένα στάδιο


Μια διαγωνιστική διαδικασία πιο απλουστευμένη, εκσυγχρονισμό του πλαισίου και προσαρμογή του στα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς και ενίσχυση της αξιολογικής διαδικασίας επιλογής των ικανότερων υπαλλήλων, είναι οι βασικότερες αλλαγές που προτείνονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Γιάννη Χρυσουλάκη.


Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, όλοι οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται σε ένα και μόνο στάδιο πλέον, το οποίο περιλαμβάνει υποχρεωτική γραπτή δοκιμασία στις ακόλουθες ενότητες: «Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους», «Μικροοικονομική- Μακροοικονομική και Δημόσια Οικονομική» και «Γνώσεις και Δεξιότητες».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «η προφορική εξέταση στην ξένη γλώσσα, που, έως σήμερα, διεξαγόταν στο 2ο στάδιο και μόνο για τους επιτυχόντες του 1ου σταδίου, καταργείται. Η επάρκεια στη γνώση ξένης γλώσσας στο εξής θα αποδεικνύεται μόνο από τους υφιστάμενους διεθνώς πιστοποιημένους τίτλους και πτυχία.

Ακόμη, η παρουσίαση του φακέλου, που επίσης προβλεπόταν στο 2ο στάδιο, αντικαθίσταται με την εξέταση (τεστ) στην ενότητα «Γνώσεις και Δεξιότητες» που ισχύει και εφαρμόζεται σε αντίστοιχους διαγωνισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι επί σειρά ετών οι ενστάσεις των υποψηφίων ως προς την εξέταση ξένης γλώσσας και την παρουσίαση του φακέλου ξεπερνούσαν το 90%.

Το τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων που υιοθετείται για πρώτη φορά καλύπτει:
α. Βασικές γνώσεις σχετικές με τη νεότερη και τη σύγχρονη οικονομική και πολιτική ιστορία, τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, τους θεσμούς, τα όργανα και το πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον πολιτισμό, όπως εκφράζεται μέσα από τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα, καθώς και θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα.
β. Δεξιότητες, όπως η ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας, η ικανότητα κατανόησης γραπτού λόγου, η αναλυτική σκέψη και η κριτική ικανότητα, η επεξεργασία πληροφοριών, η ταχύτητα και ακρίβεια αντίληψης, καθώς και βασικές νοητικές δεξιότητες, προκειμένου οι υποψήφιοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης.

Τέλος, δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό εφεξής θα έχουν όσοι συμπλήρωσαν το 25ο έτος της ηλικίας τους. Η ρύθμιση αυτή εισάγεται προκειμένου το επίπεδο σπουδών των υποψηφίων να είναι το δυνατότερο υψηλό (μεταπτυχιακές σπουδές), αλλά και για λόγους ίσης μεταχείρισης μεταξύ των δύο φύλων δεδομένου ότι, για τους άρρενες υποψήφιους, τίθεται ως ρητή προϋπόθεση συμμετοχής η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων.

Πηγή : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου