Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Της Δικαιοσύνης Ήλιε...νοητέ; - Συνταγματικές οι περικοπές των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών

Απορρίφθηκε η προσφυγή τους από το ΣτΕ 


Συνταγματικές και νόμιμες κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι περικοπές που υπέστησαν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών με το Ν. 4024/2011 με το σκεπτικό ότι «επιδιώχθηκε η μείωση κρατικών δαπανών και ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους για λόγους δημοσίου συμφέροντος» γεγονός που δικαιολογεί σύμφωνα με τους δικαστές «τη θέσπιση των μέτρων εν όψει της δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας και της μεγάλης οικονομικής κρίσης».


Μάλιστα, η Ολομέλεια του ΣτΕ επισημαίνει ότι με τη χορήγηση πρόσθετων επιδομάτων (ΔΗΒΕΕΤ) δημιουργήθηκε ένα οιονεί ειδικό μισθολόγιο για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους με ουσιώδη μισθολογική διαφοροποίηση από τους υπολοίπους και η κατάργηση του ΔΗΒΕΕΤ δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια δέχθηκε ότι με την εφαρμογή του νόμου, δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη, την αναλογικότητα, την αξιοπρεπή διαβίωση, την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης ούτε οι διατάξεις του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ για τα περιουσιακά δικαιώματα. 

Οι δικαστές εκτιμούν ότι η περικοπές δεν προσβάλουν, στην παρούσα φάση, την αξιοπρεπή διαβίωση των συγκεκριμένων υπαλλήλων δεδομένου ότι δεν μειώθηκε ο βασικός μισθός. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται αντίθετη κρίση του δικαστηρίου για τυχόν μειώσεις που ενδεχομένως γίνουν στο μέλλον και οδηγήσουν σε περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης. 

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν αντισυνταγματικές οι επίδικες ρυθμίσεις επειδή όπως υποστηρίζουν ορισμένοι υπάλληλοι του ΥΠ.ΟΙΚ. βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση λόγω υψηλών δανείων ή αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων. 

Η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από αίτηση ακύρωσης υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που ζητούσαν να ακυρωθούν τα φύλλα μισθοδοσίας τους με τα οποία τον Ιανουάριο του 2012 περικόπηκαν οι αποδοχές σε εφαρμογή του νόμου 4024/12011 καθώς επίσης και να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου με την οποία κατετάγησαν σε εκτέλεση του ιδίου νόμου στους βαθμούς της κατηγορίας που υπηρετούσαν. Η αίτηση, τελικά, απορρίφθηκε.

Οι υπάλληλοι υποστήριζαν στην προσφυγή τους ότι οι αποδοχές τους περικόπηκαν με τον ν 4024/2011 κατά 25% και συνολικά έχουν υποστεί μειώσεις που αγγίζουν το 60%.

Πηγή : www.newsbeast.gr

1 σχόλιο:

  1. Συνταγματικές οι μειώσεις των Δημοσίων και Δημοτικών Υπαλλήλων...
    Συνταγματικές οι μειώσεις των Υπαλλήλων Εφορίας...
    Συνταγματικές οι απολύσεις, διαθεσιμότητα, κινητικότητα......

    Συνταγματικές οι μειώσεις των Ιδιωτικών Υπαλλήλων....
    Συνταγματικά τα χαράτσια,,ΕΝΦΙΑ..
    Συνταγματικές οι μειώσεις των εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων...

    ΑΛΛΑ.......!!!!!!!!!
    Αντισυνταγματικά τα πάντα που αφορούν του Δικαστές κ του Ενστόλους....

    Βλέπεται πρέπει να υπάρξουν χρήματα για να τα πάρουν κάποιοι που είναι πιο ίσοι ανάμεσα σε όλους τους άλλους....Ντροπή σας.........Για να μην αναφέρω που παίρνουν κ μερίσματα ενώ κάποιοι συνταξιούχοι δεν έχουν να φάνε...

    Το ίδιο φυσικά ισχύει κ για τους συνταξιούχους ενστόλους, δικαστές που διαφέρουν απ' όλους τους άλλους...
    Σε αυτούς οι μειώσεις δεν ισχύουν...άραγε γιατί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή