Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Αποστάσεις Χριστοφιλοπούλου από Μητσοτάκη για την αξιολόγηση

Ζητά βελτιώσεις - Ποιες αλλαγές θα γίνουν στην αξιολόγηση στο Δημόσιο


Τη βελτίωση του νέου συστήματος αξιολόγησης που προβλέπει ποσόστωση προαναγγέλλει η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου. Μιλώντας στον Σκάι, αναγνώρισε ότι υπάρχουν «αδυναμίες στην εφαρμογή του νόμου» και προανήγγειλε «βελτιώσεις», αναφέροντας ότι μπορεί να δηλωθεί ρητά ότι «καμία βλαπτική αλλαγή δεν επέρχεται για τον υπάλληλο που αξιολογείται». Θύμισε ότι πρόκειται για μεταβατικό σύστημα, προκειμένου να ισχύσει από το 2015 ένα μόνιμο σύστημα αξιολόγησης. Παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πρόβλημα με το 15%» και σημείωσε ότι σε περιπτώσεις όπως του ΕΚΑΒ που λειτουργεί σε μικρές μονάδες, πρέπει να είναι στη διακριτική ευχέρεια των αξιολογητών η εφαρμογή του μέτρου της ποσόστωσης. Η βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ σχολίαζοντας την κόντρα του ΥΠΔΜ με το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε το νόμο για την αξιολόγηση και εκ των υστέρων τον αμφισβητεί είπε, ¨εμείς ψηφίσαμε το νόμο, να δούμε πως θα τον βελτιώσουμε».

Η κα Χριστοφιλοπούλου πρότεινε την καθιέρωση κινήτρων και αντικινήτρων για τους υπαλλήλους που αξιολογούνται και επίσης τη δημιουργία ενός δημόσιου οίκου αξιολόγησης, με συμμετοχή για παράδειγμα του Συνήγορου του Πολίτη. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αποσύνδεση των απολύσεων από την αξιολόγηση, υποστηρίζοντας ότι σκοπίμως γίνεται τέτοια προπαγάνδα.

Εκεχειρία σήμαναν Σαμαράς–Βενιζέλος

Κατάπαυση πυρός σήμαναν μετά την διάρκειας 1,5 ώρας συνάντησής του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος μετά την κυβερνητική που είχε προκληθεί για το θέμα της αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος θέλοντας να δείξει ότι η κρίση μετά τη σφοδρή επίθεση του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη αντιμετωπίστηκε είπε χαρακτηριστικά: «Όλα καλά, όλα είναι υπό έλεγχο».

Αναφορικά με τα εκκρεμή θέματα με πρώτο απ’ όλα το θέμα της αξιολόγησης πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν ότι «όλα τα θέματα θα αντιμετωπιστούν», χωρίς πάντως να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, αναφορικά με το θέμα της αξιολόγησης και, κυρίως, την ποσόστωση του 15% την κατεύθυνση της «αντιμετώπισης» την έδειξε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη πριν τη συνάντηση η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία ναι μεν δεν μίλησε για πλήρη κατάργησή του αλλά για βελτίωση της ρύθμισης σε δύο σημεία:

- Στην προσθήκη φράσης ότι «καμία βλαπτική αλλαγή δεν επέρχεται για τον υπάλληλο που αξιολογείται».

-Στην κατάργηση του σε μικρές μονάδες όπως το ΕΚΑΒ (σ.σ. ή οι μικροί δήμοι), όπου «πρέπει να είναι στη διακριτική ευχέρεια των αξιολογητών η εφαρμογή του μέτρου της ποσόστωσης».

Πηγή : http://www.aftodioikisi.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου