Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Συνάντηση πρώην Δημοτικών Αστυνομικών με το Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Σας παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο αναγνώστη που λάβαμε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο. Συντάκτης φέρεται να είναι πρώην Δημοτικός Αστυνομικός τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση του Δημόσιου Τύπου. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της ενημερωτικής επιστολής, πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί είχαν συνάντηση σήμερα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με το Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού, εν όψει της προσωρινής τοποθέτησής τους σε Αστυνομικά Τμήματα.

"Σήμερα 03/07/2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση δημοτικών αστυνομικών σε διαθεσιμότητα που έχουν κληθεί βάσει τελικών πινάκων ΑΣΕΠ να υπηρετήσουν στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας ως ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικό του Ν.4721/2013.

Έγινε γνωστό στο Διευθυντή του Υπουργού κο Δημόπουλο ότι θεσμικά οι δημοτικοί αστυνομικοί δεν εκπροσωπούμεθα από κάποιο σωματείο (πανελλήνιο ή τοπικό). Όσοι ήμασταν παρόντες λοιπόν στη συνάντηση, εκπροσωπούσαμε τους εαυτούς μας και όσους έχουν ίδιες απόψεις με εμάς. Επιδιώξαμε τη συνάντηση ώστε να καταθέσουμε κατ’ ιδίαν προβλήματα, ανησυχίες και προτάσεις μας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι υπό διαθεσιμότητα δημοτικοί αστυνομικοί θίξαμε τα άμεσα θέματα που προκύπτουν από την προσωρινή τοποθέτηση μας στα Αστυνομικά Τμήματα και Διευθύνσεις ανά την επικράτεια.

Κατ’ αρχάς τέθηκε το θέμα της στολής που θα φέρουν οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί τις πρώτες μέρες της υπηρεσίας τους και δεδομένου ότι το σχετικό π.δ. δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Ο Διευθυντής έδειξε να γνωρίζει το θέμα και μας ενημέρωσε ότι υπήρχε μια αρχική σκέψη να φέρουμε τη στολή μας, ωστόσο η Ελληνική Αστυνομία δεν γνώριζε για τα θέματα που προκύπτουν από τη διαφορετικότητα των στολών που επέλεγαν οι Δήμοι, καθώς θεωρούσε τη στολή ενιαία για όλους. Τονίσαμε την εικόνα ανομοιομορφίας που θα δίναμε στους πολίτες και πόσο αρνητικό θα ήταν κάτι τέτοιο για το υπό σύσταση αυτό κομμάτι της ΕΛΑΣ. Ο Διευθυντής αναγνώρισε το ζήτημα ως μείζον, το κατέγραψε και θα το συζητήσει με την φυσική ηγεσία του Υπουργείου.

Στο σημείο αυτό μας ενημέρωσε για το σκεπτικό της προσωρινής μας τοποθέτησης. Το Υπουργείο γνωρίζει ότι θα προκύψουν θέματα, αλλά σε αυτό το διάστημα γίνεται προσπάθεια να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή πορεία προς στην έκδοση των οριστικών πινάκων. Αυτό σημαίνει ότι κονδύλια για στολές δεν θα υπάρξουν, δεν θα αλλάξει κάτι στο μισθοδοτικό και ασφαλιστικό μας καθεστώς, ενώ η εκπαίδευση που είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει, θα πραγματοποιηθεί μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων οι οποίοι αναμένονται μέσα Αυγούστου αν όχι τέλος του μήνα (Ιούλιος).

Από την προσωρινή μας τοποθέτηση ωστόσο με βάση τη διαταγή που μας κατανέμει σε Α.Τ., Διευθύνσεις Τροχαίας, καταπολέμηση παραεμπορίου, επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» κλπ, προκύπτει το θέμα του αμυντικού εξοπλισμού και του νομικού υποβάθρου με το οποίο θα υπαχθούμε στις θέσεις αυτές . Συγκεκριμένα τονίστηκε ότι δεν είναι δυνατόν σε μια επιχείρηση πάταξης παραεμπορίου να ελέγχει ο αστυνομικός πιθανούς παραβάτες όντως «πάνοπλος» (αλεξίσφαιρο, αστυνομική ράβδος, χειροπέδες, όπλο χειρός), να χρειαστεί να αντιμετωπίσει παραβατική συμπεριφορά κάνοντας χρήση νόμιμων αστυνομικών ενεργειών και ο πρώην δημοτικός αστυνομικός που είναι μαζί του να είναι γυμνός και να μην είναι σε θέση να συνδράμει. Η απάντηση του Διευθυντή ήταν ότι πρώτο το Υπουργείο θέλει να είναι καλυμμένο και μας διαβεβαίωσε ότι το ίδιο καλυμμένοι θα είμαστε και εμείς σωματικά και νομικά.

Σε συνέχεια αυτού του ζητήματος, τέθηκε το θέμα της άμεσης ιατρικής κάλυψης σε περίπτωση ατυχήματος εν ώρα υπηρεσίας. Θεωρούμε ότι θα είναι άδικο να μην έχουμε πρόσβαση στο 401 ΓΣΝ σε περίπτωση τραυματισμού ένεκα της άσκησης των αρμοδιοτήτων που μας έχουν ανατεθεί ενώ οι αστυνομικοί που θα είναι στο ίδιο κλιμάκιο ελέγχου θα χαίρουν πολύ ανώτερης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ο Διευθυντής έδειξε να συμμερίζεται το πρόβλημα αυτό, το κατέγραψε, και αποκρίθηκε ότι και αυτό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης με την Ηγεσία του Υπουργείου.

Τέλος καταθέσαμε τη θέλησή μας να ανταποκριθούμε στο νέο μας ρόλο, ο οποίος ελπίζουμε ότι θα είναι αναβαθμισμένος ώστε να μην δοθεί σε κανέναν στο μέλλον η δυνατότητα να αμφισβητήσει την υπηρεσιακή μας αποτελεσματικότητα. Ο Διευθυντής χάρηκε που υπήρχε αυτό το κλίμα καθώς μάλλον είχε λίγο διαφορετική εικόνα από τηλέφωνα που είχαν προηγηθεί με άλλους συναδέλφους τους οποίους και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

Κλείνοντας θα θέλαμε να υπερτονίσουμε τη στάση του Διευθυντή κου Δημόπουλου ο οποίος μας άκουγε με προσοχή και κατέγραφε σε σημειωματάριο τα προβλήματα που του αναφέραμε. Τόνισε ότι για τα πρακτικά θέματα που προκύπτουν άμεσα, θα υπάρχει και άμεση αντιμετώπιση, ενώ για λοιπά θέματα όπως αυτό του οπλισμού και γενικότερων αρμοδιοτήτων (για παράδειγμα τέλεση αυτόφωρου αδικήματος όπως ληστεία, παρουσία μας) θα υπάρχουν εξελίξεις μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων από τον ΑΣΕΠ."

Πηγή: Επιστολή αναγνώστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου