Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Πληγή για τους Δήμους η απώλεια εσόδων - Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

«Καταπέλτης» ήταν η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
για τη δημοσιονομική διαχείριση του Δήμου Αγίου Δημητρίου
Σοβαρά προβλήματα στη δημοσιονομική διαχείριση του Δήμου Αγ. Δημητρίου Αττικής με σημαντικές απώλειες εσόδων, χαμηλό επίπεδο εισπραξιμότητας κ.λπ. εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεση που υπέβαλε στις αρμόδιες αρχές για την οικονομική χρήση 2011.

Με αφορμή την έκθεση αυτή του ΕΣ ο τ. υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης απηύθυνε πρόσφατα επιστολή προς το ΕΣ ζητώντας εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων στους ΟΤΑ, "προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο να μη βεβαιώνουν οι ΟΤΑ θεσμοθετημένα έσοδα, τέλη κ.λπ., τα οποία εντέλει διαφεύγουν οξύνοντας τα ήδη σοβαρά οικονομικά τους προβλήματα".


Στην ίδια επιστολή τονιζόταν ότι η έκθεση του ΕΣ επί των εσόδων του Δήμου Αγ. Δημητρίου "ανέδειξε παθογένεια στον τρόπο της διοικητικής και πρωτίστως της οικονομικής λειτουργίας και διαχείρισής του, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα των ιδίων εσόδων του".

Στην έκθεση του ειδικού κλιμακίου ελέγχου του ΕΣ γίνεται λόγος για σημαντική απώλεια εσόδων ως αποτέλεσμα εγγενών αδυναμιών του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, των διαδικασιών οικονομικής πληροφόρησης και κατάρτισης οικονομικών καταστάσεων και του πλαισίου δημόσιας διακυβέρνησης.

Γι' αυτό και το ΕΣ απηύθυνε συστάσεις όχι μόνο προς τον δήμο και την ΚΕΔΕ, αλλά και προς την κυβέρνηση για την απλοποίηση της νομοθεσίας, τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των φορέων του δημόσιου τομέα, την ίδρυση μονάδων εσωτερικού ελέγχου στους ΟΤΑ κ.λπ., αφού αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν σε πολλούς δήμους.

Ανάμεσα στα προβλήματα και στις "τρύπες" που εντόπισε το ΕΣ είναι: α) Ποσό 1,47 εκατ. € από πρόστιμα του ΚΟΚ (Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) για τις οικονομικές χρήσεις 2007-2011 δεν είχε βεβαιωθεί έως και το 2011, μολονότι επρόκειτο για γνωστούς παραβάτες (είχαν όμως βεβαιωθεί ποσά 576.000€ από αντίστοιχα πρόστιμα), β) μικρό ποσοστό του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων των επιτηδευματιών (κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων - Ν. 1080/80) είχε βεβαιωθεί στη χρήση 2011 σε σύνολο τουλάχιστον 452 οφειλετών, γ) ποσό 120,1 χιλ. € που αφορά σε επιστρεφόμενα τέλη (καθαριότητας, φωτισμού και ακίνητης περιουσίας) από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν απεικονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις και δ) υπήρξε χαμηλή εισροή εσόδων από τέλη διαφήμισης και από πρόστιμα παράνομης διαφήμισης.

Στην έκθεση τονίζεται το χαμηλό επίπεδο εισπραξιμότητας για το 2011, μόλις το 8,18% (135.895€) επί του συνόλου των απαιτήσεων, αφού δεν λειτουργεί σωστά το σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης της εισπραξιμότητας.

Στα πρόστιμα ΚΟΚ παρατηρήθηκε ότι την περίοδο 2006-'11 δεν καταχωρίστηκαν σε ποσοστό 18,2%, ενώ η βεβαίωσή τους γίνεται 5 χρόνια μετά την καταγραφή της παράβασης. Ποσό 85.581€ για πρόστιμα του 2007 δεν έχει ακόμα βεβαιωθεί. Η βεβαίωση γίνεται με πρωτοβουλία του υπαλλήλου, χωρίς μηχανισμό προγραμματισμού. Διαπιστώθηκε επίσης ακύρωση προστίμων με αδιαφανή και μη αντικειμενικό τρόπο.

Σε 24 παραβάσεις που διαγράφηκαν δεν βρέθηκαν ενστάσεις των παραβατών, άλλες 3 διαγράφηκαν παρά την αρνητική απόφαση της αρμόδιας διοικητικής αρχής, προέκυψαν μεγάλες αποκλίσεις στο σύνολο των κλήσεων και εκείνων που εισήχθησαν στο πληροφοριακό σύστημα (δεν εισήχθησαν 245 εκθέσεις παράβασης, απόκλιση 11%) κ.λπ.

Άρθρο του Αλέξανδρου Αυλωνίτη στο: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου