Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Μηταράκης: Στοίχημα η επιβράβευση των ικανών δημοσίων υπαλλήλων

Ως ένα μεγάλο στοίχημα για τη Δημόσια Διοίκηση χαρακτήρισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης την θεσμοθέτηση της υλικής και ηθικής επιβράβευσης των ικανών δημοσίων υπαλλήλων, υποστηρίζοντας εν πολλοίς ότι από την απόδοση τους εξαρτάται μεταξύ άλλων η πορεία υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων.

Το στοίχημα της επόμενης διετίας δεν είναι να διατηρήσουμε την ήδη αυξημένη ροή των επενδύσεων στη χώρα, αλλά να δούμε τα έργα αυτά να υλοποιούνται. Κι εδώ καταδεικνύεται με τον πιο δυναμικό τρόπο η σημασία της Δημόσιας Διοίκησης στην εξέλιξη των επενδύσεων. Εξαρτάται από την ταχύτητα και την ακρίβεια της αδειοδοτικής διαδικασίας ο χρόνος που θα εκτελεστεί ένα επενδυτικό έργο. Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, στην εκδήλωση της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, του Επιχειρηματικού Συμβούλιου Ελλάδας- Αυστραλίας και του ΙΟΒΕ, με θέμα: «Δημόσια Διοίκηση: Ο ρόλος της στην Επιχειρηματικότητα, το Εμπόριο και την Ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό προτεραιότητες της κυβέρνησης πρέπει να αποτελέσουν: Πρώτον, η ανάγκη για ανασχεδιασμό των διαδικασιών του Δημοσίου (process engineering). Δεύτερον, η επανεξέταση των δομών ελέγχου (control mechanism) για να μπει ένα τέλος στα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης. Τρίτον, η θεσμοθέτηση ουσιαστικών κινήτρων στον Δημόσιο Τομέα. «Λέγονται πολλά για το Δημόσιο αλλά εκείνο που με απασχολεί περισσότερο ως υφυπουργό είναι το γεγονός ότι δεν μπορώ να επιβραβεύσω τον έντιμο και εργατικό συνεργάτη. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη Δημόσια Διοίκηση η θεσμοθέτηση της υλικής και ηθικής επιβράβευσης των ικανών δημοσίων υπαλλήλων» υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

Εξάλλου, επισήμανε, ένα θέμα το οποίο πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, είναι ο ρόλος του κράτους στην παραγωγική διαδικασία. Η αλλαγή φιλοσοφίας στηρίζεται στη βασική ιδέα που θέλει το κράτος από παραγωγός να μετασχηματιστεί σε ρυθμιστή και από ιδιοκτήτης σε επενδυτή, με στόχο τη μεγιστοποίηση της δημόσιας ωφέλειας.

«Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας αποτυπώνεται δημιουργικά στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) όπου το ρίσκο εκτέλεσης και το ρίσκο λειτουργίας μεταφέρεται στον ιδιωτικό τομέα. Ανάλογη φιλοσοφία αισιοδοξώ να δούμε και σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης όπως η Υγεία και η Παιδεία, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την ωφέλεια για τον πολίτη» υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

Αναδημοσίευση από: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου