Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Μητσοτάκης :Ποιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με μείωση μισθού - Μητρόπουλος : Μισθοί ειλωτείας στο δημόσιο - Αντιδράσεις και από ΠΑΣΟΚ


Για τελευταίο κύκλο απολύσεων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης


«Κανένας δημόσιος υπάλληλος σήμερα δεν κινδυνεύει με μείωση μισθού» σημείωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΙ, διευκρινίζοντας ότι εξαίρεση αποτελούν όσοι «απολαμβάνουν την λεγόμενη προσωπική διαφορά σε σχέση με συναδέλφους τους που βρίσκονται στην ίδια θέση, επειδή οι αποδοχές τους δεν προσαρμόστηκαν πλήρως όταν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο».


«Το μισθολόγιο στο Δημόσιο είναι εξαιρετικά συμπιεσμένο. Μπαίνουν οι υπάλληλοι με υψηλούς μισθούς σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και βγαίνουν με χαμηλούς μισθούς σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να συζητήσουμε νηφάλια για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό... Πρέπει να υπάρχει ένας καινούργιος εισαγωγικός μισθός μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους μόνο για μια διετή δοκιμαστική περίοδο, που προβλέπεται και σήμερα από τον υπαλληλικό κώδικα, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη» υπογράμμισε ο υπουργός.

Παράλληλα επανέλαβε ότι ο κύκλος των απολύσεων, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα απέναντι στους δανειστές, θα είναι ο τελευταίος, τονίζοντας ότι «όποιες απολύσεις γίνουν μέσα στο 2015 και το 2016 θα αφορούν περιπτώσεις υπαλλήλων – «απατεώνων που μπήκαν από την πίσω πόρτα». 

«Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις όχι μόνο για να κλείσει ο τελευταίος γύρος διαπραγμάτευσης με την Τρόικα με τη σημερινή της μορφή, αλλά γιατί είναι αναγκαίες» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε διάλογο για το Δημόσιο, κι όχι συζήτηση με «κραυγές», «διαρροές» ή «δημοσιεύματα». Συμπλήρωσε πάντως ότι «ο έλεγχος των πλαστών πιστοποιητικών και των παράνομων μονιμοποιήσεων μέσω των μετατροπών συμβάσεων θα συνεχιστεί και το 2015».

Ο κ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως πρόκειται για ένα «σαφώς διχασμένο κόμμα», καθότι, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα πτέρυγες που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνίσει αν επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.. Είπε χαρακτηριστικά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να απαντήσει σε ένα ουσιαστικό ερώτημα, αν η προσπάθεια που καταβάλλει για δραστική μείωση του χρέους αποτύχει τι θα έκανε σε αυτή την περίπτωση και πως θα χρηματοδοτείτο η χώρα. Ή θα χρειαζόταν να επιστρέψει ικέτης στην τρόικα ή θα επέστρεφε στη δραχμή για να χρηματοδοτήσει - πληθωριστικά - τα ελλείμματα που είχε δημιουργήσει ο ίδιος».

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως είναι «ανειλικρινής», αφού δεν έχει αποσαφηνίσει αν δέχεται ή όχι τις θέσεις Λαφαζάνη. «Πρέπει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας αν ο κ. Λαφαζάνης είναι φετίχ για τον ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε. Απέφυγε πάντως να δώσει συνέχεια στα σχόλια του κ. Λαφαζάνη περί «ραγιαδισμού».

Μητρόπουλος: Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται για τη νέα μισθολογική βαρβαρότητα

Επίθεση στην κυβέρνηση για την εξίσωση των μισθών δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων εξαπολύει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.

Αναφερόμενος σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας ο κ. Μητρόπουλος επισημαίνει ότι «η βίαιη εσωτερική υποτίμηση, που συντελείται με την εξομοίωση προς τα κάτω όλων των μισθολογίων, αποκρύπτεται από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό με ευφημισμούς που παραπλανούν τον ελληνικό λαό».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Μητρόπουλου:

«Μισθοί ειλωτείας στο Δημόσιο! Κατώτατος μισθός 586 € και για δημοσίους υπαλλήλους! Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται για τη νέα μισθολογική βαρβαρότητα!

Το χθεσινό "ΒΗΜΑ" (18-10-2014) αποκάλυψε την ειλημμένη απόφαση κυβέρνησης και Τρόικας να εξισώσει από 1-1-2015 τους μισθούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Πρώτο βήμα αυτής της νέας μισθολογικής ισοπέδωσης θα είναι η θέσπιση κοινού κατώτατου μισθού ύψους 586 € για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα (σημ.: στο δημοσίευμα αναφέρεται το ποσό των 680 €, επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν 12 μισθούς, ενώ οι εργατοϋπάλληλοι 14).

Κυβέρνηση και Τριαρχία των δανειστών υποβαθμίζουν και τους φιλόπονους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά κυρίως εισάγουν το δόγμα της ανταγωνιστικής υποτίμησης και στο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, ώστε να μην υπάρχει κανένα συντεταγμένο και βιώσιμο εργασιακό σύστημα που να "τραβά" και τα άλλα εργασιακά συστήματα προς τα πάνω για να αναπαράγονται με όρους βιωσιμότητας και αξιοπρέπειας οι δυνάμεις της εργασίας.

Ήδη στην τρίτη επικαιροποίηση του α’ Μνημονίου (27-7-2011, σελ. 12-13), προβλέπεται ότι: "Οι μισθοί των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις θα είναι σε αρμονία με το νέο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα". Για δε τους μισθούς του δημόσιου τομέα αναφέρεται ότι "…θα είναι σε αρμονία με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα επιτυγχάνοντας μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους". Η σταδιακή ολοκλήρωση αυτής της άγνωστης μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό ρήτρας εξίσωσης προς τα κάτω όλων των μισθολογίων, θα γίνει μέσα σε τρία χρόνια (σελ.13).

Αυτό θα καθηλώσει όλους τους μισθούς και των τριών μισθολογίων (δημόσιος τομέας, ιδιωτικός, ΔΕΚΟ) στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, που -εφεξής ρυθμιζόμενος μονομερώς από την κυβέρνηση (ν.4172/2013 άρθρο 103)- θα ενεργοποιεί τη «ρήτρα βουλγαροποίησης» για όλα τα μισθολόγια και όχι μόνο γι’αυτόν, σύμφωνα με τον ν. 4046/2012 (σελ. 713).

Η βίαιη εσωτερική υποτίμηση που συντελείται με την εξομοίωση προς τα κάτω όλων των μισθολογίων, αποκρύπτεται από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό με ευφημισμούς που παραπλανούν τον ελληνικό λαό αφού ομιλούν για …αναθεώρηση και …εκσυγχρονισμό του δημοσιοϋπαλληλικού μισθολογίου!!

Καλούμε την κυβέρνηση να μην προβεί στη νέα πρωτοφανή μισθολογική αγριότητα σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων. Προτρέπουμε τους δημοσίους υπαλλήλους να μην απελπίζονται και να προσβλέπουν με αισιοδοξία στη ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που κυοφορείται. Η κυβέρνηση των Μνημονίων και της εξαθλίωσης των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε λίγο δεν θα υπάρχει».

Τον Μητσοτάκη «καρφώνει» η Χαριλάου Τρικούπη


Επίθεση στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα «Βήματος», τα νέα μισθολογικά δεδομένα στο Δημόσιο προβλέπουν ότι ο μισθός πρωτοδιοριζόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα βρεθεί πολύ σύντομα στα 680 ευρώ, από 780 που είναι σήμερα.

Με λίγα λόγια εξομοιώνεται με το βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα 586 ευρώ αλλά καταβάλλεται επί 12 μήνες, αντί 14 στον ιδιωτικό τομέα όπου και δεν έχουν κοπεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα καλοκαιρινής άδειας.

Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε σκληρότατη ανακοίνωση κατά του κ. Μητσοτάκη στην οποία ανέφερε ότι «τα όσα δημοσιεύονται σήμερα για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν σχεδιασμούς, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποδεχθεί. Ο αρμόδιος Υπουργός καλά θα κάνει να μάθει να διαβουλεύεται με τους κυβερνητικούς εταίρους του και να ασχολείται λιγότερο με τις διαρροές στα ΜΜΕ».

Πηγή : Newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου