Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

Νέο τσεκούρι στους μισθούς του Δημοσίου για να... επιστρέψει η τρόικα

Μετά και το άδειασμα του Βερολίνου στον Γκίκα Χαρδούβελη


Δεν πρόκειται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα αν δεν γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις από την ελληνική πλευρά και ήδη οι πληροφορίες μιλούν για αποφάσεις που αφορούν αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλο συμφώνησαν να προωθηθεί μείωση μισθού των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητάει:

-Σχέδιο για το Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο με μειώσεις μισθών

-5.500 απολύσεις ως τα Χριστούγεννα.

-Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα

-Νέο συνδικαλιστικό νόμο και θεσμοθέτηση του λοκάουτ

-Νέο Ασφαλιστικό

Η πίεση έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς το Βερολίνο άδειασε τον Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ την ίδια ώρα από την Ουάσιγκτον ξεκαθάρισαν ότι το ΔΝΤ δεν επιστρέφει στην Ελλάδα αν δεν γίνουν πρώτα κινήσεις της ελληνικής πλευράς.

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία της Ελλάδας και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω στήριξη της ελληνικής οικονομίας, μετά το πέρας του μνημονίου» ανέφερε σε έκτακτο δημοσίευμά του το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. 

Η είδηση που μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο έβαλε φωτιά στο οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle αναφερόμενος στην προληπτική γραμμή πίστωσης σημείωνε ότι «οι πιστωτές θα συνεχίσουν να έχουν μοχλούς πίεσης».


Μισθολόγιο: Υπάλληλοι «δυο ταχυτήτων» στο Δημόσιο – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουνΣε ένα σχέδιο διαφορετικό από αυτό που είχε παρουσιάσει ο Κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι συμφώνησαν Α. Σαμαράς και Β. Βενιζέλος μετά τον «πάγο» που έβαλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στα σχέδια του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Πρόκειται στην ουσία για το σχέδιο που προώθουσε εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ με μείωση (σ.σ. χωρίς ακόμη να έχιε προσδιοριστεί αλλά με πιθανότερο τα 680 ευρώ) μισθού των νεοπροσλαμβανομένων, χωρίς να επηρεαστούν οι υπόλοιποι μισθοί των υπαλλήλων.


Ουσιαστικά, το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία υπαλλήλων «δυο ταχυτήτων».


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του έθνους, αυτό θα σημάνει δυο διαφορετικές μισθολογικές καταστάσεις και δυο διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα για τους υπαλλήλους του δημοσίου.


Οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι θα παίρνουν μικρότερο βασικό μισθό, απ” ό,τι όσοι ήδη υπηρετούν, ενώ δεν θα έχουν καθεστώς μονιμότητας καθώς για τα δύο πρώτα χρόνια θα υπηρετούν υπό δοκιμαστικό καθεστώς.


Μετά την πάροδο των δύο χρόνων εάν συνεχίσουν να εργάζονται θα αλλάζει το μισθολογικό τους καθεστώς και η εργασιακή σχέση τους με το δημόσιο.


Η απόφαση αυτή έχει σαν στόχο έστω και λογιστικά να μειώσει το μισθολογικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα να απαλλάξει το δημόσιο από … τη μονιμότητα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις διάρκειας δύο ετών και αντικατάσταση των εργαζόμενων.


Ταυτόχρονα σύμφωνα με δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.


«Καθυστερήσεις μόνο υπάρχουν, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά» είπε ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης.


Βενιζέλος: Όχι νέο μνημόνιο, όχι άνοιγμα εργασιακών, βολές κατά Μητσοτάκη

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει στην πορεία με στόχο την επίτευξη του στόχου της ολοκλήρωσης του προγράμματος εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και την αλλαγή σχέσης με την τρόικα, όπου το ΔΝΤ θα παρέχει μόνο τεχνική βοήθεια, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια κομματικής σύσκεψης, όπως δήλωσαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.


Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει στη θέση του ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, ούτε νέος δανεισμός από τον μηχανισμό στήριξης. Ο όποιος δανεισμός χρειαστεί η χώρα θα γίνει, είπε, από τις αγορές.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι κατά τη διαπραγμάτευση με την τριμερή δεν πρόκειται να ανοίξει το ασφαλιστικό, ούτε το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Είπε επίσης ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ενισχυθεί η λειτουργική ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.


Από όσα είπε ο κ. Βενιζέλος και αναφέρουν οι πληροφορίες, οι σχέσεις με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχουν βελτιωθεί.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τα στελέχη του Κινήματος ότι στη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά την Πέμπτη του είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έφερε ποτέ μια ολοκληρωμένη πρόταση και ότι ακόμα αναμένεται η παρουσίαση του νέου συστήματος αξιολόγησης. Παρόλα αυτά, ανοίγει το μισθολογικό χωρίς να έχει υλοποιήσει το προηγούμενο,
του 2011.


Εμείς, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα συζητήσουμε αναλυτικά και σε βάθος, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο, όπως θέλει να το παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης.


Πηγή: Skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου