Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Οι σχολικοί τροχονόμοι δεν δικαιούνται ασφάλεια

Το πρόγραμμα λειτουργεί σε εθελοντική βάση απαντάει το υπουργείο Εσωτερικών


Οι εθελοντές σχολικοί τροχονόμοι δεν ασφαλίζονται σε κανέναν ασφαλιστικό φορέα αναφέρει σε έγγραφό του το Υπουργείο Εσωτερικών. Το πρόγραμμα του σχολικού τροχονόμου προβλέφθηκε και λειτουργεί στη βάση της εθελοντικής εργασίας, χωρίς να προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία υποχρέωση σταθερής προσφοράς εργασίας ή μη απασχόλησης σε άλλη εργασία.


Επίσης γίνεται γνωστό ότι από την έναρξη του σχολικού έτους 2007-2008 η αποζημίωση ανέρχεται σε 176 ευρώ μηνιαίως. Η αποζημίωση αυτή δεν υπόκειται σε καμία κράτηση πλην του χαρτοσήμου αποδείξεως (1%) και ΟΓΑ (20% επί του χαρτοσήμου).

Ο θεσμός του Σχολικού Τροχονόμου λειτουργεί από το 1997 σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε εθελοντική βάση, με σκοπό την οδική ασφάλεια των μαθητών κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολεία και με τη στήριξη των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις άρθρου στους εθελοντές σχολικούς τροχονόμους οι οποίοι δεν προέρχονται από το προσωπικό του σχολείου ή του οικείου Δήμου, καταβάλλεται από τις Σχολικές Επιτροπές αποζημίωση για την κάλυψη των εξόδων κίνησής τους, η οποία βαρύνει τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που αποδίδονται στους ΟΤΑ από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφη απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών μετά από σχετική ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό σχολικής τροχονόμου κατά την ώρα της εργασίας της, έξω από το 54ο Δημοτικό Σχολείο στην Πάτρα.

Οι Βουλευτές τόνιζαν ότι οι σχολικοί τροχονόμοι αμείβονται με 174 ευρώ και δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περίοδο ατυχήματος. Στο όνομα του εθελοντισμού καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες ανάγκες των σχολείων.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι το απαράδεκτο αντεργατικό καθεστώς της παροχής ανασφάλιστης εργασίας, με αμοιβές έξω και κάτω από κάθε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας συνεχίζεται χρόνια από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται βάναυσα τους σχολικούς τροχονόμους , που προσφέρουν ουσιαστική δουλειά και εξασφαλίζουν να έχουν τα παιδιά ασφαλή πρόσβαση στο σχολείο χωρίς να κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητα.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι οι νέες μητέρες, τα νέα ζευγάρια αναγκάζονται να εργαστούν χωρίς ασφάλιση και με χαμηλούς μισθούς στην προσπάθειά τους να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, βγάζοντας ένα πενιχρό μεροκάματο, σε συνθήκες κρίσης με παρατεταμένη ανεργία.

Οι Βουλευτές ζητούσαν να μάθουν τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των σχολικών τροχονόμων και για την αμοιβή τους με μισθό που να καλύπτεται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Πηγή : Newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου