Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Ναι μεν αλλά Ντινόπουλου για τις απολύσεις - Χριστοφιλοπούλου: Μόνο με απολύσεις το 2014 θα γλιτώσουμε αυτές του 2015


Ντινόπουλος : Πώς διόρθωσε το αρχικό «όχι» σε «ναι» στην τρόικα


Ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί για το θέμα των απολύσεων επιχειρεί να κρατήσει ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος. Ενώ σε συνέντευξή του στη real news δηλώνει δηλώνει αντίθετος με την «εύκολη λύση των απολύσεων» και σημειώνει πως «καλό θα ήταν να μην γίνουν» οι 15.000 απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, το απόγευμα του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει η εφημερίδα στα περίπτερα δηλώνει ότι δεν αμφισβητεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας για τις απολύσεις. Μπάχαλο!

Η συνέντευξη

Ο κ. Ντινόπουλος στη συνέντευξή του εκφράζει την αντίθεση του στη λογική των τονίζοτας πως «τα πλάνα που έχω μέχρι στιγμής στα χέρια μου δεν προβλέπουν απολύσεις». Δήλωση με κατεύθυνση τόσο ως προς τους εργαζόμενους σε ΟΤΑ, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου όσο και υπόλοιπους φορείς που εποπτεύει το υπουργείο.

Υπογραμμίζει πως πρέπει να επανεξεταστεί το πρόγραμμα της ενδοδημοτικής κινητικότητας, που έχει λήξει από τις 2 Μαΐου, ώστε να διατηρηθούν οι 2.000 θέσεις εργασίας για υπαλλήλους που δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Δηλώνει αντίθετος με την «εύκολη λύση των απολύσεων» και σημειώνει πως «καλό θα ήταν να μην γίνουν» οι 15.000 απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. «Θα πρέπει να εξορθολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην τρόικα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το υπουργείο Εσωτερικών», σημειώνει και προσθέτει: «Θα ήθελα να μην ξαναγυρίσει η τρόικα».

Ο κ. Ντινόπουλος αφήνει να διαφανεί ότι τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης λύσης για τις καθαρίστριες λέγοντας πως «με τα σύμβολα δεν τα βάζεις» ενώ θεωρεί ότι πρέπει να διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο η κυβέρνηση θέματα όπως των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών.

Μάλιστα, προσθέτει: «Δεν είπα να τους πάρουμε όλους πίσω…» ενώ συμπληρώνει: «…μου λένε ότι αυτό είναι λαϊκισμός. Από πότε είναι λαϊκισμός η κοινωνική ευαισθησία; Θα φτάσουμε στο άλλο άκρο; Ακούγεται συνέχεια ότι πρέπει να σπάσουμε αβγά. Εντάξει, να σπάσεις αβγά. Αλλά να κάνεις και μια ομελέτα που να τρώγεται!».

Η διορθωτική δήλωση

Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι ο υπουργός κ. Ντινόπουλος, το βράδυ του Σαββάτου, μία ημέρα δηλαδή πριν την επίσημη ημερομηνία έκδοσης της εφημερίδας, προέβη σε δήλωση με την οποία έλεγε:

«Τα όσα δήλωσα στην εφημερίδα Real News για τα επίμαχα θέματα των απολύσεων και για την τρόικα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία , επειδή ενδέχεται να παρερμηνευτούν , θέλω να διευκρινίσω ότι δεν αποτελούν , σε καμία περίπτωση , αμφισβήτηση των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας.

Από την πρώτη ώρα , άλλωστε , που ανέλαβα την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών οι μεταρρυθμίσεις , οι διαρθρωτικές αλλαγές , αλλά και η τήρηση των συμφωνηθέντων αποτέλεσαν τις άμεσες προτεραιότητές μου.

Η χώρα πρέπει να παραμείνει σταθερή στους στόχους της αφού αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να πιάσουν τόπο οι μεγάλες θυσίες τις οποίες έχει υποστεί ο ελληνικός λαός».

Χριστοφιλοπούλου :  «Καρφιά» για Λοβέρδο, Κεγκέρογλου

Να τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για τις υπολειπόμενες 7.000 απολύσεις το 2014 ώστε οι δανειστές να μην ζητήσουν νέες για το 2015 ζητά με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου.  «Έχει ήδη αποκρουστεί επιτυχώς ένα τέτοιο αίτημα των δανειστών για 16.000 διαθεσιμότητες και 8.000 απολύσεις το 2015. Δεν θα το θέσουν ξανά, εφόσον έχουμε ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα», λέει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει «καρφώνοντας» τους συναδέλφους τους που θέτουν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης (σ.σ. Λοβέρδος, Κεγκέρογλου κλπ): «Αρα τα εύκολα λόγια για επαναδιαπραγμάτευση κινδυνεύουν να συνεπιφέρουν νέες απολύσεις. Καταφέραμε να τελειώνουμε με αυτό το μέτρο από το 2015. Επειδή κάποιοι θέλουν να χαϊδέψουν αυτιά, ας μη χαθεί η ευκαιρία να γίνουν ποιοτικές μεταρρυθμίσεις και όχι ποσοτικές αλλαγές για τη χώρα», τονίζει χαρακτηιστικά μιλώντας στην «Εφημερίδα των συντακτών».

Παράλληλα η κ. Χριστοφιλοπούλου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει δύο δρόμους αν θέλει να τηρήσει την αξιοπιστία της απέναντι στην Ευρώπη και στους εταίρους. «Ο πρώτος είναι να αποφασιστεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, με πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ότι η χώρα επαναδιαπραγματεύεται τις απολύσεις του 2014. Ο δεύτερος είναι να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις με κανόνες, σαφή κριτήρια και μέτρα για την κοινωνική υποστήριξη των απολυμένων χωρίς παροχολογία ή εύνοιες. Για το 2015 και το 2016 έχουμε επιτύχει να μην υπάρχει αριθμητικός στόχος απολύσεων και να αποσυνδεθεί η κινητικότητα από τη διαθεσιμότητα. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε αυτό το κεκτημένο. Αρα, τα προαπαιτούμενα τηρούνται, εκτός αν υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο», σημείωσε.

Ερωτηθείσα σχετικά για το εάν θεωρεί τον Φώτη Κουβέλη το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση τοιυ Προέδρου της Δημοκρατίας, η κ. Χριστοφιλοπούλου απάντησε πως «η Αριστερά έχει πολλές προσωπικότητες, με μεγάλη αποδοχή και μια πρόταση από τα Αριστερά αυτή την φορά, μετά τους κυρίους Στεφανόπουλο και Παπούλια θα σηματοδοτούσε την εθνική ενότητα. Ο Φώτης Κουβέλης λοιπόν, πιστεύω ότι διαθέτει αυτή την προσωπικότητα και θα τον ψήφιζα ευχαρίστως για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δε θα έπραττα όμως το ίδιο για τον Κώστα Καραμανλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου