Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Ξεκινά το μόνιμο σύστημα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων

Ομιλία Μητσοτάκη για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα


Στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην οποία συμμετέχουν οι γενικοί διευθυντές αρμόδιοι για θέματα δημόσιας διοίκησης των κρατών- μελών της ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε κυρίως σε τρεις βασικές τομές που έγιναν το τελευταίο διάστημα στην ελληνική δημόσια διοίκηση: Στην αναδιάρθρωση των δομών στα υπουργεία, με μείωση κατά περίπου 40% των δομών, με νέα οργανογράμματα τα οποία βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έγκριση, στην απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση του ρόλου των ΚΕΠ, καθώς και στην αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού, αναφέροντας ως παράδειγμα και το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί μάλλον αύριο στη Βουλή για τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο.


Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για τη δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου, από το 2010 έως σήμερα, καθώς έχει συρρικνωθεί κατά 35% και που αντιστοιχεί σε 8 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί και αυτός κατά 250.000 άτομα.

Στην ημερίδα, που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο, εκπρόσωποι της ΕΕ, του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρθηκαν σε ζητήματα που αφορούν στην αναδιοργάνωση των δομών και τον ανασχεδιασμό δημόσιων υπηρεσιών, στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού και στην απλούστευση διοικητικών διαδικασιών και μείωση διοικητικών βαρών, με στόχο μια αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη δημόσια διοίκηση.

Τέλος οι «με εντολή άνωθεν» αποσπάσεις, μετατάξεις και μεταθέσεις στο Δημόσιο!

Ένα μόνιμο σύστημα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, αποσυνδεδεμένο από διαθεσιμότητα και απολύσεις, σχεδιάζει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης -όπως έχει αναφέρει το STAR- στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής ατζέντας 2014-2016.

Με άλλα λόγια, δημιουργείται για πρώτη φορά μια εσωτερική αγορά εργασίας, με αξιοκρατικά κριτήρια, που καταργεί το ισχύον σύστημα με τις αποσπάσεις, τις μετατάξεις και τις μεταθέσεις, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

«Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, με το “πάντρεμα” των προσόντων και των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης. Το υφιστάμενο χαοτικό σύστημα μετακινήσεων δημοσίων υπαλλήλων, με “θολά” κριτήρια, πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σταθερό, διαφανή και αντικειμενικό μηχανισμό, προς όφελος της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών» , δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης,. 

Για το σκοπό αυτό -και δεδομένου ότι υπάρχει πληθώρα ειδικών διατάξεων αναφορικά με τη δυνατότητα μετακίνησης υπαλλήλων- το υπουργείο κάνει το πρώτο βήμα, που είναι να συγκεντρώσει και να καταγράψει το συνολικό σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Με σχετική εγκύκλιο που εστάλη σήμερα, επιχειρείται η καταγραφή όλων των ειδικών διατάξεων αναφορικά με τη διενέργεια υπηρεσιακών μεταβολών των υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών, Αυτοδιοίκησης και ΝΠΔΔ. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να ενημερώσουν το ΥΔΜΗΔ το αργότερο έως τις 27 Ιουνίου, για την ύπαρξη τυχόν ειδικών διατάξεων αρμοδιότητάς τους αναφορικά με τη δυνατότητα διενέργειας υπηρεσιακών μεταβολών και συγκεκριμένα απόσπασης, μετάθεσης και μετάταξης.

Πηγή : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου