Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Σαββαΐδου: Προτεραιότητά μου η αντιμετώπιση της φοροαποφυγής – Ποια είναι η νέα γ.γ. Δημοσίων Εσόδων

Να μην επιβάλλονται κατασχέσεις σε όσους χρωστούν αλλά έχουν τη διάθεση να συμμορφωθούν, θα είναι σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, μία από τις πρώτες αποφάσεις που πρόκειται να λάβει η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, ενώ στους μεγαλοοφειλέτες που συστηματικά αποκρύβουν εισοδήματα και αυξάνουν τα χρέη τους στο κράτος, δεν θα δείξει καμία επιείκεια.

«Το κράτος δεν μαζεύει χρήματα όταν πραγματοποιεί μαζικά κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία πολιτών, αλλά όταν τους δίνει τη δυνατότητα να συμμορφωθούν» αναφέρει, σύμφωνα με την εφημερίδα, η κ. Σαββαΐδου, δίνοντας το στίγμα της νέας στρατηγικής που πρόκειται να ακολουθήσει.


Όπως επισημαίνει η ίδια σε στενούς της συνεργάτες, το όλο θέμα είναι να μην επιτρέψεις στον άλλο να φθάσει στο σημείο να φοροδιαφύγει. Αυτό το επιτυγχάνεις μόνο εφόσον κλείσεις όλα τα «παράθυρα» της φοροαποφυγής.

Ποια είναι η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων

Τα τελευταία εννέα χρόνια η κα Κατερίνα Σαββαϊδου έχει, με κάποια διαλείμματα, παρουσία στο υπουργείο Οικονομικών. Σαν σύμβουλος της πολιτικής ηγεσίας συνέβαλε στη σύνταξη σημαντικών νομοθετημάτων και το γεγονός ότι έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις στις έως τώρα συνεργασίες της την φέρνει πλέον και επικεφαλής της πιο νευραλγικής θέσης στο φορολογικό μηχανισμό. Τη θέση της νέας Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.

Η κ. Σαββαϊδου έχει ένα βαρύ βιογραφικό το οποίο είχε τραβήξει την προσοχή του νυν υφυπουργού Εργασίας Αντώνη Μπέζα. Ο ηπειρώτης πολιτικός την πήρε αμέσως κοντά του όταν τον Οκτώβριο του 2005 ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Η αρμοδιότητά της ήταν σύμβουλος για θέματα φορολόγησης ενδοομιλικών συναλλαγών ενώ λόγω της κατάρτισής της στα φορολογικά θέματα λειτουργούσε συμβουλευτικά σε όλο το φάσμα των δράσεων του φορολογικού αντικειμένου του υπουργείου Οικονομικών. «Είναι ικανότατη και πολύ εργατική και ότι της ανατέθηκε το έφερε εις πέρας με επιτυχία», λέει πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που συνεργάστηκε μαζί της.

Εμφανίζεται και πάλι στο υπουργείο Οικονομικών επί θητείας Γιάννη Στουρνάρα, δηλαδή το καλοκαίρι του 2012. Είναι η εποχή που δρομολογούνται δυο πολύ σημαντικά νομοθετήματα. Ο νέο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που ορίζει εκ νέου τις σχέσεις της εφορίας με τους φορολογούμενους και του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Με απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα τοποθετείται στην επιτροπή για τη σύνταξη του νέου κώδικα φορολογικών διαδικασιών.

Η νέα γενική γραμματέας Εσόδων (απομένει μόνο η τυπική έγκριση της τοποθέτησής της από το υπουργικό συμβούλιο) έχει βαρύ βιογραφικό καθώς είναι Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγήτρια φορολογικού και δημοσιονομικού δικαίου στην  Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι επίσης δικηγόρος Αθηνών και senior manager στην εταιρεία PriceWaterhouseCoopers, το αντίπαλο δέος της KPMG από την οποία προέρχεται ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων στο Δημοσιονομικό, Φορολογικό και Δημόσιο Δίκαιο αντίστοιχα των Πανεπιστημίων Paris I (Sorbonne) Paris II και (Assas) αντίστοιχα, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris IΙ στο γνωστικό αντικείμενο του φορολογικού δικαίου και ειδικότερα σε ζητήματα είσπραξης δημοσίων εσόδων και κάτοχος μεταδιδακτορικής διατριβής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της φορολογίας επιχειρήσεων.

Στο παρελθόν η νέα ΓΓΔΕ έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για τη νομιμότητα πρακτικών που ακολούθησε το υπουργείο Οικονομικών αλλά και έκτακτων φόρων. Πιο συγκεκριμένα, είχε μιλήσει ενάντια στην πρακτική της δημοσιοποίησης ονομάτων φορολογούμενων που είχαν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις υποστηρίζοντας ότι στις περιπτώσεις που η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει ισοδυναμεί με διαπόμπευση. Επίσης, σε φορολογική ημερίδα το 2011 είχε εκφραστεί ενάντια στην επιβολή έκτακτων φόρων, όπως ήταν το χαράτσι, υποστηρίζοντας ότι εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Πλέον η κα Σαββαϊδου καλείται να μαζέψει φορολογικά έσοδα σε μια εποχή που η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξαντλείται, οι περίπου 11.000 εφοριακοί είναι κακοπληρωμένοι και τα περιθώρια για χαλάρωση ανύπαρκτα. ‘Οπως ανύπαρκτη είναι και η περίοδος χάριτος που θα έχει.

Αναδημοσίευση από: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου