Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Τέλος στις αποσπάσεις σε βουλευτές - Μητσοτάκης: Καμία διαφορά στην αξιολόγηση των αποσπασμένων στα γραφεία βουλευτών

Εισήγηση Μητσοτάκη για 3 υπαλλήλους ανά βουλευτή


«Είναι στη σκέψη μας να συζητήσουμε ένα σχήμα όπου θα περιοριστούν οι αποσπάσεις και θα διατίθενται μόνο μετακλητοί υπάλληλοι. Η δική μου πρόταση θα ήταν να έχει κάθε βουλευτής δικαίωμα για τρεις μετακλητούς υπαλλήλους και κανένα αποσπασμένο» σήκωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Βήμα FM, είπε ότι το Υπουργείο προσαρμόζοντας ένα σχετικό αίτημα που είχε λάβει από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε προκήρυξη 600 θέσεων και, όσο διαρκεί η διαδικασία της αξιολόγησης των υπαλλήλων, όπως συμβαίνει και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, κανείς δεν θα απολυθεί. Η διαδικασία αυτή διεξάγεται από το ΑΣΕΠ και διαρκεί περίπου 2-3 μήνες.

«Δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην προκήρυξη περισσότερων από 600 θέσεων, γιατί θα θέταμε σε κίνδυνο τις συνολικότερες δεσμεύσεις της χώρας» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι αν προκύψουν κενές θέσεις από τα οργανογράμματα, ότι αυτές θα μπορέσουν να καλυφθούν από υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα».

Σημείωσε ότι περίπου 6.500 υπάλληλοι έχουν απομακρυνθεί από το Δημόσιο το 2013 και το 2014 καθώς και ότι η σύνδεση της κινητικότητας με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις ήταν εξαρχής ένα προβληματικό μέτρο. «Από εκεί και πέρα, είναι μια δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας, η οποία θεωρώ ότι δύσκολα θα αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Εμείς διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε να μην υπάρξει νέα διαθεσιμότητα και νέες απολύσεις το 2015».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση είναι μία και δεν μπορεί να χωρίζεται ούτε σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς ούτε σε φιλολαϊκούς και ανάλγητους. Εγώ υλοποιώ κυβερνητικές πολιτικές και αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης. Εάν η κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί το ζήτημα των απολύσεων, εγώ θα ήμουν ευτυχής».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «οι απολύσεις είναι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, στις οποίες δεν συμμετείχα, αλλά ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης οφείλω να υλοποιήσω την κυβερνητική πολιτική», ενώ για τα κριτήρια για την αξιολόγηση των αποσπασμένων σε γραφεία βουλευτών, ευρωβουλευτών και κομμάτων, υπογράμμισε πως «είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που ισχύουν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους».

Ανακριβή και ανυπόστατα χαρακτηρίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημερινά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «αξιολόγηση “light” σε δικά μας παιδιά» και «αξιολόγηση βάσει ειδικού συστήματος» στους αποσπασμένους υπαλλήλους των βουλευτικών γραφείων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε, σήμερα, ότι «τα κριτήρια για την αξιολόγηση των αποσπασμένων σε γραφεία βουλευτών, ευρωβουλευτών και κομμάτων, είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που ισχύουν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους».
Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι στη σκέψη μας να συζητήσουμε ένα σχήμα όπου θα περιοριστούν οι αποσπάσεις και θα διατίθενται μόνο μετακλητοί υπάλληλοι» για να συμπληρώσει: «Η δική μου πρόταση θα ήταν να έχει κάθε βουλευτής δικαίωμα για τρεις μετακλητούς υπαλλήλους και κανέναν αποσπασμένο».

Για το ίδιο θέμα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνει:

1) Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διατίθενται για τη γραμματειακή υποστήριξη σε γραφεία βουλευτών του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο γραφείο του Έλληνα Επίτροπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γραφεία κομμάτων, στην ΑΔΕΔΥ και στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ δεν έχουν αξιολογηθεί ποτέ! Με την Υπουργική Απόφαση της 6ης Ιουνίου 2014 του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, οι εν λόγω κατηγορίες υπαλλήλων θα αξιολογηθούν για πρώτη φορά.

2) Το «ειδικό σύστημα αξιολόγησης» ή «αξιολόγηση light» είναι αναληθές. Το σύστημα αξιολόγησης είναι το ίδιο που ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

3) Η αναφορά σε «μισά κριτήρια» είναι αναληθής. Οι συντάκτες των εν λόγω ρεπορτάζ αγνοούν ότι 16 είναι τα κριτήρια που ισχύουν μόνο στην αξιολόγηση των προϊσταμένων στο Δημόσιο και όχι «για όλο το Δημόσιο», όπως ανακριβώς αναφέρουν.

4) Τα ρεπορτάζ σημειώνουν ότι «δεν αναφέρεται σαφώς εάν (η αξιολόγηση) θα τηρεί τον κανόνα της ποσόστωσης», κάτι που είναι αναληθές. Το άρθρο 6 της Υπουργικής Απόφασης αναφέρει σαφώς ότι εφαρμόζονται οι «διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4250/2014», οι οποίες είναι οι διατάξεις που περιγράφουν τα «ανώτατα ποσοστά ανά κλίμακα βαθμολόγησης» τη λεγόμενη δηλαδή ποσόστωση.

5) Η αναφορά σε «ειδική βαθμολόγηση σε πέντε κλίμακες» είναι αναληθής. Με βάση το Π.Δ. 318/92 για την «αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών», οι ίδιες ακριβώς κλίμακες ισχύουν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

6) Η αξιολόγηση των εν λόγω δημοσίων υπαλλήλων (αποσπασμένοι σε γραφεία βουλευτών, κλπ) δεν προσμετράται στην υπηρεσιακή τους εξέλιξη.

Τέλος, το υπουργείο τονίζει για μία ακόμη φορά ότι «κανένας απολύτως δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αξιολόγησης και πως όλα όσα ακούγονται είναι ψευδή και παραπλανητικά».

Πηγή : www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου