Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Καθαρίστριες: Μετά το ξύλο ραντεβού με τον Χαρδούβελη; - Φωτόπουλος: Υπάρχουν ανεγκέφαλοι στο χώρο της αστυνομίας


Όλες οι εξελίξεις μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου


Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη άφησε να εννοηθεί μιλώντας στον Σκάι ότι ο νέος ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελης σκέφεται να σπάσει το ταμπού του προκατόχου του και να δεχθεί συνάντηση με αντιπροσωπεία των απολυμένων καθαριστριών. Προγήθηκε διεθνής διασυρμός και κατακραυγή στο εσωτερικό από τις φοβερές εικόνες με τη βία που ασκήθηκε σε βάρος των καθαριστριών από τα ΜΑΤ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν διεθνή ΜΜΕ για τα επεισόδια που συνέβησαν χθες έξω από το υπουργείο Οικονομικών μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που αναστέλλει την υπ. αριθμ. 1584/2014 απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία ζητούνταν η άμεση επαναπρόσληψη των καθαριστριών.

«Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να συρρικνώσει το κράτος;» αναρωτιέται σήμερα στο πρωτοσέλιδο της η ευρωπαϊκή έκδοση των Νew York Times, δημοσιεύοντας φωτογραφία από τη μάχη που έδωσαν κυριολεκτικά σώμα με σώμα χθες οι καθαρίστριες στην οδό Νίκης με άντρες των αστυνομικών δυνάμεων. Το άρθρο επικεντρώνει στο κύμα προσφυγής στη δικαιοσύνη ομάδων εργαζομένων στο δημόσιο, προκειμένου να κυρηχθεί παράνομη ή και αντισυνταγματική η απομάκρυνσή τους.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης του Αρείου Πάγου προκάλεσε κλάματα από τις καθαρίστριες που στη συνέχεια απωθήκαν από τα ΜΑΤ και σε κάποιες περιπτώσεις αυτό έγινε με βίαιο τρόπο.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ελήφθη μετά την προσφυγή του υπουργείου Οικονομικών και ισχύει μέχρι 23 Σεπτεμβρίου, όποτε η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Εφετείο.

Υπενθυμίζεται πως το Πρωτοδικείο Αθηνών έχει κρίνει «προδήλως απαραίτητες» για το Δημόσιο τις θέσεις εργασίας των 393 καθαριστριών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και διέταξε την επαναπρόσληψη τους, θεωρώντας αντισυνταγματική και ως εκ τούτου άκυρη την διαδικασία που εφαρμόστηκε για τις προσφεύγουσες γυναίκες.

Το ξύλο από τα ΜΑΤ

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης από το συνήγορό τους οι καθαρίστριες επιχείρησαν να διαδηλώσουν στην είσοδο του υπουργείου αλλά απωθήθηκαν βίαια προς το πεζοδρόμιο από άνδρες των ΜΑΤ που χρησιμοποίησαν τις ασπίδες και τα κλομπ τους, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρία άτομα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των φωτορεπόρτερ Μάριο Λώλο, ανάμεσα στους τραυματίες είναι και η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη.

Διοικητική έρευνα διέταξε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με βίντεο που αναρτήθηκε χθες στο Διαδίκτυο και εμφανίζει αστυνομικό των ΜΑΤ να χτυπά στο κεφάλι καθαρίστρια που διαδήλωνε στις 10 Ιουνίου έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ανακοίνωση Φωτόπουλου

Στο χώρο της αστυνομίας υπάρχουν ανεγκέφαλοι και εγκληματικές προσωπικότητες που αμαυρώνουν την προσπάθεια της αστυνομίας, υποστήριξε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος, αναφερόμενος στο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και δείχνει έναν άνδρα των ΜΑΤ να χτυπά με γροθιά μια καθαρίστρια έξω από το υπ. Οικονομικών (εικ).

«Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί οι ανεγκέφαλοι, αυτές οι εγκληματικές προσωπικότητες στο χώρο της αστυνομίας, οι οποίοι αμαυρώνουν και ακυρώνουν την προσπάθεια της αστυνομίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας μάχονται κάθε μέρα για την εγκληματικότητα» ανέφερε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega σχολιάζοντας και τη φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου, ενός αστυνομικού που φορά γάντι - σιδηρογροθιά και ο οποίος φέρεται να είναι επικεφαλής διμοιρίας.

«Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν υπάγονται μέσα σε διαταγές» επεσήμανε ο κ. Φωτόπουλος και τόνισε ότι έπρεπε να λογοδοτήσουν όσοι πρωταγωνιστούν σε τέτοια περιστατικά ενώ ανέφερε το γεγονός ότι σε πολλά περιστατικά με αστυνομικούς έχει ξεκινήσει ένορκη διοικητική εξέταση όμως ακόμα δεν έχουν βγει πορίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου