Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

H ΥΕΝΕΔ του Σαμαρά και η ΕΥΔΗΚ του Μητσοτάκη

"Νεωτερισμοί" και "μοντερνιές" της κυβέρνησης και στο βάθος η αρτηριοσκλήρωση σε όλο της το μεγαλείο


Αύγουστος 2014. Βρισκόμαστε περίπου ένα χρόνο μετά από ένα θερμό καλοκαίρι απολύσεων και διαθεσιμοτήτων. 25.000 υπάλληλοι του δημοσίου τομέα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Άλλοι επαναπροσλήφθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και ένα μεγάλο μέρος αυτών οδηγήθηκε σε οριστική έξοδο από αυτό. Τρανταχτά παραδείγματα ξαφνικών θανάτων χωρίς ίχνος παραμικρής αξιολόγησης, το κλείσιμο της ΕΡΤ, η απόλυση των σχολικών φυλάκων και η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Από την ΥΕΝΕΔ στην ΕΡΤ και πάλι...στην ΥΕΝΕΔ


Ιούνιος 2013. Η κυβέρνηση ρίχνει μαύρο στις οθόνες μας. Οι αντιδράσεις για το κλεισιμο της κρατικής τηλεόρασης ήταν τεράστιες. Η ΕΡΤ κόστισε στην κυβέρνηση την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ ενώ την "βάρυνε" με ένα ακροδεξιό προφίλ, ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε η κρατική τηλεόραση . Η πλειοψηφία του πνευματικού  - και όχι μόνο - κόσμου καταδίκασε την ενέργεια του Α. Σαμαρά να ρίξει μαύρο στις συχνότητες της κρατικής τηλεόρασης εν μία νυκτί. Η ΕΡΤ, που συντρόφευε γενιές και γενιές ήταν πλέον παρελθόν. Η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά, με τακτικές ολοκληρωτικού καθεστώτος και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, κλείνει την ΕΡΤ, η οποία δεν είχε σταματήσει να εκπέμπει ακόμα και στα πέτρινα χρόνια της Δικτατορίας. Ουδείς προηγουμένως δεν τόλμησε να λειτουργήσει τόσο ακραία και φασιστικά. Ακόμη και αυτοί που αυτοπροσδιορίζονταν ως δικτάτορες δεν τόλμησαν να κλείσουν την ΕΡΤ. Και τελικά αυτοί που την έκλεισαν αυτοπροσδιορίζονται ως "μεταρρυθμιστές".

"Σε μια περίοδο όπου ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, δισταγμούς και...ιερές αγελάδες" Με αυτή τη φράση ξεκίνησε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος το διάγγελμά του για την ανακοίνωση του κλεισίματος της ΕΡΤ και κυρίως για να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης. Έτσι μας έλεγε το 2013 γιατί παλαιότερα μας έλεγε άλλα, και μάλιστα είχε βαρεθεί να μιλά συνέχεια για αυτά και να διαψεύδει το δήθεν κλείσιμο της ΕΡΤ. Τον Ιούνιο του 2013, μέσα σε ένα λόγο που ξεχείλιζε από ειρωνεία και υποκριτικότητα, μας μίλησε για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, για υπερκοστολογημένη λειτουργία της τότε κρατικής τηλεόρασης και κυρίως για λειτουργία μιας ραδιοτηλεόρασης που δεν ήταν αντικειμενική αλλά εξυπηρετούσε τις επικοινωνιακές ανάγκες της εκάστοτε κυβέρνησης. Έτσι προανήγγειλε τη δημιουργία μιας δημόσιας αλλά όχι κρατικής τηλεόρασης που θα κόστιζε λιγότερο και κυρίως θα προήγαγε καλύτερη και αντικειμενική ενημέρωση. Και έτσι εγένετο η ΝΕΡΙΤ.


Σήμερα οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι οι προσλήψεις στο νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα έγιναν μέσω ΑΣΕΠ, κι αυτό είναι όντως μεταρρύθμιση προς το καλύτερο. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι πλέον αντί να λειτουργούν 3 , λειτουργούν 2 κανάλια. Τελικά όμως ούτε το πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης αναβαθμίστηκε στην ουσία του, ούτε το χαράτσι της ΕΡΤ γλιτώσαμε, γιατί και εκείνο επέστρεψε πίσω στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ούτε από ότι φαίνεται η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ διέπεται από αντικειμενικότητα και ελευθερία στην ενημέρωση. Και το χειρότερο είναι ότι αυτό δεν το λέμε ούτε εμείς, ούτε η αντιπολίτευση. Το λένε οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι , αυτοί για τους οποίους κάναμε τόσες και τόσες θυσίες από το 2010, για να μην χαλάσουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αυτοί που μας υπέδειξαν κιόλας μέρος των μεταρρυθμίσεων. Αυτοί, οι δανειστές μας,  τους οποίους ο Α. Σαμαράς έβαλε πιο πάνω και από τον ίδιο του το λαό, έρχονται σήμερα και "γκρινιάζουν" για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. "Δεν θα είναι και τόσο αντικειμενική η ΝΕΡΙΤ"  μας φωνάζουν από την EBU σε μία επιστολή που δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Αιτία της "απογοήτευσής τους"; Οι αλλαγές στο τρόπο διορισμού του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ (τις οποίες συνυπογράφει και ο έτερος "μεγάλος μεταρρυθμιστής" Κυριάκος Μητσοτάκης). 
Η κυβέρνηση αποφάσισε να "διορίζει" μόνη της τα επτά από τα δέκα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου. Στην επιστολή μάλιστα εκφράζεται μεγάλη δυσαρέσκεια για την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία η ΝΕΡΙΤ ξαναγίνεται “κομματική”.

O πρόεδρος της EBU  Jean-Paul Philippot και η γενική διευθύντρια Ingrid Deltenre υπενθυμίζουν στον πρωθυπουργό πως η EBU απέδειξε επαρκώς την υποστήριξη της στην κυβέρνηση και το νόμο δημιουργίας της ΝΕΡΙΤ, παρά το γεγονός του ξαφνικού θανάτου ενός από τα ιδρυτικά της μέλη. Επίσης σημειώνουν πως παρά τα τραυματικά γεγονότα από το λουκέτο, η ευρωπαϊκή ένωση τηλεοπτικών σταθμών συζητούσε να εντάξει τη ΝΕΡΙΤ ως πλήρες μέλος της στο τέλος του έτους.

Μόλις όμως έγινε γνωστό πως με τροπολογία αλλάζει ο διορισμός του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, η EBU εκφράζει τη βαθειά της ανησυχία για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Είμαστε έκπληκτοι και απογοητευμένοι, δηλώνουν τα στελέχη της EBU, γιατί οι κανόνες άλλαξαν σε μια νύχτα. Και δηλώνουν πως η νέα διαδικασία δεν έχει τις νομικές εγγυήσεις.

Έτσι , το "τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα" γίνεται κανόνας στις κυβερνητικές επιλογές , η οποία καυχιέται για δήθεν μεταρρυθμίσεις και αξιοκρατία με πρώτο και καλύτερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνυπέγραψε τις παραπάνω αποφάσεις και για τον οποίο θα σας μιλήσουμε ευθύς αμέσως.

Η Δημοτική Αστυνομία φεύγει...η ΕΥΔΗΚ έρχεται. Η μάλλον ξανάρχεται από το 1980.

Η στολή της "νέας Δημοτικής Αστυνομίας" (πάνω) και η στολής
της "παλιάς  Δημοτικής Αστυνομίας" (κάτω).
Το παράδειγμα της απορρύθμισης και της επιστροφής στο παρελθόν δεν αφορά όμως μόνο την ΕΡΤ. Η σημερινή κυβέρνηση αποφασίζει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές στο ακέραιο και αποφασίζει να θέσει σε διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλους του Δημοσίου Τομέα. Φυσικά, για να πετύχει τους ποσοτικούς αυτούς στόχους βάζει τον καλύτερο εκφραστή της νεοφιλελεύθερης ισοπεδωτικής πολιτικής στην σωστή θέση. Ο Α. Σαμαράς ορίζει υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλ. Διακυβέρνησης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά μέσα μας κάτι μας λέει ότι ο τελευταίος "μπήκε" εκεί μόνο για να απολύσει...όπερ και εγένετο.

Ο ίδιος, και κατά το παρελθόν αλλά και σήμερα που είναι υπουργός, υπεραμύνεται των απολύσεων και της κατάργησης της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα. Η κατάργηση της μονιμότητας και οι απολύσεις κατά τον ίδιο θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο δημόσιο. Θα κάνουν τους δημοσίους υπαλλήλους να ζούνε μέσα στην εργασιακή αβεβαιότητα και αυτό θα τους αναγκάσει να γίνουν πιο παραγωγικοί. Αυτή είναι η ουσία των ισχυρισμών του. Είναι όπως το παράδειγμα της ΝΕΡΙΤ, που δεν θα ήταν κομματική υποτίθεται , αλλά ο ίδιος συνυπέγραψε την απόφαση να διορίζονται τα 7 από τα 10 μέλη του εποπτικού συμβουλίου της. Είναι ο ίδιος που αποφάσισε την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας σε μία νύχτα για να βάλει τους υπαλλήλους της σε ένα πρόγραμμα κινητικότητας που ο ίδιος - και μόνο- θεωρεί επιτυχημένο.

Με τη γνωστή συνταγή Κεδίκογλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοινώνει την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας σε όλη τη χώρα. Ως συνήθως, σε αυτή τη χώρα που ποτέ δεν ευθύνονται οι πολιτικοί μας, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας ως οριζόντιο μέτρο γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Γιατί δεν είχε χρόνο να αξιολογήσει. Αλλά εκτός των άλλων και κατά τα λεγόμενά του ο θεσμός ήταν αποτυχημένος. Γι αυτό και έθεσε τους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα για να μετακινηθούν στην ΕΛ.ΑΣ και να αξιοποιηθούν καλύτερα. Τελικώς και αφού εφάρμοσε τη γνωστή συνταγή διχασμού και διχόνοιας μεταξύ των υπαλλήλων - που σκοπεύει να εξαπλώσει σε όλο το δημόσιο με την αξιολόγηση και το νέο ενιαίο μισθολόγιο που έρχεται το 2015- "διαίρεσε και βασίλευσε" και με την κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών. Με 450 θέσεις - φιλέτο σε Υπουργεία και Περιφέρειες , με 1530 θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ και 700 στις Φυλακές, κατάφερε να "ικανοποιήσει" τους 2850 από τους 3050 διαθέσιμους Δημοτικούς Αστυνομικούς , κάνοντας τους να ξεχάσουν ότι 200 από τους συναδέλφους τους περίπου απολύονται.

Βέβαια στην κινητικότητα μένει μόνο το ότι επαναπροσλαμβάνονται...Ουδείς αναφέρει ότι ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων βρέθηκε καταναγκαστικά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο συμφερόντων του ή από το δήμο που υπηρετούσε προηγουμένως. Κανείς δεν αναφέρει ότι ο μεταρρυθμιστής Υπουργός που δήθεν θα αξιοποιούσε τα πτυχία και τα προσόντα των δημοτικών αστυνομικών , εγκλώβισε ένα μεγάλο μέρος πτυχιούχων σε θέσεις στις φυλακές όπου τα πτυχία εκεί δεν αναγνωρίζονται, την ίδια στιγμή μάλιστα που προαναγγέλεται η πρόσληψη 100 νέων υπαλλήλων ΠΕ-ΤΕ για τη διοικητική υποστήριξη των δικαστηρίων της χώρας. Ουδείς αναφέρει ότι μειώθηκε ο μισθός τους εξαιτίας της απώλειας της υπερβαίνουσας διαφοράς και εξαιτίας των διάφορων νέων κρατήσεων που γίνονται στις θέσεις που επανατοποθετήθηκαν.

Ουδείς αναφέρει επίσης, ότι η νέα υπηρεσία που δημιουργήθηκε στην ΕΛ.ΑΣ είναι ακριβώς το ίδιο με την προηγούμενη, αφού ακόμα και οι στολές τους θα είναι οι ίδιες. Είναι ακριβώς η μοναδική περίπτωση που ο "Μανωλιός δεν έβαλε ούτε τα ρούχα του αλλιώς". Είναι ακριβώς το ίδιο με το 1985 που δημιουργήθηκε η Ειδική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων ΕΥΔΗΚ, μόνο που τώρα επανασυστήνεται στην ΕΛ.ΑΣ. Από το οργανωμένο σώμα των 3500 Δημοτικών Αστυνομικών στην "Υπηρεσία Δημοτικής Αστυνόμευσης" της Ελληνικής Αστυνομίας με 1500 λιγότερους υπαλλήλους. Κι αλήθεια αναρωτιέται κανείς γιατί δεν τους μετέφερε όλους στην Ελληνική Αστυνομία; Γιατί έπρεπε να γίνουν χιλιάδες εσωτερικοί μετανάστες εγκαταλείποντας τα σπίτια τους για μία θέση εργασίας; Γιατί δεν τοποθετήθηκαν στα κατά τόπους τμήματα για να προσφέρουν για εκείνο για το οποίο είχαν εκπαιδευτεί; Γιατί δε δόθηκε επικουρικά αυτή η δυνατότητα; Γιατί να απολύονται άδικα 200 περίπου συνάδελφοί τους εν μέσω μοριοδοτήσεων και ηλικιακών περιορισμών;

Απάντηση δεν πρόκειται να δοθεί...τουλάχιστον από τον Υπουργό των Απολύσεων.
Γιατί ξέρουμε ότι δεν είναι η πραγματική μεταρρύθμιση εκείνο που μένει.Το μόνο που μένει είναι ότι επαναπροσλαμβάνονται...ίσως και με διάθεση τύπου "χάρη τους κάναμε". Άντε ίσως να μένουν στη συνείδηση του κόσμου "οι χάντρες και τα καθρεπτάκια" των 450 θέσεων που δόθηκαν στις Περιφέρειες και το Υπ. Οικονομικών για αυτούς τους υπαλλήλους.

Εν κατακλείδι...

Οι απολύσεις στο δημόσιο ούτε έκαναν καλύτερο το δημόσιο - το οποίο ομολογουμένως πάσχει- ούτε έφεραν νέες θέσεις εργασίας στο 1.500.000 ανέργους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, ούτε έκαναν καλύτερες τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Το μόνο που έφεραν είναι πόνο και δυστυχία στις  οικογένειες των υπαλλήλων που απολύθηκαν ή μετακινήθηκαν αναγκαστικά σε άλλες υπηρεσίες. Επίσης κατάφεραν να δώσουν μία απατηλή αντίληψη στους πολιτικούς μας , ότι όντως η σιωπηρή πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των απολύσεων , κρίνοντας από 10-12 θλιβερούς γυρολόγους των social media , μολυσμένους από τον κοινωνικό αυτοματισμό, που επιχαίρουν τους Υπουργούς για το δήθεν έργο τους με πανηγυρικά σχόλια και διθυραμβικά likes...

Η αλήθεια είναι όμως μία. Η σιωπηρή πλειοψηφία είναι αυτή που πρόκειται να οδηγήσει την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στην πιο οδυνηρή εκλογική ήττα της ιστορίας τους. Είτε βρεθούν οι 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είτε όχι, οι εκλογές αργά ή γρήγορα θα γίνουν και κάποιοι θα νοιώσουν πολύ σύντομα και στο πετσί τους την έννοια του να είσαι διαθέσιμος...αλλά όχι ενεργός. Πολλοί βέβαια θα νοιώσουν και το "μαύρο στις οθόνες" της πολιτικής τους καριέρας. Διότι ο συσσωρευμένος πόνος και η αγανάκτηση ωθούν τον κόσμο σε αναζήτηση της ελπίδας σε άλλες πολιτικές διαδρομές.Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά . Η κλεψύδρα της άλλοτε κραταιάς πολιτικής τους σταδιοδρομίας αδειάζει. Κάποιοι για να το πούμε λαϊκά "θα πάνε σπίτι τους".

Μόνο σε ένα πράγμα μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους "Μεταρρυθμιστές" Υπουργούς μας. Στην ύπαρξη της σιωπηρής πλειοψηφίας. Η σιωπηρή πλειοψηφία όντως υπάρχει. Δεν είναι αυτή που φωνάζει και διαδηλώνει με κατσαρόλες και πανό στους δρόμους. Δεν είναι αυτή που κλείνει ασφυκτικά την περίμετρο της Βουλής και αποκαλεί τους πολιτικούς "ψεύτες και κλέφτες". Είναι η πλειοψηφία που σιωπηρά θα προσέλθει στις κάλπες για να ανταποδώσει σε εκείνους που πρέπει τη μιζέρια και τη δυστυχία που τους προσέφεραν οι κυβερνήσεις των μνημονίων. Είναι η πλειοψηφία που έμαθε τη λογική του "ξαφνικού θανάτου" και θα την εφαρμόσει το ίδιο οδυνηρά στις επερχόμενες εκλογές. Γιατί όπως είπε και κάποιος Υπουργός , "σε μια περίοδο όπου ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή δισταγμούς..."

1 σχόλιο: