Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Πηδούν στη θάλασσα και φεύγουν κολυμπώντας οι «μαύροι» εργαζόμενοι

Δηλώνουν προσλήψεις μόλις έρθουν οι ελεγκτές


Κωμικοτραγικές καταστάσεις ζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, ακόμη και σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κέρκυρα ή η Χαλκιδική, καθώς οι εργοδότες δηλώνουν προσλήψεις μόνο όταν φτάσει κλιμάκιο της επιθεώρησης εργασίας, ενώ εάν αιφνιδιαστούν, οι αδήλωτοι εργαζόμενοι καταλήγουν ακόμη και... στη θάλασσα να απομακρύνονται κολυμπώντας!


Εικόνα αύξησης με γεωμετρική πρόοδο παρουσιάζουν οι προσλήψεις στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς τα υψηλά πρόστιμα ύψους 10.550 ευρώ και οι έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά ότι οι εργοδότες "στριμώχνονται " στην κυριολεξία να δηλώσουν στο ΙΚΑ τους εργαζόμενους, μόλις όμως μάθουν ότι στην περιοχή τους γίνεται έλεγχος, σπεύδουν να δηλώσουν τους εργαζομένους τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στη Σαντορίνη στις 10 Ιουνίου δηλώθηκαν 63 προσλήψεις, στις 11 Ιουνίου άλλες 73 προσλήψεις και ξαφνικά όταν έφτασε στο νησί η επιθεώρηση εργασίας δηλώθηκαν μέσα σε 5 μέρες άλλες 541.

Στη Μύκονο στις 10 Ιουνίου δεν είχε δηλωθεί καμία πρόσληψη αλλά τρεις μόνο απολύσεις, ενώ στις 11 Ιουνίου δηλώθηκαν 42 προσλήψεις και μόλις ήρθε η επιθεώρηση εργασίας δηλώθηκαν σε 5 μέρες 305 προσλήψεις.

Στην Κέρκυρα στις 15 Ιουλίου δηλώθηκαν μόνο 26 προσλήψεις, όταν ήρθε η επιθεώρηση Εργασίας σε 3 μερες δηλώθηκαν 314 προσλήψεις.

Στην Χαλκιδική για 2 συνεχόμενες μέρες δηλώνονταν 45 και 42 προσλήψεις και μόλις εμφνιστηκε ο έλεγχος ξαφνικά δηλώθηκαν 556 προσλήψεις.

Όπως λέει ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων που συμμετέχει σε κάποιους από τους ελέγχους της επιθεώρησης εργασίας, υπάρχουν περιπτωσεις που οι εργαζόμενοι φεύγουν κολυμπώντας για να μην καταγραφούν ως ανασφάλιστοι.

Ο υπουργός Εργασίας κάνει λογο για νοσηρές νοοτροπίες και λογική της αρπαχτής αφού η εικόνα είναι ίδια και σε άλλους προορισμούς.

Πηγή: Megatv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου