Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

"Χαστούκι" στον Κυριάκο Μητσοτάκη από Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδη - Ανακαλείται η διαθεσιμότητα στους υπαλλήλους της ΥΠΑ

Η ιδιωτική εταιρεία που αξιολόγησε τα Πανεπιστήμια δεν βρήκε υπεράριθμους...


Νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων φαίνεται να προκαλεί η έκθεση αξιολόγησης από ιδιωτική εταιρία, των οργανισμών των οκτώ ανώτατων ιδρυμάτων, υπάλληλοι των οποίων έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η έκθεση είχε παραγγελθεί από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διαπιστωθεί πού υπάρχουν κενά στις διοικητικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων και να καλυφθούν στη συνέχεια από τη δεξαμενή των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Όπως προκύπτει από την έκθεση, τα πανεπιστήμια δεν έχουν υπεράριθμους υπαλλήλους, ο δε υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε σήμερα στη Βουλή ότι με βάση την αξιολόγηση δεν θα γίνει καμία απόλυση.

«Δεν είχα έως σήμερα υπόψη μου την αξιολόγηση για τις απολύσεις των διοικητικών των Πανεπιστημίων. Είχα από την αρχή πει πως πρέπει να γίνει αξιολόγηση και με τα πορίσματά της να εξαρτηθούν οι απολύσεις. “Αλλος κανόνας δεν υπάρχει. Αφού, λοιπόν, από την αξιολόγηση δεν προκύπτει ανάγκη απολύσεων τότε δεν θα απολυθεί κανείς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των προτεινόμενων διοικητικών υπαλλήλων 4.086 και για τα 8 ΑΕΙ, ενώ προστίθεται πως ο αριθμός αυτός «υπολείπεται κατά 402 του συνολικού αριθμού που προκύπτει από τα προτεινόμενα οργανογράμματα».

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι αξιολογητές δεν είναι σωστά. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι, σύμφωνα με την έκθεση, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπάρχουν 1.489 μέλη ΔΕΠ, ενώ στην πραγματικότητα τα μέλη ΔΕΠ είναι 500.

Αντιστοίχως, στην έκθεση αναφέρεται ότι το βοηθητικό διδακτικό προσωπικό (ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ) ανέρχεται σε 1.536 μέλη, ενώ στην πραγματικότητα τα μέλη είναι 339.

Σύμφωνα με τους διοικητικούς υπαλλήλους, πρόβλημα υπάρχει και με τους δείκτες αξιολόγησης.

«Η ιδιωτική εταιρεία αξιολόγησης αναφέρεται σε έρευνά της σε 22 πανεπιστήμια της ΕΕ και παρουσιάζει το μέσο όρο δεικτών αναλογίας διοικητικού προσωπικού προς ακαδημαϊκό διδακτικό προσωπικό και φοιτητές. Οι δείκτες αυτοί ορίζουν ότι σε 100 φοιτητές αντιστοιχούν 6,2 διοικητικοί υπάλληλοι και σε 100 μέλη ακαδημαϊκού διδακτικού προσωπικού 143 υπάλληλοι», επισημαίνουν.

«Για παράδειγμα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε ό,τι αφορά τα μέλη ΔΕΠ, με βάση τον δείκτη της ΕΕ, οι διοικητικοί υπάλληλοι θα έπρεπε να είναι 350, ενώ με βάση τον δείκτη που χρησιμοποιεί η ιδιωτική εταιρεία, οι διοικητικοί υπάλληλοι θα έπρεπε να είναι 12. Στο ΕΚΠΑ, με βάση τον δείκτη της ΕΕ, σε 2.000 μέλη ΔΕΠ αντιστοιχούν 2.860 διοικητικοί υπάλληλοι, με βάση, όμως, τον δείκτη της ιδιωτικής εταιρείας, για τα ίδια μέλη ΔΕΠ αντιστοιχούν μόνο 113 διοικητικοί υπάλληλοι. Το ίδιο συμβαίνει και με τον δείκτη των φοιτητών», προσθέτουν.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την έκθεση ανα πανεπιστήμιο:

- Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το απαιτούμενο διοικητικό προσωπικό υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 736 άτομα,

- Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο απαιτούμενος αριθμός υπαλλήλων υπολογίζεται σε 968 άτομα,

- Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε 158 άτομα,

- Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε 514 άτομα,

- Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε 299 άτομα,

- Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε 398 άτομα,

- Στο Πανεπιστήμιο Πατρών σε 659 άτομα,

- Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε 353 άτομα

Ο Χρυσοχοΐδης δεσμεύθηκε για άρση της διαθεσιμότητας υπαλλήλων της ΥΠΑ


Δεσμεύθηκε να προχωρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες η άρση της διαθεσιμότητας των μηχανικών και μετά των πιλότων της πολύπαθης Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τα επαναλαμβανόμενα ρεπορτάζ του Hot Doc και του koutipandoras.gr και τις ερωτήσεις βουλευτών όλων των κομμάτων (πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής) τα οποία ανάγκασαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών να ασχοληθεί με το μείζον θέμα της ασφάλειας πτήσεων.

Για τα παραπάνω ενημέρωσε ο υπουργός Μεταφορών τον βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο σε συνάντηση που είχαν σήμερα κατά την επίσκεψη του πρώτου στο έργο της μεγάλης τοξωτής γέφυρας στην Τσακώνα, το οποίο υπολογίζεται να έχει παραδοθεί μέχρι τις αρχές του νέου έτους. Αναφορικά με την ΥΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr, το θέμα της επαναπρόσληψης των υπό διαθεσιμότητα πρώην υπαλλήλων της Ολυμπιακής, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο αεροσκαφών, δηλαδή με την ασφάλεια των πτήσεων, έχει περάσει από το υπουργείο Μεταφορών, ωστόσο μέχρι στιγμής αρνείται να υπογράψει ο συναρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου