Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

«Σωσίβιο» για τους ημετέρους

Τροπολογία για τους Δημοσίους Υπαλλήλους


Τροπολογία με σκοπό την (επανα)τακτοποίηση των ημέτερων δημοσίων υπαλλήλων έκανε αποδεκτή η κυβέρνηση χθες στο παρά πέντε της λήξης της προθεσμίας για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ενταχθεί προ οκταμήνου σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή κινητικότητας.

Πρόκειται για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι είναι αποσπασμένοι σε υπουργεία, βουλευτές ή πολιτικά κόμματα, που σύμφωνα με τη ρύθμιση που «κατέβασαν» βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα αξιολογηθούν από τους προϊσταμένους τους, έχοντας, όπως όλα δείχνουν, σε μεγάλο ποσοστό εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

Ειδικότερα, η ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία («υπέρ» τάχθηκαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, οι ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είπαν «παρών» και οι ΑΝΕΛ ψήφισαν κατά), αφού αναφέρει πως «η διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα οφείλει να περιλαμβάνει όλους τους υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης ανεξαρτήτως της υπηρεσιακής τους κατάστασης», σημειώνει πως σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν διατεθεί και υπηρετούν μέσω αποσπάσεων σε γραφεία βουλευτών και πολιτικών κομμάτων.

Στον αντίποδα, ωστόσο, υποστηρίζεται πως εν προκειμένω υπήρχε κενό νόμου και αφού δεν προβλεπόταν για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους διαδικασία αξιολόγησης, οι εν λόγω θα απολύονταν αυτόματα.
Οσον αφορά το επίμαχο, ποιοι δηλαδή θα είναι οι αξιολογητές των αποσπασμένων στα βουλευτικά γραφεία, η ρύθμιση προβλέπει ότι θα γίνεται από «τα πρόσωπα και τους φορείς στους οποίους έχουν διατεθεί ή από εκπροσώπους τους».

Μάλιστα κατά τη συζήτηση αφαιρέθηκε η φράση «από εκπροσώπους τους». Κοινοβουλευτικοί κύκλοι της ΝΔ υποστήριζαν σχετικά ότι αξιολογητές δεν θα είναι οι βουλευτές, αλλά ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του βουλευτή ή ο διευθυντής του κόμματος στο οποίο ανήκει ο βουλευτής, χωρίς ωστόσο αυτό να αλλάζει επί της ουσίας πολλά όσον αφορά την απαιτούμενη διασφάλιση της αντικειμενικότητας της αξιολόγησης.

Επιμέλεια : ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ
Πηγή : www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου