Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Δικαίωση -η πρώτη σε Πανελλαδικό επίπεδο- για τους σχολικούς φύλακες από το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας!

Επιστρέφουν στην εργασία τους με πλήρης αποδοχές


Τέλος στην αγωνία των σχολικών φυλάκων του δήμου Ήλιδας, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον Ιούλιο του 2013 βάσει της σχετικής νομοθεσίας όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, βάζει η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αμαλιάδας που εκδόθηκε την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή τους και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Η απόφαση εκδόθηκε λίγο πριν εκπνεύσει την προθεσμία λήξης της διαθεσιμότητας και μάλιστα σε λιγότερο από δύο μήνες, από την ημέρα εκδίκασης της αγωγής που είχαν καταθέσει οι σχολικοί φύλακες και είχε συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αμαλιάδας.


Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή των δέκα σχολικών φυλάκων που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και υποχρεώνει τον εναγόμενο, εν προκειμένω τον δήμο Ήλιδας, να αποδεχτεί τις υπηρεσίες των σχολικών φυλάκων με τους ίδιους όρους και την καταβολή των αποδοχών τους, όπως ίσχυαν πριν τεθούν στις 23 Ιουλίου 2013 σε διαθεσιμότητα.

Η πρώτη εκτελεστή απόφαση

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αμαλιάδας είναι ουσιαστικά η πρώτη που εκδίδεται στην Ελλάδα βάσει της οποίας είναι εκτελεστό το αντικείμενο της αγωγής. Άλλωστε, η αγωγή των σχολικών φυλάκων του δήμου Ήλιδας ήταν η πρώτη που είχε εκδικαστεί σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ σε ό,τι αφορά την έκδοση αποφάσεων, έχουν εκδοθεί ακόμη δύο σε Καστοριά και Αίγιο, με τη διαφορά όμως ότι στις δύο παραπάνω περιπτώσεις δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των δήμων για επιστροφή των σχολικών φυλάκων στις θέσεις τους, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση του δήμου Ήλιδας, αφού εξαρχής ο δήμος είχε ταχθεί στο πλευρό τους.

Σε σημείο της απόφασης επισημαίνεται ότι η διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων αντιστρατεύεται ευθέως τις αρχές της αναλογικότητας, της αξιοκρατίας και της διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται ότι: «… η διαθεσιμότητα ισοδυναμεί με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους, η οποία είναι άκυρη, επειδή αυτή είναι παράνομη ως αντισυνταγματική , για τους λόγους που αναλυτικά εκτίθενται στην υπό κρίση αγωγή…».


Απόλυτη δικαίωση

«Το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας τόλμησε», σχολίασε χαρακτηριστικά μετά την έκδοση της απόφασης ο δικηγόρος των σχολικών φυλάκων του δήμου Ήλιδας κ. Χαράλαμπος Μπουκουβάλας και ανέφερε στο patrisnews.com: «Η πρώτη νομική προσέγγιση μιλά για θριαμβευτική, απόλυτη δικαίωση των σχολικών φυλάκων, για καθολική αποδοχή των αιτημάτων τους (πλην της ηθικής βλάβης που ήταν αναμενόμενο). Φαίνεται ότι είναι η πρώτη στην Ελλάδα που είναι άμεσα εκτελεστή, δυνάμει της οποίας οι σχολικοί φύλακες θα γυρίσουν αμέσως στα σχολεία τους και τόσο οι μαθητές, όσο και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα αισθάνονται ασφαλέστεροι».
Ο κ. Μπουκουβάλας που κατάγεται από την Ηλεία, δεν είναι η πρώτη φορά που ανατρέπει μνημονιακό νόμο, καθώς ο ίδιος πιστώνεται και την επιτυχία με την απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ και δικαιώνει τους ένστολους για τις περικοπές στους μισθούς τους.

Ο Δήμαρχος κατέθεσε υπέρ τους

Οι σχολικοί φύλακες του δήμου Ήλιδας δικαίως πανηγυρίζουν από το μεσημέρι της Παρασκευής, που έγινε γνωστή η έκδοση της απόφασης που τους αφορά, αφού αποτελεί την απόλυτη δικαίωση.
Στην περίπτωσή τους είχαν ένα επιπλέον ατού να εκδοθεί απόφαση που θα τους δικαίωνε, αφού εξαρχής είχαν στο πλευρό τους τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της διαδικασίας διαθεσιμότητάς τους και μάλιστα παρευρέθηκε στην ακροαματική διαδικασία όταν εκδικάσθηκε η υπόθεση και κατέθεσε υπέρ των σχολικών φυλάκων, τονίζοντας την αναγκαιότητα παραμονής τους στον δήμο Ήλιδας.

«Στην περίπτωση των σχολικών φυλάκων του δήμου Ήλιδας, πρέπει να επισημάνουμε ότι μάρτυρας των εναγομένων ήταν ο ίδιος ο Δήμαρχος Ήλιδας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα παραμονής των σχολικών φυλάκων, όχι μόνο στο δήμο του, αλλά και για τους δήμους όλης της χώρας» ανέφερε ο κ. Μπουκουβάλας, ο οποίος εξαρχής είχε εκφράσει την αισιοδοξία του.
Εκ μέρους των σχολικών φυλάκων ο κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, μιλώντας στo patrisnews.comδεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη δικαίωση του αγώνα τους και δήλωσε: «Για εμάς η συγκεκριμένη απόφαση είναι δικαίωση. Θέλω εκ μέρους και των συναδέλφων, να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα την Ελληνική Δικαιοσύνη, τον δικηγόρο μας τον κ. Μπουκουβάλα και φυσικά τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή που τεθήκαμε σε διαθεσιμότητα και την ημέρα εκδίκασης της αγωγής μας ήρθε στο Δικαστήριο και κατέθεσε και ήταν καταπέλτης υπέρ μας, ζητώντας να επιστρέψουμε στην εργασία μας».

Μετά την έκδοση της απόφασης, οι σχολικοί φύλακες ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Πηγή : www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου