Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Διευκρινίσεις για τον έλεγχο πτυχίων δημοσίων υπαλλήλων

Θα ελεγχθεί η νομιμότητα των πιστοποιητικών μονίμων και συμβασιούχων


Διευκρινιστική εγκύκλιο απέστειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να αποσαφηνιστούν σημεία που αφορούν τον έλεγχο της νομιμότητας των πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων. 

Σύμφωνα με αυτή ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στο σύνολο των υπαλλήλων με προτεραιότητα στο μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί έλεγχος στους εποχικούς/ορισμένου χρόνου υπαλλήλους. Επίσης ορίζεται ότι για λόγους εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών, ο έλεγχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός προθεσμίας ενός μηνός από την κοινοποίηση της εγκυκλίου (20/3).


Όσον αφορά την ανάκληση του διορισμού πέραν της διετίας γίνεται αναφορά σε νομολογία του ΣτΕ όπου ορίζεται ότι μετά την παρέλευση της διετούς προθεσμίας, η πράξη διορισμού ανακαλείται, εάν αυτός που διορίστηκε προκάλεσε δολίως ή υποβοήθησε την παρανομία ή εάν ο διορισμός του έγινε κατά παράβαση των άρθρων 4 και 8 του υπαλληλικού κώδικα. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι ο έλεγχος νομιμότητας πραγματοποιείται σύμφωνα με την πραγματική και νομική κατάσταση που ίσχυε κατά την κρίσιμη ημερομηνία διορισμού/πρόσληψης/μετάταξης ή μετατροπής συμβάσεων, λαμβανομένων υπόψη και των οριζομένων στις οικείες οργανικές διατάξεις ή προκειμένου για ν.π.ι.δ. στον οικείο υπηρεσιακό οργανισμό και κανονισμό λειτουργίας.

Διευκρινήσεις δίνονται και για το πότε δύναται να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία ενώ επισημαίνεται ότι όταν διαπιστωθεί προσηκόντως ότι ο υπάλληλος, που διορίστηκε, προκάλεσε δολίως ή υποβοήθησε την παρανομία για τον διορισμό του, δεν κινείται πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του, αλλά τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 20 του ν. 3528/2007 ή οι αντίστοιχες διατάξεις του ν. 3584/2007, περί ανάκλησης διορισμού ή του Π.Δ. 410/1988, περί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.

Για τους ξενόγλωσσους τίτλους σπουδών ορίζεται ότι οι υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν α) στον έλεγχο της γνησιότητας του τίτλου σπουδών της αλλοδαπής σε συνεργασία με την αρμόδια πρεσβεία, β) σε έλεγχο γνησιότητας της πράξης ισοτιμίας ή και αντιστοιχίας. Τέλος, και στο πλαίσιο της προγενέστερης εγκυκλίου της υπηρεσίας σχετικά με την επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων της υπαλλήλων (ΔΙΔΑΔ/Φ.34/35/οικ. 14888/24.5.2013, ΑΔΑ: ΒΕΙΒΧ-ΖΕ3), όσοι υπάλληλοι δεν διαθέτουν ισοτιμία ή αντιστοιχία για τους τίτλους σπουδών, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά της αλλοδαπής που κατέχουν, υποχρεούνται να προβούν σε κάθε περαιτέρω νόμιμη ενέργεια, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες κείμενες διατάξεις.

Για τους υπαλλήλους που έχουν πάρει μετάταξη διευκρινίζεται ότι η υπηρεσιακή κατάσταση ενός υπαλλήλου είναι συνεχής και επομένως ο έλεγχος θα ανατρέχει στο χρόνο του αρχικού διορισμού ή πρόσληψης του υπαλλήλου και όχι, για παράδειγμα, από την ημερομηνία μετάταξης του υπαλλήλου στο φορέα.

Η αίτηση παραίτησης των υπαλλήλων για τους οποίους έχει αποδειχθεί ότι δολίως ή υποβοηθώντας την παρανομία διορίστηκε/μετατάχθηκε, δεν αναστέλλεται, με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παρ. 2 του άρθρου 148 του υπαλληλικού κώδικα. Ωστόσο η υποβολή της αίτησης παραίτησης και η αποδοχή της από την υπηρεσία δεν αναστέλλει την ανάκληση του διορισμού (σχετ. ΣτΕ 3424/1988). Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά και στοιχεία θα υποβληθούν στην υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για τα συνταξιοδοτικά θέματα του υπαλλήλου. 

Παράλληλα στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου ακόμα και αν έχει ήδη πραγματοποιηθεί διαγραφή του υπαλλήλου με αιτιολογία «Παραίτηση», ΑΔΑ: ΒΙΞ4Χ-ΠΕ4θα πρέπει να γίνεται υπαγωγή και εκ νέου διαγραφή με αιτιολογία «Απόλυση λόγω ανάκλησης διορισμού».

Για τους υπαλλήλους που υπηρετούν με σχέση εργασία ιδιωτικού δικαίου εφόσον προκύψει ότι προσελήφθησαν με πλαστό ή παραποιημένο τίτλο σπουδών αφού κληθεί σε απολογία και διαπιστωθεί ο δόλος ή υποβοήθηση της παρανομίας οι αρμόδιες διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού θα προβούν σύμφωνα και με τα αναφερόμενα στην προηγούμενη σχετική εγκύκλιο της υπηρεσίας, σε προηγούμενη ακρόαση του ενδιαφερομένου και εφόσον στοιχειοθετηθεί βάσει πραγματικών περιστατικών η υποβοήθηση της παρανομίας ή ο δόλος, θα προβούν σε ανάκληση της παράνομης διοικητικής πράξης πρόσληψης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α΄ 45) και βάσει των γενικών αρχών διοικητικού δικαίου περί ανάκλησης παράνομης διοικητικής πράξης ή εφόσον πρόκειται για υπάλληλο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 53 του Π.Δ. 410/1988 (Α’ 191).

Τέλος, καλούνται όλες οι διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού να ενημερώσουν το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.), για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί μέχρι σήμερα, αλλά και εφεξής για κάθε περίπτωση που εντοπίζεται, σύμφωνα με τα ανωτέρω, με τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής εφαρμογής που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.. 

Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού θα πρέπει να μεριμνήσουν για την εξασφάλιση πιστοποίησης για την πρόσβασή τους στην ως άνω εφαρμογή αποστέλλοντας σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση titloi@seedd.gr με τα στοιχεία του φορέα, τα στοιχεία του προϊσταμένου διεύθυνσης Διοικητικού/Προσωπικού που είναι υπεύθυνος για την παροχή των στοιχείων και του χρήστη που θα πιστοποιηθεί (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου