Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Αυστηροποίηση του πλαισίου για τη διαφθορά

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς προχωρά με νομοσχέδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει πρόστιμα έως 150.000 ευρώ ενώ ανοίγει ομπρέλα προστασίας στους μάρτυρες που καταγγέλλουν περιπτώσεις δωροδοκίας. 


Το νομοσχέδιο βάζει φραγμό σε κρατικούς αξιωματούχους όπως πολιτικούς, βουλευτές κ.λ.π. που με ενέργειες τους έχουν προσωπικό όφελος αλλά και σε δικαστές που εκδίδουν με το… αζημίωτο θετικές αποφάσεις.

Με το επίμαχο νομοσχέδιο επέρχονται τροποποιήσεις σε διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν την δωροληψία πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων που ξεκινούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, μέλη της κυβέρνησης, δημάρχους κ.α. και φθάνουν μέχρι τον τελευταίο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Επίσης, αυστηροποιούνται οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την δωροληψία δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων, ενώ στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και όσοι εργάζονται με οποιαδήποτε ιδιότητα στον ιδιωτικό τομέα.

Με το επίμαχο νομοσχέδιο προστατεύονται οι μάρτυρες που συμβάλλουν στην αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι μάρτυρες χαρακτηρίζονται ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος». Παράλληλα, προβλέπονται μέτρα επιείκειας για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς.

Εξάλλου, καταργείται το πλαφόν στο ύψος του ποσού της δωροδοκίας σύμφωνα με το οποίο επέρχεται ποινική δίωξη.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές άνω των πέντε ετών (κάθειρξη) και χρηματικές ποινές από 5.000 έως 150.000 ευρώ.

Πηγή : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου