Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Ετοιμάζονται νέα σχολικά βιβλία για τους μαθητές του λυκείου

Σε έξι μήνες θα είναι έτοιμα τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών

Νέα σχολικά βιβλία ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές όλων των τάξεων των λυκείων. Προτεραιότητα θα δοθεί στη Γ τάξη του λυκείου ώστε τα νέα βιβλία να είναι έτοιμα το Σεπτέμβριο του 2015. Για τις υπόλοιπες δυο τάξεις τα βιβλία, αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2015. Ωστόσο λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος και των αλλαγών στα προγράμματα σπουδών το Σεπτέμβριο του 2014 θα χορηγηθούν στους μαθητές τα σχολικά εγχειρίδια για τα εξής μαθήματα:


-Πολιτικής Παιδείας της Α’ και Β’ Λυκείου,

-Εφαρμογής Πληροφορικής που είναι μάθημα επιλογής, 

-Πληροφορική στη Β’ Λυκείου, που είναι νέο αντικείμενο 

-Αρχές Κοινωνικής Επιστήμης, που είναι μάθημα προσανατολισμού στη Β’ Λυκείου

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερώτηση της κα Ρεπούση για τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών. Αναφορά έγινε και στα σχολικά εγχειρίδια των ΕΠΑΛ όπου ο κ. Κεδίκογλου 

Όσον αφορά τα σχολικά βιβλία για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι «για τα γενικά μαθήματα ισχύει ό,τι ισχύει για το γενικό λύκειο, άρα δεν προβλέπεται τίποτα καινούργιο. Όσον αφορά την Πρώτη Τάξη του ΕΠΑΛ, έχει μαθήματα γενικής παιδείας, άρα θα καλυφθεί από τις διαδικασίες του γενικού λυκείου. Στην Τρίτη Τάξη του ΕΠΑΛ το νέο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από τη νέα σχολική χρονιά 2015-2016, οπότε υπάρχει χρόνος και θα ακολουθηθεί η διαδικασία όπως την περιέγραψα για τα μαθήματα του γενικού λυκείου»

Για τη Β λυκείου των ΕΠΑΛ επειδή υπάρχει πίεση χρόνου το ΙΕΠ έχει προωθήσει το σχέδιο το σχέδιο πρότασης σε όλες τις επιστημονικές ενώσεις και στα Τεχνικά Επιμελητήρια και έχει λάβει ήδη τις απαντήσεις τους με στόχο να πραγματοποιηθεί και ένας διάλογος καθώς στη Β τάξη των ΕΠΑΛ τίθεται και το ζήτημα της κατανομής του ωρολογίου προγράμματος στα επαγγελματικά μαθήματα του τομέα. Αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος ακολούθως το ΙΕΠ θα στείλει την πρότασή του στο Υπουργείο και η απόφαση του Υπουργείου δημοσιεύεται σε ΦΕΚ. 

Εκτός των άλλων ο Υφυπουργός Παιδείας παρουσίασε και το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες για την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών και των βιβλίων ανακοίνωσε στη βουλή ο κ. Κεδίκογλου. 

Για τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών

1. Θα δημοσιευθεί εντός δέκα ημερών πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τεχνικό δελτίο –προκήρυξη δηλαδή κανονική- με κατάρτιση μητρώου με συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες των εκπαιδευτικών που θα καταρτίσουν τα νέα προγράμματα σπουδών.

2. Θα υπάρχουν δύο τύπου επιτροπών
Μία μικρή ολιγομελή επιτροπή των τριών ατόμων που θα ορίζουν τις γενικές προδιαγραφές των προγραμμάτων και οι οποίες θα παρακολουθούν την κατάρτισή τους από τις άλλες επιτροπές 
 και τις υπόλοιπες επιτροπές που θα αποτελούνται από περισσότερα άτομα και θα καταρτίζουν τα βιβλία σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα βάλουν οι ολιγομελείς επιτροπές. 

Και οι δύο τύποι επιτροπών συγκροτούνται από τα μητρώα μετά από προκήρυξη. 

3. Οι προτάσεις των επιτροπών κατατίθενται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ, το οποίο στη συνέχεια καταθέτει την πρότασή του στην πολιτική ηγεσία, προκειμένου να αποφασίσει και το νέο αναλυτικό πρόγραμμα δημοσιεύεται σε ΦΕΚ. 

4. Επίσης, οι παραπάνω επιτροπές ορίζουν και τις τεχνικές προδιαγραφές του βιβλίου, δηλαδή αν θα έχει παραπομπές στο διαδίκτυο, αν θα συνοδεύεται από DVD, αν υπάρχει κάποια βιβλιογραφία και ούτω καθ’ εξής, ώστε να είναι έτοιμο για εκτύπωση από το Διόφαντο. 

5. Θα χρειαστεί ένα εξάμηνο περίπου για την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών.

Για τα βιβλία
Το ΙΕΠ θα προκηρύξει το έργο. Τους διαγωνιζομένους θα τους κρίνει πάλι μία επιτροπή με μητρώο, την οποία θα συγκροτούν ένας πανεπιστημιακός, ένας σχολικός σύμβουλος και ένας μαχόμενος εκπαιδευτικός με απόλυτη διαφάνεια, με μοριοδότηση και απόλυτα αντικειμενικό τρόπο.
Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουμε πια νέα βιβλία για όλες τις τάξεις και θα έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές με προτεραιότητα στα βιβλία της Γ’ Λυκείου που θα είναι έτοιμα το Σεπτέμβρη του 2015.

Εκτύπωση βιβλίων. Το ΙΕΠ θα προκηρύξει το έργο. Τους διαγωνιζομένους θα τους κρίνει πάλι μία επιτροπή με μητρώο, την οποία θα συγκροτούν ένας πανεπιστημιακός, ένας σχολικός σύμβουλος και ένας μαχόμενος εκπαιδευτικός με απόλυτη διαφάνεια, με μοριοδότηση και απόλυτα αντικειμενικό τρόπο.

Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος
Πηγή : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου