Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Κυριάκος Μητσοτάκης στο MEGA

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην Κοινωνία Ώρα MEGA

Στην πρωινή εκπομπή του MEGA εμφανίστηκε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλ. Διακυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκης. Ο Υπουργός μίλησε για όλα τα ανοιχτά θέματα του Υπουργείου , τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και το σκάνδαλο των ΜΚΟ.

Για τη διαθεσιμότητα - κινητικότητα στη Δημοτική Αστυνομία
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών χαρακτηρίζοντάς την ως "επιτυχημένο παράδειγμα κινητικότητας" και υπογραμμίζοντας πως λειτουργεί ως ένα χρήσιμο εργαλείο, καθώς μερικοί εκατοντάδες Δημοτικοί Αστυνομικοί ήταν κάτοχοι οικονομικών πτυχίων, τα οποία όμως δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν προηγουμένως, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είχαν εισαχθεί στην συγκεκριμένη υπηρεσία ως απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ τώρα πια με την μετακίνησή τους στο υπουργείο Οικονομικών , θα μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα και σε θέσεις που συνάδουν με τις σπουδές τους. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από τους 3000 Δημοτικούς Αστυνομικούς θα μεταταγούν περίπου 2900 στην ΕΛ.ΑΣ, στις Φυλακές, στις υπηρεσίες ιθαγένειας και το υπουργείο Οικονομικών ενώ όσον αφορά τον έλεγχο για πλαστά δικαιολογητικά , ανέφερε πως έχουν βρεθεί 72 περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών μέχρι τώρα, ενώ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών στη Δημοτική Αστυνομία. Η διαδικασία επανατοποθέτησης των Δημοτικών Αστυνομικών στις νέες τους υπηρεσίες θα έχει τελειώσει σύμφωνα με τον Υπουργό σε ένα μήνα περίπου.

Για τους σχολικούς φύλακες
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στους σχολικούς φύλακες επισημαίνοντας πως 526 από αυτούς θα μετακινηθούν στο Υπ. Υγείας και θα χρησιμοποιηθούν ως βοηθοί θαλάμων. Η μετακίνησή τους θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια (πολυτεκνία , τριτεκνία, αναπηρίες κλπ) ενώ σε 10 ημέρες από τώρα θα απαντήσει οριστικά για το εάν θα μπορέσουν να μετακινηθούν και οι υπόλοιποι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα , σε άλλους φορείς του δημοσίου.

Για τις προσλήψεις , τους στόχους της κινητικότητας και τον αριθμό των υπαλλήλων στο Δημόσιο
Ο Υπουργός έκανε εκτενή αναφορά και για το μέγεθος του Δημοσίου. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2009 στο δημόσιο απασχολούνται 926.000 υπάλληλοι ενώ σήμερα υπηρετούν 670.000. Οι μειώσεις του αριθμού των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα προέκυψαν από την δραστική μείωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ περίπου 90.000 μόνιμοι υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει με συνταξιοδοτήσεις. Απολύσεις μόνιμου τακτικού προσωπικού, σύμφωνα με τον Υπουργό, δεν έχουν γίνει ακόμα αλλά θα προκύψουν μέσα από τις διαθεσιμότητες και τον έλεγχο των δικαιολογητικών. Για το στόχο των 25.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, ο υπουργός ανέφερε ότι με την ένταξη των γιατρών του ΕΟΠΥΥ σε διαθεσιμότητα, το Υπουργείο έχει ήδη ξεπεράσει το στόχο των 20.000 υπαλλήλων, ενώ για την ολοκλήρωση του στόχου των 25.000 θα συνδράμει και η ενδοδημοτική κινητικότητα. Επέμεινε ότι το 2014 θα γίνουν 11.000 απολύσεις στο Δημόσιο, οι οποίες θα προκύψουν από την διαθεσιμότητα ενώ στις αποχωρήσεις θα συμπεριληφθούν και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που θα επιλέξουν να εργαστούν πια ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Για την κατάργηση των επικυρώσεων εγγράφων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως περιττή την επικύρωση δημοσίων και ιδιωτικών εγγράφων, καθώς δεν ήταν έτσι κι αλλιώς δυνατόν να ελεγχθεί η γνησιότητα του πρωτότυπου εγγράφου με βάση το οποίο γίνονταν και η επικύρωση. Επρόκειτο για μία διαδικασία που "ταλαιπωρούσε" τους πολίτες αλλά και τους υπαλλήλους των ΚΕΠ καθώς περίπου 10.000.000 έγγραφα δίνονταν για επικύρωση κάθε χρόνο. Από εδώ και στο εξής οι πολίτες θα πρέπει να προσκομίζουν ένα απλό ευκρινές φωτοαντίγραφό χωρίς να χρειάζεται η επικύρωσή του και έτσι, σύμφωνα με τον Υπουργό, το κράτος θα τεκμαίρεται ότι ο πολίτης προσκομίζει γνήσια δικαιολογητικά, εν αντιθέσει με πριν που θεωρούσε εξαρχής ότι οι πολίτες θα έπρεπε να βεβαιώνουν με την επικύρωση αυτή τη γνησιότητα των εγγράφων.

Για την αξιολόγηση των υπαλλήλων και την επιλογή των προϊσταμένων
Εκτενή αναφορά έκανε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και για το κομμάτι που αφορά την αξιολόγηση του προσωπικού στο δημόσιο. Χαρακτήρισε το προηγούμενο σύστημα ξεπερασμένο καθώς είτε δεν υπήρχαν αξιολογήσεις προηγουμένως είτε όλοι υπάλληλοι βαθμολογούνταν με άριστα. Πλέον εισάγεται η "συγκριτική αξιολόγηση" και βάσει αυτής το 25% θα βαθμολογείται με άριστα ,το 60% με πολύ καλά ενώ το 15% με χαμηλή βαθμολογία που όμως, όπως αναφέρεται και ρητά στο νέο νομοσχέδιο, δεν θα παίζει κανένα ρόλο στο να απολυθούν ή ακόμα και να τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Επίσης μίλησε για μία νέα ρύθμιση που θα αφορά την επιλογή προϊσταμένων ακόμα και γενικών διευθυντών. Η επερχόμενη ρύθμιση χαρακτηρίστηκε από τον Υπουργό ως "τολμηρή" ,καθώς προανήγγειλε την επιλογή προϊσταμένων με διαδικασίες γραπτής αξιολόγησης που θα εποπτεύονται από το ΑΣΕΠ.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον αριθμό των βουλευτών και τις ΜΚΟ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να πάρει θέση για το ποιον θα στήριζε αν ψήφιζε στο Δήμο Αθηναίων. Συγκεκριμένα ανέφερε πως πάγια θέση του είναι να μην δίνονται χρίσματα σε συγκεκριμένους υποψηφίους, αλλά παρόλα αυτά στηρίζει τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας ως στέλεχος αυτής. Για τις ΜΚΟ τόνισε ότι βεβαίως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ότι φυσικά φέρουν ευθύνη και οι υπουργοί των υπουργείων εκείνων που είχαν σχέση με τις ΜΚΟ, καθώς δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν τι γίνεται σε ένα τομέα όπου προΐστανται. Για τον αριθμό των βουλευτών επέμεινε για ακόμα μια φορά πως πρέπει να μειωθεί σε συνδυασμό πάντα με αλλαγή του εκλογικού συστήματος και το "σπάσιμο" σε μικρότερες των εκλογικών περιφερειών.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου