Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ

Νέοι κλάδοι στην Αστυνομία και συγχώνευση επιχειρησιακών κέντρων στην Πυροσβεστική

Σημαντικές αλλαγές προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της παρουσίασης του νομοσχεδίου της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός «πρόκειται για ένα νομοθέτημα που φιλοδοξεί να αλλάξει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου, της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, το συνολικό πακέτο που ρυθμίζει το μεταναστευτικό και τις παράνομες μεταναστευτικές ροές».  


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης «αποαστυνομικοποιείται» και δημιουργείται ένα πολιτικό υπουργείο με τις υπηρεσίες του με σύγχρονη, ευέλικτη και αποδοτική δομή.  Η Ελληνική Αστυνομία αναδιαρθρώνεται πλέον σε τρεις αυτόνομους κλάδους: Τάξης, Ασφάλειας, Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων. 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Δένδιας το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.παύει την λειτουργία του, ενώ δημιουργείται ένα Κεντρικό Επιτελείο ως ενισχυτική δομή των τριών κλάδων.  Επίσης δημιουργείται ένα Εθνικό Συντονιστικό κέντρο ελέγχου συνόρων μετανάστευσης και ασύλου σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, ενώ θεσπίζεται η λειτουργία Επιτροπής Περιφερειακής Προστασίας και Ασφάλειας και ενεργοποιείται το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης Εγκληματικότητας. 

Ταυτόχρονα η ΕΛ.ΑΣ.θα στηρίξει τη λειτουργία της και στις νέες τεχνολογίες για τις οποίες ο κ. Δένδιας είπε πως χωρίς αυτές καμία αλλαγή δομών δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα. Έτσι προανήγγειλε την καλύτερη εκμετάλλευση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την ψηφιοποίηση των αρχείων, προγράμματα ταυτοποίησης δακτυλικών αποτυπωμάτων και σύστημα ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. 

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναβαθμίζεται με αυξημένες αρμοδιότητες με την Πυροσβεστική να μετατρέπεται σε επιχειρησιακό βραχίονα πολιτικής προστασίας προστασίας της χώρας.  Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πλέον θα χωρίζεται σε δύο κλάδους: Επιχειρησιακών Κέντρων σε όλη την Ελλάδα και την Υποστηρικτικά Κέντρα. Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, θα συγχωνευτούν τα επιχειρησιακά κέντρα σε κάθε περιφέρεια, έτσι ώστε κάθε περιφέρεια να διαθέτει ένα επιχειρησιακό κέντρο με έναν υπεύθυνο αξιωματικό-συντονιστή. 

Πηγή : http://newpost.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου